FIKK NOK: Hilde Lengali melder seg ut av MDG i protest mot partiets veivalg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

MDGs tidligere partisekretær melder seg ut i protest

MDG-politikeren Hilde Lengali (48) melder seg ut av partiet på grunn av det hun mener er politiske valg som strider mot partiets grunnprinsipper.

  • Martha C. S. Holmes

Artikkelen er over to år gammel

Lengali har tidligere hatt roller som partisekretær, sentralstyremedlem og landsstyremedlem. Hun var i leder i Grønt Kvinnenettverk, og var talspersonkandidat for MDG i 2016.

Hun er i dag folkevalgt i Hurum.

– Jeg melder meg ut av MDG fordi for mange politiske og organisatoriske valg partiets ledelse har tatt, strider mot partiets grunnprinsipper. Nå vil jeg finne andre arenaer og måter der jeg kan jobbe for det store målet; et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse, skriver hun i en melding til NTB.

Tapte lederkamp

Lengali tapte kampen om å bli partiets kvinnelige talsperson på landsmøtet i 2016, etter at daværende stortingsrepresentant og talsmann Rasmus Hansson gjorde det klart at han ønsket seg Une Aina Bastholm i stedet.

les også

Valgdrama i MDG: Hansson truet med å trekke seg

Observatører så striden på landsmøtet i 2016 som et uttrykk for motsetningene mellom dem som mener MDG må være mer pragmatisk orientert for å få gjennomslag for viktige miljøsaker, og dem som vil sikre at partiet beholder sin særegenhet og alternative stemme.

Indre strid

Lengali var Hilde Opokus (MDG) favoritt til jobben som kvinnelig talsperson. Opoku var på det tidspunktet varaordfører i Trondheim.

Hilde Opoku trakk seg som talskvinne i MDG – med en klar beskjed om dårlig samarbeid med Rasmus Hansson. Hansson fikk siden kraftig kritikk, etter å ha truet med å trekke seg hvis ikke hans foretrukne kandidat Une Aina Bastholm ble valgt til ny talskvinne.

les også

MDG-Hansson tar selvkritikk etter ultimatum

Opuko fikk permisjon fra varaordførerjobben for å bli spesialrådgiver for bærekraftig utvikling i Ghana.

Det har også skapt strid at MDGs landsstyre nylig besluttet at partiet skulle stemme for at Norge skal slutte seg til Acer og EUs tredje energimarkedspakke.

Miljøpartiet De Grønnes gruppe i bystyret i Bergen ble denne uken halvert etter at to MDG-representanter meldte overgang til SV. Begrunnelsen som ble gitt var at MDG hadde beveget seg i «blågrønn» retning.

– Alle partier utvikler seg

Partisekretær Lars Gaupset i MDG skriver i en epost til VG at det er leit at Lengali melder seg ut, og at partiet ønsker henne lykke til videre.

– Jeg er uenig med henne i at partiet har utviklet seg i feil retning og i strid med partiets grunnprinsipper. MDG er fortsatt et grønt miljø- og solidaritetsparti som jobber for et grønt og bedre samfunn med solidaritet på tvers av generasjoner, arter og landegrenser, skriver Gaupset.

Han skriver også at MDG har hatt medlemsvekst de siste tre ukene: På tross av at 38 har meldt seg ut av partiet, har 43 meldt seg inn.

– Det sier meg at mange fortsatt ønsker seg et parti som er tydelige på at vi setter miljøet først og at det er forutsetningen for at mennesker skal ha det godt, skriver han.

– I likhet med alle andre partier har også MDG utviklet seg, og vi må respektere at ikke alle er enige i alle politiske saker vi står for.

Flere artikler

  1. Dette er hans siste dag i toppolitikken: Mener MDG kun trenger én sjef

  2. MDG fem medlemmer i pluss etter Acer-avgjørelse

  3. Klar for stortings-comeback: Støtter MDGs Acer-ja

  4. MDG vil utrede statlig narkosalg

  5. Dette er MDGs nye mannlige talsperson

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder