REAGERER: Finansminister og partileder Siv Jensen. Foto: Frode Hansen

Siv Jensen ut mot partifelle: – Uakseptabelt

Siv Jensen slår tilbake mot tidligere justisminister Per Willy Amundsens (Frp) utspill om å beskytte den etnisk norske befolkningen ved å kutte i barnetrygd for at innvandrerfamilier skal få færre barn.

 • Martha C. S. Holmes

Artikkelen er over ett år gammel

I et intervju med TV2 forrige uke, gikk tidligere justisminister og medlem av Frps innvandringsutvalg ut med en brannfakkel, som har møtt kraftig motbør fra mange hold:

Per-Willy Amundsen sa han ønsket å vil innføre kutt i barnetrygden for alle familier med flere enn tre barn, og sa rett ut at tiltaket vil være rettet mot innvandrerfamilier, særlig somaliske familier.

les også

FpU-ledere ut mot FrP-utspill: – Etnisitet er ikke et politisk tema

Den tidligere statsråden sa at han delte Erna Solbergs bekymring om at det fødes for få barn i Norge, men fortsatte med å si at:

– Løsningen er ikke å få en enda større innvandrerbefolkning, tvert imot må vi sørge for at den etnisk norske befolkningen vedlikeholdes.

Siv Jensen: Ikke aktuelt

Utspillet har blitt møtt med en rekke kraftige reaksjoner. Nå går partileder Siv Jensen selv ut mot det i en Facebook-status.

les også

Raser mot Frp-utspill: – Blir fysisk uvel

– Det har vært mye diskusjon om Per Willy Amundsens uttalelse forrige uke. Frp har aldri vurdert å differensiere barnetrygd på grunnlag av etnisitet. Det er ikke aktuelt. Dette kom helt feil ut og er ikke akseptabelt, men jeg har snakket med Per Willy og han har sagt at han ikke har ment det slik, og det synes jeg er bra, skriver Siv Jensen.

Hun legger også til at hun deler bekymringen over at for mange innvandrere ikke kommer i jobb.

– Det handler om at man skal klare forsørge seg selv og sin familie. Vi må sørge for å ha ordninger som stimulerer til å komme seg i jobb og få færre som lever på stønader, skriver hun.

Solberg: Bruker ikke etnisitet som kriterium

Statsminister Erna Solberg har også gått hardt ut mot Amundsens utspill, etter å ha blitt utfordret av Krister Clausen Hoaas i Bergens Tidende på at hun ikke har uttalt seg om saken.

«I noen sammenhenger gjelder «den som tier samtykker», fordi taushet indikerer aksept», skrev han, og oppfordret statsministeren og finansministeren til å komme på banen.

Solberg skriver i et debattinnlegg som svar på dette i avisen at han mistenkeliggjør henne og Høyre for å ha meninger de ikke har. Hun skriver også at det er riktig at Frp svarer på utspill fra egne representanter, ikke statsministeren.

«I et moderne velferdssamfunn er det en selvfølge at vi ikke bruker etnisitet som kriterium for tildeling av velferdsytelser», skriver hun, og viser til at Linda Hofstad Helleland uttalte til NTB at Amundsens forslag ikke er noe regjeringen vil vurdere.

Flere artikler

 1. Raser mot Frp-utspill: – Blir fysisk uvel

 2. Lærer ut mot FrP-utspill: – Rasehygiene anno 2019

 3. Ernas anstendighet til salgs?

 4. Moské-skytingen i Bærum: – Vi må ta en alvorsprat om det tankegodset

 5. En livmor er ikke et forhandlingskort

Fra andre aviser

 1. Barnetrygda skal ikkje delast ut etter etnisitet

  Bergens Tidende
 2. Debatt: - Jeg og Høyre mistenkeliggjøres for meninger vi ikke har

  Bergens Tidende
 3. Ta «jødetesten», Erna!

  Bergens Tidende
 4. Amundsens reinspikka rasisme

  Aftenposten
 5. TV 2s rolle er ikke å hindre politisk debatt

  Aftenposten
 6. Debatt: - Er familien min «etnisk norsk», Per-Willy Amundsen?

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder