GLAD LO-SJEF: Fellesforbundsleder Jørn Eggum sier rettsavklaringen er meget gledelig. Foto: Solberg, Trond

20 ansatte får 11 millioner kroner i erstatning

20 arbeidere får 11,3 millioner kroner i erstatning og jobbene tilbake. – Det er full seier, sier Fellesforbundsleder Jørn Eggum.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I 2015 mistet de jobbene sine i Aviator på Torp, etter at konkurrenten Widerøe Groud Handling overtok kontraktene Aviator hadde.

LO-forbundene Fellesforbundet og Handel og Kontor gikk til sak fordi de mente det var en virksomhetsoverdragelse.

De krevdre at de som jobbet for Aviator fikk fortsette i Widerøe.

Widerøe sa nei.

Rettskraftig

De ansatte vant frem i tingretten og i Lagmannsretten i januar. Nå har Høyesteretts ankeutvalg enstemmig kommet til at saken ikke blir fremmet for Høyesterett.

Dommen fra lagmannsretten i januar blir dermed rettskraftig.

– Dette er full seier for forbundet og våre medlemmer. Rettferdigheten har seiret og en ny standard er satt. Vanlige arbeidsfolk kan ikke kastes på dør i denne bransjen bare fordi det er hyppige anbudsrunder, sier Fellesforbundsleder Jørn Eggum til VG.

– Retten er også tydelig på at man skal konkurrere på andre parametere enn arbeidstageres rettigheter. Det er et prinsipp som flere kan lære av, sier han.

– Alarmen bør nå gå

Sekretær Kim Kalsås-Carlsen i Fellesforbundet er den som er den som har jobbet med saken for forbundet.

– Alarmen bør nå gå hos alle arbeidsgivere som sjonglerer med kortsiktige kontrakter på bekostning av vanlige arbeidsfolk. Det er en viktig prinsipiell avklaring som får gledelige konsekvenser for våre medlemmer og deres familier, sier han.

– Det var et rimelig og riktig resultat, selv om det ikke var opplagt. Dommen er rettsavklarende i positiv retning og vil kunne få betydning for flybransjen også i andre saker, fremholder LO-advokat Nina Kroken, som førte saken sammen med LO-advokat Alexander Cascio.

– Jeg er veldig glad og lettet. Dette er en stor seier, sier Trude Holseter, et av Handel- og Kontor-medlemmene som nå har vunnet fram, til Frifagbevegelse.no.

De skriver at ni av de tyve får tilbake jobben, mens de 11 andre har fått ny jobb.

De ansatte får også dekket saksomkostningene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder