Private målere avslører: Så ekstrem var nedbøren over Sørlandet

Nedbøren som kom over Sørlandet fredag var to til tre ganger større enn varslet, viser høykvalitets private værstasjoner.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Ja, dette viser at det deler av Sørlandet, særlig like vest for Kristiansand har opplevd, er ekstremnedbør, sier meteorolog Bjart Eriksen, som har lang fartstid ved Meteorologisk institutt.

HAR DU BILDER, VIDEO ELLER INFO? TIPS VG!
2200@VG.NO (+47) 2200 0000 SMS/MMS til 2200

EKSTREMT: I et område vest for Kristiansand sentrum falt det fra 140 til 160 mm nedbør i løpet av noen ettermiddagstimer fredag. Her på riksvei 9 ved Grim. Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

I Kristiansand-området har flere privatpersoner investert i Netatmo værstasjoner, som også gjerne er tilknyttet Meteorologisk institutt som en forsøksordning.

les også

Sjokknedbøren på vei mot Østlandet – 70 kjellere i Kristiansand står i vann

– Jeg har selv vært med på å installere en av disse. Dette er skikkelige målere. En av disse, på Tinnheia vest i Kristiansand, viser hele 160 mm nedbør fredag. Nabomåleren viser 142 mm. Og det meste av dette har kommet i løpet av tre timer, forklarer Eriksen.

Han har startet sitt eget værselskap, Metconsult, med base i Kristiansand.

En tredje måler på Hellemyr, også vest i Kristiansand, viser 152 mm nedbør fredag.

– Derimot har vi betydelig mindre nedbør i målerne som ligger øst for byen – her ligger tallene på 40–70 mm.

Sjekk været der du bor her

Fuktig kveld på Sørlandet

Meteorologisk institutt opplyser lørdag morgen at den verste nedbøren er over.

– Årsaken til det kraftige regnskyllet fredag var fordi nedbørssonen ble liggende lenge, men selv om det verste er over nå, så vil det fortsatt bli en fuktig kveld på Sørlandet, sier vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe til VG.

Regnbygene ligger nå over Oslo, men vil flytte seg nordover rundt Mjøsa og mot Hamar ut over formiddagen.

– Nedbørssonen beveger seg raskt, så det vil ikke bli like mye nedbør over disse områdene som i Kristiansand. Det blir som vanlig høstregn å regne, og ut over ettermiddagen vil det bli oppholdsvær igjen.

I Nord-Norge meldes det om flott vær og opp mot 20 varmegrader langs Helgelandskysten. Også Midt-Norge vil få en flott lørdag.

Bekrefter ekstremnedbør

Meteorologisk institutt fikk i går kveld inn tall for sin værstasjon midt i Kristiansand – som har fått hele 108,4 mm.

– Slik jeg vurderer det, ville den nedbøren vi nå ser, tilsagt ekstremnedbør og farevarsel for rødt nivå – ikke gult eller oransje. Men jeg vet hvor vanskelig det er å sitte på Meteorologisk institutt og trykke på den røde knappen, sier Eriksen.

Statsmeteorolog Hanne Beate Skottør bekrefter at Netatmo-målerne i Kristiansand-området viser ekstrem nedbør i en sone der:

– Vi hadde altså en nokså smal og langstraks nedbørssone som beveget seg i sin egen lengderetning. I en periode på noen timer gjorde dette at nedbørsområdet stanser opp over ett og samme område. Vi har målere i Kristiansand som viser 40 mm nedbør i timen – to timer på rad.

BILER UNDER VANN: Mange titalls biler ble satt under vann under ekstremnedbøren. Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Intenst også i Telemark og Buskerud

– Burde dette vært varslet med rødt faresignal?

– Vel, i alle fall oransje, om vi hadde prognoser som tilsa det. Å varsle rødt kommer litt an på hvor stort område som omfattes av værhendelsen.

– Nå går regnværet mot Telemark og Buskerud og Vestfold. Venter dere tilsvarende nedbørsmengder der?

– Det blir intenst nedbør. Og vi har gitt oransje farevarsel her. Men prognosene viser at nedbørsområdet ikke lenger er så smalt, det er bredere, noe som minsker risikoen for så intens lokal nedbør som i Kristiansand. Men vi venter lokalt svært mye regn også her, advarer hun.

GODT HUMØR: Mange tok de ekstreme nedbørsmengdene med godt humør. Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder