OPPRØRT: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg om Arbeiderpartiet og fremmedkrigere er trist og opprørende. Foto: Jørgen Braastad

Støre raser mot Listhaug-utspill om fremmedkrigere

Statsminister Erna Solberg vil ikke irettesette statsråd Sylvi Listhaug etter et Facebook-innlegg, men mener man bør være forsiktig i valg av språk- og billedbruk.

Artikkelen er over to år gammel

– Dette er en kyniskhet og en ufølsomhet som ikke er en justisminister verdig, sier Jonas Gahr Støre til VG.

Han sikter til Sylvi Listhaugs innlegg der det over et bilde av væpnede krigere står «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Innlegget har skapt sterke reaksjoner hos flere i Arbeiderpartiet.

les også

Giske raser videre, uten stans

Flere raser mot Listhaug

Innlegget fra justisministeren kom etter at stortingsflertallet stemte ned forslaget fra Frp og Høyre om at Justisdepartementet skulle kunne frata norske fremmedkrigere passet uten at det avgjøres i en domstol.

Både partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng er sterkt kritiske til innlegget fra landets justisminister.

– Det er opprørende. Og veldig trist. Landets justisminister poster dette innlegget som får stå time etter time uten at landets statsminister sier et ord, skriver Støre på sin Facebook-side. og fortsetter:

– Enten står Erna Solberg bak Listhaugs utspill. Eller så synes hun det er greitt med en privatpraktiserende justisminister. Begge deler er uakseptabelt.

Til VG utdyper Støre at det er særlig kritikkverdig å anklage Arbeiderpartiet for å ikke ta terror på alvor.

– Det er en grov påstand mot et parti som har opplevd et terrorangrep mot seg, sier Støre til VG.

Partisekretær Kjersti Stenseng er tydelig i sin oppfordring til Listhaug.

– I dag er det premiere på filmen Utøya 22. juli. Etter å ha lest Facebook-statusen landets justisminister la ut for noen timer siden har jeg to oppfordringer til henne: Først bør hun se filmen. Deretter bør hun gå og skamme seg, skriver hun på Facebook.

Sylvi Listhaug
les også

Filmanmeldelse «Utøya 22. juli»: Helvete på norsk jord

Solberg kritiserer Ap

Statsminister Erna Solberg minner om at det å bekjempe terror er essensen i saken. Regjeringen ønsker ifølge Solberg å sette rikets sikkerhet først, før andre behov, et ønske hun mener flertallet på Stortinget gjør det vanskelig å oppnå.

– Det viser seg nå at flertallet på Stortinget velger en vei som jeg tror vil gjøre det tyngre å bekjempe terror, sier statsministeren til NTB.

Solberg avviser Støres anmodning om å irettesette Listhaug, og mener Ap må se seg selv i speilet.

– Spissformuleringer finnes det mye av i politikken. Hvis Ap og Frp ønsker å diskutere på den måten, får det være deres sak. Jeg er selv en dønn kjedelig politiker, som ønsker saklig politisk debatt. Kampen for den kjedelige debatten kommer jeg nok ikke til å vinne, sier hun.

På Facebook legger imidlertid Solberg til følgende bemerkning, lørdag ettermiddag:

– Likevel vil jeg oppfordre alle politiske ledere til å tenke gjennom språk- og billedbruk, og hva slags motiver man tillegger sine politiske motstandere.

– Feil å bruke filmen som argument

VG har vært i kontakt med Erna Solbergs rådgiver Rune Alstadsæter, som tidligere lørdag henviste til Jan Tore Sanner. Det har senere ikke lyktes VG å få en kommentar fra Solberg, tross gjentatte henvendelser til Alstadsæter.

– Alle må tenke gjennom hvilke bilder, retorikk og ord man bruker i en diskusjon om så alvorlige saker og spørsmål. Men det må være mulig å diskutere denne konkrete saken, nemlig hvilke verktøy vi har for å stoppe terrorister, uten at Jonas Gahr Støre skal trekke 22. juli-kortet, uttalte Jan Tore Sanner (H) først til VG.

Deretter ringte Sanner opp og ba om å få endret sitatet til følgende:

– Det må være mulig å diskutere denne konkrete saken, nemlig hvilke verktøy vi har for å stoppe terrorister, uten at Jonas Gahr Støre skal bruke 22. juli som argument.

Sanner har nå beklaget den første uttalelsen på Twitter:

VIL HA DEBATT: Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Hansen, Frode

– Ap er velkommen til å snu

VIL UTFORDRE: Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) vil utfordre Ap i fremmedkrigersaken. Foto: Tore Kristiansen

I en epost til NTB svarer Listhaug lørdag ettermiddag på kritikken.

– Vi lever i en usikker tid hvor vi trenger nødvendige verktøy for å bekjempe terror og trygge landet vårt. Hvis Ap ikke liker å få kritikk for at de stemmer ned dette forslaget, er de velkommen til å snu, skriver Listhaug.

Listhaug peker på at andre land har lignende bestemmelser for inndragelse av pass fra fremmedkrigere, en bestemmelse hun mener er viktig for å kunne bekjempe terror.

– Grunnen til at vi ønsker å utfordre Ap i denne saken er at Støre selv har tatt selvkritikk for å ikke ta innvandringspolitikk nok på alvor, og de har sagt at de skal være strenge. I praksis viser de det motsatte, ifølge justisministeren.

På spørsmål om Frp har belegg for å påstå at Ap mener terroristers rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet, svarer Listhaug:

– De stemmer ned et forslag som vil bidra til å frata fremmedkrigere pass. Forslaget kommer til å være et avskrekkende virkemiddel mot fremmedkrigere, og forhindre dem fra å drive med terror.

VIL HØRE FRA SOLBERG: Krf-leder Knut Arild Hareide mener statsminister Erna Solberg (H) må ta stilling i saken. Foto: Tore Kristiansen

Hareide: – Trodde justisministerens Facebook var hacket

– Min umiddelbare reaksjon da jeg så innlegget var «er justisministerens Facebook hacket»? sier Krf-leder Knut Arild Hareide til VG.

Han understreker at han ikke har fulgt saken tett, men fremholder at slike innlegg trekker den politiske debatten i Norge ned på et nivå den ikke er verdig.

– Det er forsøpling av den politiske debatten, sier han.

Han peker på at Ap også ønsker at fremmedkrigere skal kunne fratas statsborgerskap og pass, men at det ligger et rettsprinsipp til grunn for deres tenkning.

– Jeg syns det hviler et spesielt ansvar på landets justisminister for hvordan man opptrer i sånne saker, sier Hareide.

Han viser dessuten til at Venstre gikk inn i regjering med mål om å gjøre den rausere.

– Dette utspillet er ikke i tråd med den visjonen, slår han fast.

I sitt innlegg ber Støre om at statsministeren reagerer i saken, det er Hareide enig i.

– Jeg syns det er helt naturlig at statsministeren sier ifra om hun tar avstand fra, eller står bak, justisministeren i denne saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder