EGEN LUNSJBUFFET: Elevene på Hundsund ungdomsskole på Fornebu i Bærum er en av få norske skoler som i flere år har hatt tilbud om varm skolelunsj fra egen skolerestaurant. Foto: Espen Braata, VG

Høyre kan svelge skolemat - flertall i partiutvalg

Høyre har helt frem til nå gått mot servering av skolemat og gratis skolefrukt. Nå kan partiet likevel si ja til servering av skolelunsj.

Flertallet i et Høyre-utvalg vil ha på plass et tilbud om skolelunsj fra barneskolen til og med videregående, mot selvkost.

Men forslaget møter motstand internt.

les også

Positivt om skolemat

Partiets velferdsutvalg som teller åtte medlemmer, var delt på midten. Utvalgsleder Gunn Cecilie Ringdals dobeltstemme avgjorde saken, som skal behandles på partiets landsmøte 15. til 17. mars.

BRUKTE DOBBELTSTEMME: Gunn-Cecilie Ringdal (H) leder Høyres velferdsutvalg. Hun måtte bruke dobbeltstemmen for å få flertall for et forslag om skolemat. Foto: Privat

– I forslaget ber vi om at kommuner og fylkeskommuner ser på hvilke muligheter de har til å innføre en enkel og sunn skolelunsj, sier Ringdal som til daglig er ordfører i Lier kommune i Buskerud.

Det var NTB som første meldte om Høyres skolemat-vedtak tirsdag ettermiddag.

les også

Svensk skole gir elevene gratis frokost

Meningen med forslaget er å gjøre hverdagen enklere for familier og sikre at elever får i seg mat mens de er på skolen.

– Som småbarnsmor vet jeg at det kan være hektisk å få lagt til rette for sunne og gode måltider, sier Ringdal til VG.

les også

Ap-Jonas vil trimme norske elever én time om dagen

Men Høyreutvalgets tanke er at kommuner og fylkeskommuner som skole-eiere setter i gang med matservering selv. Det vil ikke følge penger med en skolemat-satsing, ifølge Ringdal.

Kommunevalgprogram

– Hva er da poenget med dette forslaget?

– Det er en del av politikken vi utformer for Høyre i kommuner og fylkeskommuner før valget. Dette er noe Høyre dermed kan ta tak i ute i lokalpolitikken, svarer Ringdal.

MATBOKS: Mindretallet i Høyreutvalget tviholder på at elevene må ha med seg matpakke eller matboks på skolen. Foto: Gorm Kallestad/ NTB scanpix

«Kommunene og fylkeskommunene bør tilby enkel og sunn skolelunsj fra barneskole til videregående opplæring mot selvkost, skjermet for lavinntektsfamilier», heter det i forslaget.

Tidligere har Høyre utmerket seg som Stortingets fremste motstander av skolemat-servering og gratis frukt til skole-elevene.

les også

Gunhild Stordalen: Det finnes håp i USA

Pluss content

Da regjeringen Solberg overtok regjerings-ansvaret for regjeringen Stoltenberg i 2013, ble det allerede året etter slutt på gratis frukt og grønt til samtlige elever i landets ungdomsskoler og kombinerte barne- og ungdomsskoler.

les også

Regjeringen vil at flyktninger skal lage lunsj til skolebarna

Høyre-politikere har gjentatte ganger harselert med Ap og SVs mange forslag om skolemåltider for norske barn.

Stortingsrepresentant Sveinung Stensland er én av fire utvalgsmedlemmer som har tatt dissens og ønsker å stryke punktet.

– Jeg vil heller bruke ressursene på kvalitet og innhold i skolen, sier han til NTB.

BRUNOST: Jonas Gahr Støre og Ap har lenge hatt gratis skolemat som uttalt politikk, i motsetning til Høyre som vil at familiene betaler skolematen selv - bortsett Foto: Roger Neumann, VG

– Matpakken har levd godt i alle år, og det er en god tradisjon. Brød kan kjøpes på butikken, det kan ikke en god lærer. En god skole er det mest sosialt utjevnende tiltaket vi har. Da må vi bruke ressursene på undervisning og ikke fylle skolen med alt mulig annet, sier Stensland.

Ap: – Tomme kalorier

Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson, Martin Henriksen mener det eneste Høyre tilbyr elevene, er tomme kalorier.

les også

Ap vil foreslå prøveprosjekt med skolemat

– Dette skolematforslaget er en politisk bløff så lenge Høyre hverken stiller opp mer penger eller handling, sier han.

– Én av sju elever har ikke med seg matpakke på skolen, og man lærer dårlig på tom mage. Derfor vil Ap ha skolemat til alle elever. Høyre har sett at dette er populært og forsøker å fremstille det som om de også er for, etter å ha harselert mot skolemat i årevis. Det er ikke troverdig, mener han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder