MANGE DØDE: Store mengder snø i fjellet har tvunget hjorten vekk fra de høyeste beiteområdene. I lavlandet møtes de av frost og kulde. Foto: Viltnemnda i Bergen

Hjort sulter i hjel etter voldsom kulde på Vestlandet

Ikke på ti år har viltmyndighetene i Bergen sett liknende forhold.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

På bare to uker har viltmyndighetene i Bergen plukket opp ti hjort som har sultet i hjel, skriver Bergens Tidende, som først omtalte saken.

Årsakene til det uvanlig høye antallet kadaver skyldes altså den uvanlig kalde vinteren.

– Det er ødeleggende for tilgangen på mat, og da trekker dyrene til andre områder, typisk bolig- og landbruksområder, forklarer viltkontakt Rune Johan Mikkelsen i Bergen kommune til VG.

les også

Snublet over et titalls døde hjort og rådyr

Med den høye tettheten av dyr blir kampen om maten brutal. Dessuten er de utmattede dyrene enkle bytter for hunder. Senest denne uken anmeldte viltnemnda i Bergen en hundeeier etter at hunden hans drepte en hjort.

– Sørg for at hundene dine er i bånd om vinteren! Hjorten er helt utslitt og velger ofte å bli liggende i ro og håpe at hund og eier passerer. Dessverre hender det at jaktinstinktet tennes, sier Mikkelsen.

SATT FAST: Med strømtråd i geviret viklet hjorten seg fast i et tre. Der ble den funnet av en turgåer på Unneland, ifølge Bergens Tidende. Foto: Viltnemnda i Bergen

Forventer flere funn

Ikke på ti år har viltmyndighetene sett liknende forhold. Det er likevel ikke snakk om noen tragedie, mener Mikkelsen.

Snarere tvert imot.

– Naturen er ganske dramatisk, men man bør la den gå sin gang. Med en sånn værsituasjon er det de svakeste dyrene som bukker under. Kynisk sett er det sunt med noen sånne vintre. Det er en naturlig måte å fjerne svake individer.

les også

USA: Reddet skjelvende hjort fra havgapet

Mikkelsen mener viltnemnda bare oppdager «en brøkdel» av de døde dyrene. Han forventer likevel at funnene fortsetter de kommende ukene.

– Faktisk er det ofte først når kuldeperioden er over at vi finner døde dyr. De er så utmattede at kroppen ikke lenger klarer å ta til seg næring. Derfor må vi vente at vi fortsetter å finne døde dyr når det blir varmere i været.

les også

Mye snø resulterer i blodbad: 606 elg drept på 54 dager

En ond sirkel

De siste ti årene har viltnemnda i Bergen sett en økende tendens til at hjorten oppholder seg i boligstrøk. Det er starten på «en ond sirkel», mener Mikkelsen.

– Mange synes det er stas, og begynner å mate dyrene, men hjort blir veldig fort tamme. Typisk går det kort tid før de begynner å rasere hager, og da klager mange til kommunen. I ytterste konsekvens kan det føre til at dyr må avlives. Det er heller ikke så populært, akkurat.

SATT FAST: Med strømtråd i geviret viklet hjorten seg fast i et tre. Der ble den funnet av en turgåer på Unneland, ifølge Bergens Tidende. Foto: Viltnemnda i Bergen

Viltnemnda advarer derfor mot mating av hjort. De skal være i utmarken, ikke leve i en hage, forklarer Mikkelsen.

I år har Mattilsynet dessuten forbudt folk å mate dyrene på grunn av CWD, populært kalt skrantesyken.

– Kan den være en årsak til de mange kadavrene?

– Nei, det tror vi ikke. Vi har tatt prøver av alle som er funnet, men kun fått negative resultater. Dessuten har dyrene vært helt avmagret, bare skinn og bein, svarer han.

Det har ikke lyktes VG å få en kommentar fra viltmyndigheter i andre deler av Vestlandet fredag kveld.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder