OPERASJON INFINITY: I en målrettet etterforskning mot nettverk som chatter om og deler overgrepsmateriale, har Oslo politidistrikt pågrepet 36 menn siden sommeren 2016. Her forteller politiadvokat Lene Hammersland og politioverbetjentene etterforskerne Jarle Enghaugen (til venstre) og Fredy Salazar (nærmest til høyre) om Operasjon Infinity. Foto: Tore Kristiansen

Avdekket overgrepsnettverk: Advokat, lege, politiker og kunstner pågrepet

36 menn er pågrepet for å ha deltatt i seksualiserte chatter hvor man lastet ned eller delte overgrepsmateriale mot barn. Blant dem som er avslørt i Operasjon Infinity, er en advokat, en sykehuslege, en politiker og en kunstner.

I flere år var det mye oppmerksomhet rundt operasjonene Dark Room, Duck, Pandora, Edit og Jupiter, som avslørte mange nettovergripere.

I juni 2016 opprettet Oslo politidistrikt et eget avsnitt for etterforskning av elektroniske spor i seksuallovbruddssaker.

Det få utenfor politiet har visst er at Operasjon Infinity, en målrettet etterforskning av nettverk, ble opprettet kort tid etter.

Frem til desember i fjor hadde OP Infinity opprettet 584 saker. De har avdekket minst 300.000 filer som seksualiserer barn eller viser seksuelle overgrep mot barn og lest minst fire millioner chattelinjer. Totalt 36 menn er pågrepet. Noen av dem er allerede domfelt, og soner.

les også

Rekordmange norske barn i overgrepsbase

4400 IP-adresser

I fjor registrerte E-sporavsnittet ved oslopolitiet at nærmere 4400 unike IP-adresser lastet ned overgrepsmateriale i Oslo-området.

Til sammen lastet de ned og delte minst 11,7 millioner filer med overgrepsmateriale.

– Formålet med operasjonen er å stoppe pågående overgrep mot barn og forebygge. Operasjon Infinity etterforsker personer som chatter og deler overgrepsmateriale med andre eller som er i et nettverk som har samme interesse – overgrep mot barn, sier politiadvokat Lene Hammersland.

Hun møter VG sammen med politioverbetjentene Fredy Joaquin Salazar, som leder avdelingen for E-spor, og Jarle Enghaugen. En tredje politimann ønsker å forbli anonym.

Ressurssterke menn

I kjennelser fra Oslo tingrett, som VG har fått tilgang til, går det frem at en advokat, en sykehuslege, en politiker og en kunstner ble pågrepet og varetektsfengslet i Operasjon Infinity i fjor høst.

OP INFINITY: De små grønne prikkene i denne grønne sirkelen viser de 20 000 brukerkontoene Operasjon Infinity knytter til seksualisert chatting og nedlasting og deling av seksualiserte fremstillinger av barn. Foto: Politiet

På jobben var de ledere, behandlet pasienter eller malte på store lerret. Flere av dem hadde store omgangskretser og viktige verv. Såkalte ressurssterke menn.

På fritiden, og i arbeidstiden, dykket flere av dem jevnlig ned i chat-forumer fullt av straffbart innhold.

Se hvordan Kripos jakter pedofile i videoen under.

les også

Politiet: Norsk mann bestilte overgrep fra dette rommet

De fire mennene skildret overgrep mot små guttebarn. Grove skildringer og fantasier som etter straffeloven er å anse som produksjon av overgrep mot barn. De fire mennene delte eller lastet også ned bilder og film som viser overgrep mot barn.

Nå kan alle fire, som har erkjent straffskyld, vente seg fengselsstraff. VG har vært i kontakt med de fire mennenes forsvarere, som ikke ønsker å kommentere denne saken utover at deres klienter erkjenner straffskyld.

TELEGRAM: Jarle Enghaugen (til venstre) forteller her sammen med en etterforskerkollega at den krypterte chatte-appen Telegram brukes flittig av flere av mennene de har pågrepet. Foto: Tore Kristiansen

Fantasi eller virkelighet?

Før de fire mennene ble satt i varetekt og erkjente straffskyld i avhør, møtte flere av dem hverandre i den virkelige verden.

– Det spesielle med disse fire mennene er at flere av dem har møtt hverandre i Oslo. De hadde også kontakter nasjonalt og internasjonalt. Materialet som ble delt var veldig ungt og grovt, sier Enghaugen.

Ved flere anledninger har politiet måttet spørre seg: er dette fantasi, eller er det beskrivelser av fysiske, virkelig overgrep begått mot små barn?

LES SPESIAL: VG avslørte verdens største overgrepsforum. Det ble drevet av politiet.

Møttes på pub og kafé

I en chat mellom to av mennene, snakkes det om fysiske møter og kjærlighetsforhold.

«Drømmen er å finne en jeg kan stole på å bare være 100 prosent åpen og meg selv om dette», skriver den ene.

«Drømmen er enten å ha en veldig god kamerat som er pedo eller en kjæreste», svarer den andre.

«Samme. Ultimat å være pedokjærester da. Tenne hverandre med pedoprat og se porr sammen»

les også

27-åring dømt til tolv års fengsel for nettovergrep mot 49 jenter

En gang møttes to av fire mennene hverandre på Mikrobryggeriet på Majorstuen. De tok en øl, før de gikk hver til sitt og delte overgrepsmateriale seg imellom.

Noen av dem skal også ha møtt hverandre og hatt sex mens de så på overgrep mot barn. En av dem skal ha truffet personer i Oslo og i utlandet for å motta overgrepsmateriale.

En av de fire skal ha møtt en annen mann på Espresso House på C.J. Hambros plass, like ved Oslo tinghus. Mannen skal også ha likt grove fantasier om misbruk og seksuell mishandling av barn.

Det kommer også til syne i chattene at mennene angivelig tenner seksuelt på å ha sex med noen som er «pedo». I chattene de har deltatt i brukes ordet «pedo» som et positivt honnørord.

– De trenger ikke å ha chattet lenge med hverandre før det første fysiske møtet blir planlagt. Den seksuelle driften er utrolig sterk, sier Salazar.

«Pedokåt på kontoret»

I juli i fjor chatter to av de fire mennene med en tredje mann. En av mennene oslopolitiet etterforsker deler svært grovt overgrepsmateriale av en liten gutt.

«Dritdigg» kommenterer den ene.

«Faen så deilig» skriver den andre.

«Ja.» skriver den tredje, før de alle fantaserer videre om overgrepet.

«Måtte se litt på jobb, hehe» skriver en av dem.

«Kult. Pedokåt på kontoret» svarer en annen, og får til svar at det er: «Ekstra tabu å sitte på kontoret og være pedokåt».

OPERASJONER: Grafikken viser de 20 000 brukerkontoene som Operasjon Infinity knytter til seksualisert chatting om barn og nedlasting eller deling av seksualiserte fremstillinger av barn. Foto: Politiet

Reiste til risikoland

I startfasen av etterforskningen hadde politiet flere teorier.

Kunne dette være menn som reiste rundt i verden for å begå fysisk overgrep? Politiet hadde registrert at flere av mennene reiste til risikoland i Asia og Sør-Amerika. De ville også finne ut av om mennene begikk nettovergrep, noe chattene kunne tyde på. Så langt har ikke etterforskningen avdekket slike forhold.

– Vi har ikke funnet ut at det har vært noen fysisk kontakt med barn, men enkelte av de siktede har sett på overgrepsmateriale sammen, sier Enghaugen.

Til nå ha Operasjon Infinity funnet 20 000 brukerkontoer som har vært delaktige i nettverk tilknyttet overgrep mot barn.

– Jo mer vi jobber, jo flere saker avdekker vi. Det blir ikke mindre, sier Hammersland.

– Vi håper at det en gang skal bli mindre, sier Enghaugen.

– At man kan knuse nettverk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder