Fremdeles rødt farenivå ved Mannen: Hører buldring fra fjellet

Natt til lørdag var det store bevegelser i det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Samtidig har det gått flere mindre ras.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

De elleve personene som bor under fjellet Veslemannen ble fredag ettermiddag evakuert, for sjette gang.

Politimesteren i Møre og Romsdal opplyser at det er innført ferdsels- og oppholdsforbud under Veslemannen i Rauma kommune.

les også

Deler av Veslemannen beveger seg 36 centimeter i døgnet

Det skjer etter at NVE besluttet å høyne farenivået for fjellpartiet fra oransje til rødt. På grunn av store bevegelser i fjellet og varsel om kraftig regn natt til lørdag.

Fremdeles rødt

Lørdag morgen er farenivået fremdeles rødt.

les også

Ordfører om Mannen: – Denne dagen er helt avgjørende

– Vi fikk 55 millimeter regn siste døgn, som stoppet rundt klokken 21. Omkring midnatt hadde vi størst hastighet i fjellet - cirka 40 ccentimeter i døgnet. Det er en svært stor hastighet, forteller geolog ved NVE, Lene Kristensen, til VG.

Hastigheten minket i løpet av natten.

– Nå er vi nede i 15–20 centimeter i døgnet der det er mest aktivt. Samtidig har vi sett en økning i den nedre delen. Der er det nå bevegelse på 3–5 millimeter i døgnet, mens det lå på rundt 2 millimeter i går, opplyser hun.

Geologen sier de må evaluere situasjonen utover dagen.

les også

Utsetter «Mannens» fall til neste år

– Vi ser minking i bevegelsene, men før vi kan bedømme endring i farenivået, må vi se minkning i bevegelsen i den nedre delen også. Det er den nedre delen som kontrollerer om det vil gå et stort skred i området, sier Kristensen.

Det er varslet en pressekonferanse om utviklingen klokken 10.00 lørdag formiddag.

RISIKO: Dette partiet av fjellet Veslemannen står in fare for å rase ut. Foto: Odin Jæger / VG

Overvåkes

NVE holder nå det ustabile fjellpartiet under kontinuerlig overvåkning.

– Beboere på gårdsbrukene Lyngheim og Rønningen i Rauma kommune er besluttet evakuert. Eierne av fritidsboliger på vestsiden av elven Rauma mellom Rønningen og Skjervaholen er varslet om beslutningen. Det innføres samtidig stopp i all togtrafikk på Raumabanen forbi det utsatte området, skriver politimesteren i en pressemelding.

les også

Store steinsprang fra Veslemannen

Det legges til at beslutningen er i samsvar med beredskapsplanen for Rauma kommune.

Ifølge NRK har det fredag kveld kommet høy buldring fra fjellet.

Samtidig melder NVE at det har kommet flere mindre skred fra fjellet. Hastigheten i det øvre område klokken 21 tilsvarte 20 til 25 centimeter bevegelse i fjellet per døgn.

Mye nedbør

Det regner i området, og det siste døgnet har det totalt kommet 21 millimeter nedbør.

Hver sensommer eller høst siden 2014 har farenivået for fjellpartiet blitt hevet til rødt, og de som bor under Veslemannen har blitt nødt til å evakuere.

Fjellet Mannen er 1294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma kommune i Møre og Romsdal. Veslemannen utgjør en mindre del av det ustabile fjellpartiet.

Fjellet er svært rasfarlig og har blitt kontinuerlig overvåket av Åknes/Tafjord Beredskap IKS siden 2009. NVE har tidligere forsøkt å fremprovosere et ras ved å pumpe vann ned i fjellsprekken, uten å lykkes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder