NYTER SOMMEREN: Per Axel Ankre er takknemlig for den viktige støtten kona Maria Katharina Schenk har vært for ham etter at han fikk prostatakreft for 15 år siden. Nå kobler de av på hytta på Hvasser i Vestfold.
NYTER SOMMEREN: Per Axel Ankre er takknemlig for den viktige støtten kona Maria Katharina Schenk har vært for ham etter at han fikk prostatakreft for 15 år siden. Nå kobler de av på hytta på Hvasser i Vestfold. Foto: Therese Alice Sanne, VG

Ny prostatakreftbehandling gir håp: – Svært god effekt

INNENRIKS

En ny behandling kan redusere risikoen for død og spredning hos pasienter med prostatakreft. – Jeg er heldig, sier Per Axel (69), som har fått prøve medisinen.

Betalt innhold
Publisert:

Behandlingen han snakker om er presentert i en studie som nylig ble publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet New England Journal of Medicine.

Studien viser at medisinen Xtandi, kombinert med hormonbehandling, reduserer risikoen for spredning eller død med 71 prosent – sammenlignet med pasientene som bare fikk hormonbehandling.

Les også: Ny studie – prostatakreftmedisin kan redde liv

– Kan holde pasienter lenger i live

Medisinen gis i dag til prostatakreft-pasienter som har fått påvist spredning. Nå skal Beslutningsforum, som bestemmer hvilke medisiner norske sykehus skal tilby, vurdere om den også bør gis til pasienter tidlig i forløpet.

– Ved å starte med medisinen tidligere kan det bety at vi kan klare å holde pasientene lenger i live, med mindre plager, forklarer avdelingssjef Andreas Stensvold på kreftavdelingen ved Sykehuset i Østfold.

Prostatakreft er den hyppigste kreftformen blant menn. Rundt 5000 får diagnosen hvert år. Mange pasienter får stilt diagnosen sent i sykdomsforløpet, noe som kan gjøre den vanskelig å behandle. Prostatakreft blir ofte kalt en tabubelagt sykdom.

VG+: Norges vanligste kreftform: – Du føler deg ikke som mann

– Den nye studien viser at medisinen har svært god effekt før man klarer å påvise spredning med røntgen, og dermed kan den altså hindre spredning, sier Stensvold.

Han beskriver funnet som en del av en voldsom utvikling når det gjelder behandling av prostatakreft de siste årene. Her er noen eksempler:

  • To store studier på prostatakreft ble presentert på verdens største kreftkonferanse, ASCO, i fjor. Resultatene ble omtalt som «et gjennombrudd», ifølge Dagens Medisin.
  • Studiene viser at pasienter med langtkommen prostatakreft levde lenger med det legemiddelet Abiraterone (Zytiga), kombinert med hormonbehandling. I en av studiene ble risikoen for å dø redusert med 38 prosent.
  • En studie fra 2017 som inkluderte 21 pasienter viser at en norskutviklet vaksine kan bremse prostatakreft og forlenge liv. Vaksinen ga resultater hos ni av ti pasienter, viser studien.
  • Norge har også fått sitt første privatsykehus for operasjon av prostatakreft i Oslo. Her behandles pasienter med rådyr robotkirurgi, som VG har skrevet om her. Totalt utføres 80 prosent av alle prostataoperasjoner med slike roboter i dag, som også finnes i det offentlige.

Overlege Karol Axcrona ved urologisk avdeling på Akershus universitetssykehus sier at utviklingen de siste seks årene har hatt en enorm betydning for pasientgruppen.

– Det er vi utrolig glade for. Dette er den kreftsykdommen som tar flest liv blant menn i dag, sier han.

Les også: Kreft-boom blant eldre

Det som er utfordringen nå er imidlertid å vite hvilken rekkefølge man kan gi disse medikamentene i. De nye funnene ved Xtandi er et eksempel på dette, mener han.

– Det har kommet flere nye medikamenter, og når vi nå prøver ut disse i ulike stadier hos pasientene dreier alt seg om å hemme spredningen og øke overlevelsen. I tillegg er det viktig å øke livskvaliteten til disse pasientene, da dette en kreftsykdom som strekker seg over mange år.

Ble bedre med ny behandling

En som har opplevd positiv effekt av behandling med Xtandi er Per Axel Ankre (69). VG møter han og kona Maria Katharina Schenk på hytta på Hvasser, hvor de nyter sommeren.

For 15 år siden fikk Ankre påvist prostatakreft. Siden har opp- og nedturene vært mange. Spesielt har PSA-nivået i blodet hans steget og sunket ukontrollert. PSA er et protein i blodet som vanligvis øker i forekomst ved kreft. PSA produseres både av normale prostataceller, og av prostatakreftceller. De fleste har små mengder PSA i blodet, og mengden stiger med alderen. Men en raskt stigende – slik som i Ankres tilfelle – kan skyldes kreft.

LES OGSÅ: Jørn (55) betaler for sin egen kreftmedisin

– Det var naturligvis et sjokk. Den første tanken som slår deg er jo «skal jeg dø nå?», sier han til VG.

Han har vært gjennom flere strålebehandlinger og operasjon i Belgia og Tyskland. Hvert år reiser rundt 400 nordmenn med prostatakreft til utlandet for operasjon, slik VG har skrevet om tidligere.

Pasient: – Jeg er heldig

I april fikk Ankre tilbud om å prøve Xtandi. Siden har prøveresultatene vært stabilt gode.

– Legene kan ikke si med sikkerhet at det ikke er noe som foregår inne i kroppen min, men så langt tyder det altså på at ting går bra, sier Ankre, som er styremedlem i Prostatakreftforeningen i Oslo.

– Jeg er heldig som har en lege som har jobbet for at jeg skulle få denne behandlingen. Det har fjernet presset og uroen rundt høyt PSA-nivå, og det har blitt enklere å fokusere på andre ting enn sykdommen, sier Ankre.

Så langt er det ingen som kan si hvor lenge medisinen virker på pasientene.

– Det er veldig individuelt. Hos noen kan den fungere i flere år, sier kreftlege Andreas Stensvold.

Stensvold understreker at alle studieresultater bør tas med en klype salt.

– Samtidig er det ingen tvil om at dette er spennende, og vil ha stor betydning for pasienter med prostatakreft, sier Stensvold.

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL785

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om