EN GIKK, EN IGJEN: Stortingets direktør Ida Børresen måtte gå av, mens stortingspresident Olemic Thommessen kjemper for å overleve. Nå får han drahjelp av henne. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Avgått stortingsdirektør Ida Børresen beklager overfor Thommessen: – Mine uttalelser var upresise

I en oppsiktsvekkende epost trekker avgått stortingsdirektør Ida Børresen formuleringen om at presidentskapet ble varslet om den siste kostnadssprekken i Stortingets byggeprosjekt.

Artikkelen er over to år gammel

Stortingsdirektør Ida Børresen ble tvunget til å gå av som stortingsdirektør. Nå trekker hun en sentral formulering i pressemeldingen hun kom med i forbindelse med sin avgang.

15. februar måtte Børresen gå av som følge av overskridelsene i utbyggingen av Prinsens gate 26, etter et møte i presidentskapet på Stortinget.

Der fikk stortingspresidenten og de fem visepresidentene opplyst at kostnadene ikke blir på 1,8 milliarder kroner, men 2,3 milliarder.

les også

Stortingsdirektør Ida Børresen går av etter byggesprekken

Hun offentliggjorde sin avgang gjennom en pressemelding, der hun blant annet skrev:

«Før jul varslet vi presidentskapet om at vi trolig ville gå ut over kostnadsrammen på 1,8 milliarder kroner og ha behov for en tilleggsbevilgning».

VG er kjent med at den setningen har vakt stor oppsikt både i og utenfor presidentskapet på Stortinget.

Dette skal gjøres på Stortinget:

Sa to forskjellige ting

Grunnen er at den står i sterk kontrast til det stortingspresident Thommessen sa på Stortingets talerstol 20. desember 2017:

«Vi har fokus på kostnadskontroll, og prosjektet videreføres med samme kostnadsramme som ved fjorårets budsjettbehandling».

les også

Thommessen om byggeskandalen: Saken har vært et mareritt

Han signaliserte altså at 1,8 milliarder fortsatt gjaldt, mens Børresen hevdet hun tidligere hadde informert ham om at prosjektet trolig ville bli dyrere. Og at det var behov for en tilleggsbevilgning.

Nå trekker Børresen sin uttalelse.

les også

Stortingsskandalen: Drama da Børresen ble tvunget til å gå

Beklager «upresise» uttalelser

I en epost sendt til presidentskapet på Stortinget mandag, skriver Børresen at mange har stilt spørsmål ved informasjonen hun hadde gitt Stortingets presidentskap.

Hun skriver at mange har inntrykk av at byggeprosjektets økonomiske stilling var verre enn hva som fremgikk av stortingspresidentens redegjørelse i Stortinget like før jul.

Hun slår videre fast at presidentskapet i desember 2017 ble informert om at prosjektets økonomi var presset, men at kostnadsrammen på 1,8 milliarder fortsatt lå fast.

– Det var altså en bekymringsfull situasjon, men en ville arbeide med tiltak for å sikre at rammen ble holdt. Det ble ikke gitt informasjon til stortingspresidenten eller presidentskapet som tilsa at det presidenten sa i stortingssalen var uriktig, skriver Børresen i eposten.

les også

Kilder i Høyre til VG: Åpner for at Olemic Thommessen kan bli kastet som stortingspresident

Hun viser til at hun hadde en stressende dag, der hun på kort tid måtte ta stilling til spørsmål av stor personlig betydning.

– Jeg beklager at jeg har bidratt til denne uklarheten, og jeg ser nå at mine uttalelser om dette var upresise, skriver Børresen.

DIREKTØR: Ida Børresen var Stortingets direktør frem til februar i år. Foto: Kirknes, Magnar

Dramatisk avgang

VG kunne 20. februar detaljert fortelle om hva som skjedde i presidentskapet, da hun ble tvunget til å gå av frivillig.

les også

Stortingets byggesprekk øker med 1,2 milliarder

Olemic Thommessen skal ifølge VGs kilder ha gjort et forsøk på å redde henne på det dramatiske møtet.

Men det forsøket ble avvist av flertallet i presidentskapet. Diskusjonen endte med at presidentskapet sto samlet og hun måtte gå av.

Ida Børresen vil ikke kommentere denne saken overfor VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder