Mette-Marit deltar i Øvelse Vikafjell

Kronprinsesse Mette-Marit deltar som observatør når Sivilforsvaret 26. mars arrangerer vinterøvelse på Vikafjell i Hordaland.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

I FELTEN: Kronprinsesse Mette-Marit deltar på militærøvelse. Bildet er fra skogen ved Skaugum. Foto: SCANPIX

Bakgrunnen for øvelsen er den generelle risikoen knyttet til ferdsel på vei og jernbane over fjellovergangene i Hordaland og Sogn og Fjordane, og som kronprinsessen har ønsket å lære mer om.

Ved å delta som observatør under øvelsen, følger kanskje kronprinsesse Mette-Marit senere i kronprinsesse Marys fotspor. Den danske kronprinsessen har gjennom flere kurs nylig kvalifisert seg som løytnant i det danske heimevernet.

Dronning Sonja fikk i sin tid utdanning i Hæren, der hun fikk obersts grad.

Forflytning og sikring

Kronprinsessen vil under øvelsen følge Sivilforsvarets mannskapers forflytning i vanskelig terreng og under ekstreme værforhold.

Hun vil også få en orientering om sikring og eventuell evakuering av personer i bilkolonne - med ledelse, samband, kommunikasjon, orden, trafikkdirigering og vakthold i samspill mellom flere aktører, opplyser Sivilforsvaret.

Det er politiet som har ansvaret for å koordinere mulige redningsoperasjoner, og Sivilforsvaret vil være en vesentlig ressurs dersom noe skulle skje.

Under Øvelse Vikafjell vil Sivilforsvaret øve sammen med Røde Kors Hjelpekorps og Norske Redningshunder.

Forsterkningsressurs

Sivilforsvaret er statens forsterkningsressurs, som skal bistå nød- og redningsetatene ved store og spesielle hendelser. Alle menn og kvinner i Norge kan med hjemmel i sivilforsvarsloven pålegges å tjenestegjøre i Sivilforsvaret.

Etaten har en operativ styrke på ca. 10.000 tjenestepliktige over hele landet. I 2008 hadde Sivilforsvaret 266 utrykninger knyttet til leting etter savnede personer, branner og andre aksjoner, blant annet ved rasulykken i Ålesund og skogbrannen i Froland. (©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder