- Det skal straffe seg å selge dop i Norge

Regjeringen vil kaste ut narkolangere

(VG Nett) - Det er uakseptabelt at asylsøkere som søker beskyttelse utnytter systemet til å selge dop, sier statssekretær i Arbeids-og inkluderingsdepartementet, Libe Rieber-Mohn.

  • Ingunn Andersen
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Statssekretæren for integrerings-, innvandrings- og mangfoldssaker er kraftig provosert over at asylsøkere fra hele Norge kommer til Oslo for å selge narkotika.

Nå lover hun et tettere samarbeid mellom politiet og UDI for å få en fortgang i sakene slik at asylsøkere som begår narkolovbrudd raskt kan sendes ut av Norge.

Les også:Politikere krever slutt på narkoanarkiet

- Vi vil etablere rutiner som skal sikre at vi er en del av denne prosessen. Det skal ikke stå på UDI og departementet i denne typen saker. Det er uakseptabelt at asylsøkere som søker beskyttelse utnytter systemet til å selge dop på Grünerløkka, sier en opprørt Rieber-Mohn til VG Nett.

- UAKSEPTABELT: Statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet Liber Rieber-Mohn vil sende asylsøkere som selger dop ut av Norge så fort som mulig. Foto: Frode Hansen

- Ødelegger for andre

Ifølge Rieber-Mohn skal det etableres bedre systemer for å sikre en rask behandling av denne typen asylsaker.

- For det første svekker disse asylsøkerne sin egen sak kraftig, for det andre ødelegger de for alle lovlydige asylsøkere og innvandrere generelt. Det skal straffe seg å selge dop når man kommer til Norge som asylsøker. Det viktigste vi kan gjøre er å sikre oss at disse sakene behandles i ekspressfart, sier hun.

Vet du noe om denne saken?Tips VG Netts journalister

Organisert

VG Nett har den siste uken skrevet flere artikler om det åpenlyse narkosalget i Oslo. Ved hjelp av skjult kamera har vi dokumentert hvordan selgerne helt åpenlyst langer dop til forbipasserende.

Salget foregår hele døgnet og er svært godt organisert.

VGTV:Se hvordan salget foregår her

Politiets kartlegging viser at omsettingen i stor grad drives av asylsøkere uten ID-papirer.

Politisjef på Grønland, Kåre Stølen sier til VG Nett at asylsøkere fra hele landet rekrutteres til hovedstaden for å pushe dop.

- Vi ser nye ansikter hver uke, sier politsjefen.

Han er dypt bekymret over utviklingen og innrømmer at politiet ikke er fornøyd med egen innsats.

VIL RYDDE OPP: - Slik skal det ikke være i byen vår, sier Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politkammer når han ser VGTVs avslørende bilder fra narkosalget. Foto: Ola Haram

Øker straffene

Etter en oppryddingsaksjon i fjor høst har miljøet nærmest fått utvikle seg fritt, men nå skal politiet rydde opp på nytt.

Visepolitimester i Oslo, Roger Andresen var denne uken i møter med justisminister Knut Storberget (Ap).

Ifølge Andresen skal Oslo-politiet rydde opp i narkokaoset en gang for alle.

Aksjonen innebærer blant annet at gateselgerne skal utvises, økt spaning mot bakmennene og tredobling av bøtene til kunder.
Les også:Slik skal narkosentralene ryddes

Lae: - Forvaring og meldeplikt

Byrådsleder i Oslo Erling Lae (H) krever at reaksjonsformene mot asylsøkere som selger dop skjerpes.

- Jeg vil først få understreke at jeg er for en human asylpolitikk, men når asylsøkere bruker tiden i Norge på å selge stoff må vi reagere, sier Lae til VG Nett.

- Når en asylsøker er tatt for salg av narkotika bør det innføres meldeplikt slik at vi til enhver tid vet hvor personen er. De må sendes i forvaring inntil de kan sendes ut av landet, sier Lae.

Statssekretær Libe Rieber-Mohn er kritisk til Laes forslag.

- Jeg kan ikke skjønne at meldeplikt en gang om dagen kan forhindre dopsalg. Det er lett å rope etter forvaring, men det er ikke sånn at man har noe «fengsel-light» i Norge. Frihetsberøvelse må hjemles i norsk lov, sier hun.

ÅPENLYST: Her får en kvinne overlevert varer ved Akerselva i Oslo. Nå vil politiet og UDI samarbeide for å kunne utvise selgerne av narkotika raskere. Foto: Ola Haram

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder