KORT OG GODT: Sjeføkonom Lars Haartveit i HSH mener det norske folk kommer til å handle mer i år enn i fjor. Foto: Scanpix

Spår handelsboom i julen tross finanskrise

Julehandelsomsetningen i år vil bli 2 prosent høyere enn i fjor, mener sjeføkonom Lars Haartveit i HSH.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det hefter mer usikkerhet ved julehandelsprognosene dette året enn tidligere på grunn av finansuroen. Stort formuesfall i aksjemarkedet og den mindre formuesnedgangen i boligmarkedet kan peke nedover for julesalget, men det er usikkert hva dette vil bety for forbruket, påpeker Haartveit.

Det er faktorer som drar i motsatte retning, som virkningen av et rentefall, slik at usikkerheten peker begge veier.

- Og julehandelen viser en forbausende stabilitet, sier Haartveit.

For 45 milliarder

Alt i alt regner man med i HSH, Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, at volumet på julesalget i år vil ligge på samme nivå som i fjor. Men dyrere mat og en ekstra handledag denne julemåneden vil gi en omsetningsvekst, slik at desemberomsetningen i år vil bli på 45 milliarder kroner, en vekst på 3 prosent sammenlignet med desember 2007.

En stor andel av handelen i julemåneden, 40 prosent, er mat og drikke, som vi vil handle inn for vel 18 milliarder kroner i år.

Storsalg på Polet

Desember er også en høytidsmåned for Vinmonopolet som da øker salget med 90 prosent i forhold til gjennomsnittet for de elleve andre månedene i året.

Julemåneden er gullmåneden for salg av glass og stentøyvarer, kjøkkenutstyr, gull og sølvvarer, CD-er, videoer og bøker, det vil si varer som bli mye kjøpt som julegaver. Disse varene har en desemberomsetning på 2,5 til 3,7 ganger mer enn de andre månedene i gjennomsnitt.

2.550 per innbygger

I HSH regner man med at hver nordmann i gjennomsnitt vil julehandle for 2.550 kroner, noe som er en økning på 2 prosent sammenlignet med fjoråret.

Det er Oslo som topper statistikken over julehandel per innbygger. Hver osloborger kommer til å julehandle for 2.920 kroner i gjennomsnitt i år. Lavest på denne statistikken kommer innbyggerne i Sogn og Fjordane som i gjennomsnitt hver kommer til å handle til jul for 2.170 kroner, viser tall fra HSH.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder