TOPPMØTE: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide tror uenighetene mellom USA og allierte i flere saker kommer til å merkes når NATO-statslederne møtes til toppmøte Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Søreide: Tror Trump-bråk vil prege NATO-toppmøtet

Etter Trumps straffetoller og bråket på G7–møtet, tror utenriksministeren at europeiske allierte vil «levere noen tydelige beskjeder» på NATO-toppmøtet i juli.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Da lederne av verdens syv mektigste demokratier samlet seg i Canada til G7-møte, endte det med at USAs president Donald Trump trakk USAs støtte til slutterklæringen de kom fram til, og angrep Canadas statsminister på Twitter.

les også

Mørke skyer over NATO-toppmøtet: Frykter nye harde Trump-krav

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) tror uenighetene mellom USA og allierte i flere saker kommer til å merkes når NATO-statslederne møtes til toppmøte i Brussel den 11. juli.

– Jeg frykter ikke at andre saker skal overskygge for sikkerhetspolitikken, men jeg tror det kommer til å sette noe av stemningen, sier Søreide til VG etter et Nupi-seminar om sikkerhetspolitiske utfordringer torsdag.

– For det er jo relativt stor enighet blant europeiske allierte om Iran-avtalen og handel og så videre. Man så jo det når det kom til G7-møtet i Canada. Så er nok det kanskje en indikator på at man må forvente at også europeiske allierte kommer til å levere noen tydelige beskjeder som ikke bare handler om det som er innenfor møtet, sier hun.

les også

Trump-rådgiver beklager til Trudeau

Pengepress

De europeiske NATO-toppene kan også vente mulige flere harde krav om mer penger til forsvar fra Trump. Ved forrige NATO-toppmøte var han klar på at han Europeiske land må betale mer.

Søreide tror NATO-målet om å bruke to prosent av BNP på forsvar vil bli viktig på toppmøtet.

– Det er klart at det kommer til å bli en kjempeviktig sak på møtet fordi det er nettopp en måte å vise hvor alvorlig vi tar arbeidet i alliansen på, så det er veldig viktig, sier Søreide til VG.

les også

Trump etter toppmøtet: Hyller Kim som smart og troverdig

Det norske forsvarsbudsjettet bruker fortsatt omlag 16 milliarder kroner mindre enn to prosent, som alle NATO-landene har erklært at de skal strekke seg mot innen 2024.

Peke mot to prosent

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sa under Nupi-seminaret at «Den neste langtidsplanen vil peke mot to-prosentmålet». Så forpliktende har ikke regjeringen ordlagt seg før.

Overfor VG understreker han at regjeringen alltid har vært tydelig på at man vil jobbe mot å nå toprosentmålet, og at dette var formuleringen i Wales-erklæringen fra 2014.

les også

Eksperter til VG: Kårer Kim til vinner

– Det er viktig for oss å konsentrere oss om den langtidsplanen vi har nå og forholde oss til den, og så har vi gått i gang med å jobbe med neste langtidsplan som vil strekke seg fra 2021–2024. Der skal vi vise hvordan vi skal nå forpliktelsene på to prosent.

– Men du tror ikke det kommer til å bli nådd i den neste langtidsplanen?

– Det kan godt hende. Men det som er viktig er det vi får ut av pengene vi har lagt inn, og så er det viktig med langtidsplanlegging, sier Bakke-Jensen.

Han lover økte budsjetter i neste langtidsplan for forsvaret, fra dagens langtidsplan:

– I den neste langtidsplanen skal vi fortsette økningen, sier han, og forteller at regjeringen vil bruke mer på blant annet cyber-forsvar og totalforsvar.

Nye soldater til Norge

En annen sak setter også preg på ukene opp mot NATO-toppmøtet. Forsvarsministeren fikk tirsdag bred tilslutning for å øke antallet US Marines i Norge fra 330 til inntil 700 soldater, og at de også kan etablere seg på Setermoen i Troms.

Opposisjonen på stortinget, som allerede er på kollisjonskurs med regjeringen om forsvarsforliket som de mener regjeringen ikke oppfyller, har svart med å yppe til omkamp om 2.bataljon på Skjold i nabokommunen Målselv.

– Vi kan ikke ta inn 350 amerikanske soldater i Indre Troms og bygge ned våre egne styrker på Skjold samtidig. Det går ikke, har Anniken Huitfeldt (Ap), leder i utenriks- og forsvarskomiteen, sagt om dette til VG.

Regjeringen konsekvent understreket at den amerikanske treningsaktiviteten er midlertidig. Forsvarsminister Frank Bakke-Jenssen avviser at det er tilfellet at de norske styrkene i området bygges ned, og erstattes med flere amerikanske soldater:

– Det er feil det de sier om at vi bygger ned, vi bygger opp forsvaret. Vi bygger ikke ned 2.bataljon, vi moderniserer, sier han.

– Og så bruker vi andrebataljon som en mobiliseringsbataljon, og det er ikke å bygge ned. Det er god bruk av de folka vi har hatt inne til førstegangstjeneste.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder