DET FØRSTE MØTET: Partilederne fra de tre regjeringspartiene møtte KrF-forhandlerne til innledende samtaler mandag ettermiddag. Fra venstre rundt bordet: stabssjef Lars Øy (H) ved statsministerens kontor, statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), kulturminister Trine Skei Grande (V), politisk rådgiver i KrF, Jorunn Hallaråker, KrF-politiker i Oslo, Erik Lunde (rød side), 2. nestleder i KrF Kjell Ingolf Ropstad og 1. nestleder i KrF Olaug Bollestad. Foto: Statsministerens kontor / NTB scanpix

KrF håper å være i regjering før jul

KrF håper og tror at partiet skal være i regjering i løpet av adventstiden.

– Det er utgangspunktet. Vi møtte jo de tre partilederne i regjeringspartiene idag, og der var tidsplanen såvidt nevnt. Det kan likevel godt hende at vi kommer ut i januar før vi lander dette, sier nestleder Kjell Ingolf Ropstad til VG.

Han understreker at hverken tidsplanen eller opplegget for de videre samtalene og sonderingene om en firepartiregjering der KrF er med ikke er klart.

les også

Marianne Marthinsen mistet datteren sin. Nå stiller hun Erna Solberg personlig abort-spørsmål

Men han følte at KrFs delegasjon på fire virkelig var velkommen rundt møtebordet på statsministerens kontor (SMK).

– Det var nok en viss lettelse over at KrF valgte å samtale med den siden som de representerer. Men jeg understreker at KrF ikke er en gjeng uten krav. Vi vil gi de eksisterende regjeringspartiene veldig mye ved å gå med i en regjering som dermed blir en flertallsregjering, sier Kjell Ingolf Ropstad som kan rapportere om god kjemi mellom KrFs delegasjon på fire og statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og kulturminister Trine Skei Grande - som var assistert av stabssjef og statssekretær Lars Øy (H).

I SAMTALER: Statsminister Erna Solberg og KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Tore Kristiansen

les også

De røde er usikre på KrFs fremtid

Selger seg ikke billig

På partiets Facebookside ble det også understreket at partiet ikke kommer til samtalebordet med lua i hånden.

– I dag har KrFs delegasjon hatt første samtale med Erna, Siv og Trine. Vi ser fram til fortsettelsen og kan love én ting: Vi kommer ikke til å selge oss billig, skrev KrF på sin Facebook-side mandag ettermiddag.

Mandagens samtaler er bare første skritt på vei mot senere sonderinger og regjeringsforhandlinger.

les også

Høyres abortskisse: – Rammer de svakeste

– Vi har ikke avtalt nye samtaler, sier Ropstad som sammen med de syv andre i møterommet først og fremst gjorde praktiske avklaringer om veien videre mandag.

Sorte biler

I hver sin svarte regjeringsbil forlot Frp-leder og finansminister Siv Jensen og Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande Statsministerens kontor en drøy time etter at møtet startet mandag ettermiddag.

KrFs delegasjon besto av nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad foruten Erik Lunde fra Oslo KrF og den «røde siden» i partiet, samt politisk rådgiver for KrFs stortingsgruppe Jorunn Halleråker.

Bollestad skriver i en sms til VG:

– Dette var bare en første fot i bakken om prosessen og eventuelle mulige fremdrift i arbeidet.

Mange utmeldinger

Samtidig med at lederne fra de tre regjeringspartiene møtte KrF til innledende samtaler, har 850 medlemmer forlatt partiet.

– Vi har vært forberedt på at det på kort sikt ville komme en reaksjon. Mitt håp er at folk vil vente med å melde seg ut og heller evaluerer regjeringsplattformen og det vi lykkes med, sier Ropstad til NTB.

Samtidig har 700 personer meldt seg inn i KrF etter at retningsvalget ble klart.

– Når vi får gjennomslag, tror jeg mange som har vært uenige, kan se at KrF er gjenkjennelig og det samme. Derfor er vi veldig tydelige på at vi ikke går i regjering for enhver pris. Det må være politisk gjennomslag som gjør det, legger han til.

– Hva har du å si til de KrF-erne som håper du mislykkes med sonderingene?

– Det er lov å være skuffet. At mange kjenner det sånn nå, har jeg stor forståelse for. Min jobb er å bevise at det er mulig å få til god KrF-politikk i dette samarbeidet, sier Ropstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder