PÅ TOPP: Justisminister for Fremskrittspartiet, Tor Mikkel Wara, var frem til utnevnelsen i april 2018 ansatt i kommunikasjonsbyrået First House. Han må imidlertid regne med å gå drastisk ned i lønn etter overgangen. Foto: Krister Sørbø

Dette tjente ministrene i 2017: Wara troner på topp

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) tjente mest i 2017 av dem som nå sitter i regjering. Statsminister Erna Solberg (H) mangler heller ikke til salt i grøten.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Skattetallene som ble lagt ut onsdag morgen viser at ministrene i Solberg-regjeringen tjener jevnt over godt.

Justisminister Tor Mikkel Wara, som topper listen med en inntekt på 2,5 millioner, står imidlertid oppført med sin lønn fra kommunikasjonsbyrået First House for inntektsåret 2017, og må belage seg på en halvering i lønnen etter overgangen til ministerposten, ifølge sine kollegers lønnsutbetalinger.

les også

Tor Mikkel Wara blir ny justisminister: Var Frps «wonderboy»

Wara betalte over en million i skatt i 2017 – noe som tilsvarer rundt det han kan komme til å tjene i sin nåværende stilling. Justisministeren later for øvrig også til å ha fått gjennomslag for endringen av forbokstaven i etternavnet sitt, og står i skattelistene for 2017 oppført med bokstaven «W».

16 med millioninntekt

Forsvarsminister siden oktober 2017, Frank Bakke-Jensen (H), har også en solid inntekt i fjor, på 1,2 millioner. Jensen tjente imidlertid mesteparten av sin lønn i fjor som EØS- og EU-minister.

Også utenriksminister, Ine Marie Eriksen Søreide (H), arbeids- og sosialminister, Anniken Hauglie, og helseminister Bent Høie, tjente godt i landets tjeneste og har alle en lønn på rundt 1,2 millioner kroner.

les også

Så mye tjente norske kjendiser i 2017

Leder i Fremskrittspartiet og finansminister, Siv Jensen, hadde en inntekt på litt over 1,5 millioner kroner i fjor, og er med det representativ for ministrene flest.

Faktisk tjente 16 av Solbergs 20 ministere over en million kroner i 2017.

TOPPER: Statsminister Erna Solberg (H) tjener godt på å styre landet. Foto: Cicilie S. Andersen

Formuen fortsetter å stige for Erna

Statsminister Erna Solberg topper listen over ministere som har vært ansatt i sin post hele inntektsåret 2017. Hun hovet inn 1,5 millioner kroner på å lede landet - noe som tilsvarer rundt det hun tjente året før.

les også

Kygo og Alan Walker soper inn millioner

Hun har imidlertid hatt en solid økning i formuen, og kan skilte med en formue på 5.293.098. Dette er en økning på 1,2 millioner kroner siden 2016.

Solberg sto oppført med en formue på 2.054.896 i 2015, og har i løpet av tre år over doblet formuen.

Kun fire under millionen

De nokså nyutnevnte ministrene Iselin Nybø, forsknings- og høyere utdanningsminister for Venstre, landbruks- og matminister for Frp, Bård André Hoksrud, og olje- og energiminister for Frp, Kjell-Børge Freiberg tjente alle under millionen i fjor.

les også

Stor oversikt: Her er skattelistetallene for Norges 100 største idrettsstjerner i 2017

Den som kommer dårligst ut er imidlertid eldre- og folkehelseminister, Åse Michaelsen (Frp), som må se seg slått av sine 19 kolleger. Michaelsen satt frem til utnevnelsen som minister i oktober 2017 i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, og det meste av hennes inntekt på 783.000 antas å komme herfra.

PÅ FORMUE-TOPPEN: Nikolai Astrup (H) og Ine Eriksen Søreide er blant statsrådene som tjener over en million kroner i året. Astrup er som vanlig også på formuetoppen. Foto: Frode Hansen

Ikke overraskende er det også i år utviklingsminister Nikolai Astrup (H) som stikker av med seieren hva gjelder formue.

40-åringen kan skilte med over 366 millioner kroner på bok - en økning på 29 millioner fra året før. Høyrerepresentanten, som har en lønn fra Stortinget på litt over millionen, betalte over tre ganger inntekten i skatt i 2017. Astrup betalte med dette skatt tilsvarende årsinntekten til tre av hans minister-kolleger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder