KRAFTIG VIND: Den «rosalilla» fargen i dette vindprognosekartet betyr vind av storm styrke, forklarer meteorolog Lillian Bergheim i StormGeo. Kartet er en prognose for torsdag kveld klokken 21. Foto: StormGeo

Varsler ekstremvær i natt

Statsmeteorologen ber folk i utsatte områder om å skalke lukene. Natt til fredag kommer ekstremværet «Aina».

  • David Bach

Artikkelen er over to år gammel

Med vindkast som kan komme opp i 35–40 meter i sekundet, kan det bli stygt dersom løse, tunge gjenstander får stå usikret, advarer vakthavende meteorolog Martin Granerød overfor VG.

– Vi har nå sendt ut et ekstremvarsel for det som kommer i kveld og i natt. Det er et stormsenter i Nordsjøen mellom Sognefjorden og Shetland. Sør for dette er det et kraftig vestlig vindfelt som ventes innover kysten sør for Sognefjorden i løpet av sent i kveld og i natt, sier Granerød.

Dermed ventes full til sterk storm fra vest utsatte steder. Ekstremværet har fått navnet «Aina», opplyser Granerød.

Takstein, fortøyde båter og trampoliner er blant gjenstandene man nå bør sikre skikkelig om man bor i de utsatte stedene.

På Beauforts vindskala er det orkan i kastene ved alt over 32,6 meter i sekundet.

Les også: Massivt regnvær – dette skjer hvert femte til tiende år

ORKAN: Et kraftig vindfelt i Nordsjøen ventes inn over land sør for Sognefjorden i løpet av kvelden og natten. Dermed står ekstremværet «Aina» for tur. Foto: Meteorologisk Institutt

– Kombinasjonen av sterk vind, store nedbørsmengder og høy vannstand gir potensial for store ødeleggelser, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Fralandsvind i nord

Også i nord får de så værhanen merker det, skal vi tro vakthavende meteorolog Rune Skoglund i Tromsø.

– Det blåser bra i Nordland, og det vil bevege seg gradvis nordover og har vel nå truffet Troms. I hovedsak er det liten storm, men vi kan også regne med kast som er kraftigere, og kanskje opp mot 30 meter i sekundet, sier Skoglund.

Han påpeker at vindretningen er noe uvant, da det vanligvis kommer inn mot kysten. Nå blåser det vestover, og bygninger som er bygget for å tåle vestavinden, vil kunne få problemer når det nå kommer fra øst. Skoglund opplyser at minst én barneskole har besluttet å holde stengt fredag.

Det samme gjelder Bodø lufthavn, som holder stengt torsdag kveld på grunn av det dårlige været, ifølge Avisa Nordland.

– Årsaken er sterk vind og at det er glatt, forteller lufthavnsjef Inger-Hilde Tobiassen til AN. Her må passasjerer belage seg på å overnatte på flyplassen fordi hotellene i byen er fullbooket.

– Vi gjør nå klar feltsenger i terminalen til passasjerene, sier Tobiassen.

I ventehallen er det flere hundre passasjerer og lange køer, ifølge avisen.

I tillegg til skoler og flyplasser er flere fjelloverganger, blant annet Saltfjellet, og fergesamband i de nordlige fylkene stengt. Statens vegvesen advarer blant annet mot å kjøre på E6 i området Fauskemyran nord for Fauske på grunn av uforsvarlige kjøreforhold.

Oransje nivå hos NVE

Hos Norges vassdrags- og energidirektorat sier vakthavende hydrolog Anne Fleig at de fortsatt holder flomvarselet på oransje nivå.

Varselet gjelder indre strøk av Hordaland og Rogaland.

– Det er mange vannføringer som har vært synkende i de fleste vassdragene i varslingsområdet, men litt lenger inn, i Opovassdraget, så stiger det, sier Fleig til VG.

I løpet av natten er det ventet noen kraftige byger innover i landet, men ifølge Fleig hjelper det at temperaturene synker. Det vil dermed komme som snø over 700 meter.

– Men vi vil minne om at oransje varsel er alvorlig nok. Det kan forekomme skader, og det er absolutt å anbefale at man holder seg unna flomstore elver og bekker, sier Fleig.

Leste du: Flom, skred og kraftig uvær

Storm i Nordland

Hun advarer også mot å oppholde seg i nærheten av bratte skråninger hvor det kan gå løsmasseskred, og ber folk følge med på varsom.no for nye statusoppdateringer.

Meteorologisk institutt melder på Twitter litt etter klokken 15 at det blåser stiv og sterk kuling mange steder i Sør-Norge, samt at det er full storm i grensefjellene i Nordland.

Det er torsdag ettermiddag hele 28 pågående OBS-varsler på yr.no, med alt fra vanskelige kjøreforhold på Saltfjellet til sotrmvarsel langs svenskegrensa ved Lyngør.

Les også

Mer om

  1. Vær

Flere artikler

  1. Uværet i langs kysten: Flere fjelloverganger stengt

  2. Kraftig uvær i nord: Anbefaler bilister å holde seg hjemme

  3. Ekstremværet «Cora» herjet: Strømbrudd og materielle skader

  4. Stormen i Nordland: Skader for flere titall millioner

  5. Stormen fortsetter på Vestlandet: – Bør være veldig forsiktig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder