VIL SPARE: Olemic Thommessen vil dekke opp deler av kostnadssprekken med flere innsparingstiltak som vil ramme Stortingets administrasjon og øvrige oppussingsprosjekter. Foto: Trond Solberg, VG

Olemic Thommessen foreslår krisetiltak for å dekke inn gigantsprekk

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) lover bot og bedring etter stortingsskandalen. Han vil onsdag foreslå ansettelsesstopp i Stortingets administrasjon og at alle nye bygge- og oppussingsprosjekt legges på is.

 • Frank Ertesvåg
 • Runa Røed

Artikkelen er over to år gammel

– Jeg er enig med dem som mener at Stortinget selv må dekke deler av kostnadssprekken over eget budsjett. Derfor vil jeg i morgen tidlig foreslå for presidentskapet og finanskomiteen at det innføres ansettelsesstopp i Stortingets administrasjon og at alle nye bygge- og oppussingsprosjekt legges på is.

les også

KrF: Thommessen-saken har gått fra vondt til verre

I tillegg vil jeg be om at Stortingets administrasjon forbereder og legger frem en plan med sikte på betydelige administrative besparelser, skriver Thommessen i en pressemelding tirsdag kveld.

I alt består Stortingets administrasjon av om lag 450 ansatte fordelt på sju avdelinger og 29 seksjoner.

Thommessen skriver også at det bør gjennomføres en ny ekstern kvalitetssikring av kostnadene knyttet til tunnelprosjektet. 

– Fremtidige byggeprosjekter for Stortinget skal gjennomføres av Statsbygg, fastslår Olemic Thommessen, som har fått knallhard kritikk for håndteringen av utbyggingen av innkjøringstunnelen til post- og varemottalet, Prinsens gate 26 og manglende kostnadskontroll etter flere overskridelser og en totalsum hittil på 2,3 milliarder kroner.

En vesentlig del av kritikken mot presidenten har også gått på at ikke Statsbygg med sin spesialkompetanse er brukt som byggherre. I stedet tok presidentskapet og administrasjonen selv på seg byggherreansvaret for prosjektet.

ETTERLYSER PENGER: Marit Arnstad er leder for Senterpartiets stortingsgruppe. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

– Det er jeg og presidentskapet som kollegium som er Stortingets øverste tillitsvalgte og som har det overordnede ansvaret for budsjettsprekken vi nå er gjort kjent med. Informasjonen burde nådd presidentskapets bord raskere, tiltak skulle vært iverksatt tidligere og kompetansen i prosjektet skulle vært bedre, erkjenner Thommessen.

– Budsjettoverskridelsene har kommet selv om vedtakene Stortinget fattet i behandling av Riksrevisjonens rapport i fjor er fulgt opp av presidentskapet, legger han til.

Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, er glad for at Thommessen kommer med sine forslag, selv om de kommer sent.

– Det er helt nødvendig med stillingsstopp. Vi er jo også kjent med at Stortinget har en langtidsplan for nye investeringer - den må nå legges på is, mener hun.

les også

Byggeskandalen: Stortinget oppjusterte kostnadsrammen med 90 millioner «for å holde oss på runde tall»

Hun har flere spørsmål når Thommessen onsdag møter de parlamentariske lederne.

– Thommessen har sagt at en femdel av de 550 millionene har gått til Multiconsult - men hvor har da resten gått? Så lurer jeg på om det er mulig å foreta noen innsparinger i sluttfasen av dette prosjektet, sier hun.

Hun er klar på at hennes parti ikke har tillit til Thommessen.

– Vi fremmet mistillit i fjor vår, men det fikk ikke flertall. Men han er den øverste lederen, og vi mener han må ta konsekvensene og ansvaret som det innebærer.

AVVENTENDE: Rigmor Aasrud (Ap) kjøper ikke Olemic Thommessens forslag til tiltak uten videre. Foto: Helge Mikalsen, VG

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud, mener det er bra at Thommessen foreslår at også Stortinget tar ansvar.

– Stortinget skal selvsagt bidra til å rette opp situasjonen som Stortinget er i. Men vi må også se nærmere på forslagene som kommer inn før jeg sier ja eller nei til noe, sier hun til VG sent tirsdag kveld.

les også

Slutt for stortingspresident Thommessen?

Thommessen vedgår at hans forslag til tiltak ikke er noen enkel leveranse.

– Likevel er det ingen enkel løsning på dette prosjektet; Det er et hull i bakken som skal tettes, det skal bygges en ny innkjøringstunnel og et nytt post- og varemottak, og sikkerheten rundt Stortinget skal løftes. Det er bestillingen jeg og mitt presidentskap har fått fra Stortinget, og det skal vi levere på – prosjektet skal fullføres, avslutter Thommessen i pressemeldingen.

Marit Arnstad er ikke beroliget.

Hun understreker at budsjettsprekken det nå snakkes om, kun er toppen av kranskekaka.

– Dette er den siste i en lang rekke sprekker. Vi må ikke glemme forhistorien og de store overskridelsene som mange har vært kritiske til, sier hun.

Mer om

 1. Stortinget
 2. Olemic Thommessen

Flere artikler

 1. Thommessen legger ansvaret på eks-direktøren - Ap ber ham trekke seg

 2. Stortingets nye direktør vil unngå ny byggesprekk

 3. De ubesvarte spørsmålene om Stortingets byggeskandale

 4. Thommessen vil ikke svare på om han ba om informasjon

 5. Frp-topp: Thommessen må vurdere sin stilling

Fra andre aviser

 1. Stortinget ansetter mens forslaget om ansettelsesstopp behandles

  Aftenposten
 2. Nå: Stortingstoppene i krisemøte om budsjettsprekken

  Aftenposten
 3. Thommessen vil at Stortinget skal dekke deler av sprekken over eget budsjett

  Aftenposten
 4. Rødt krever innsyn i brev om byggeskandalen

  Aftenposten
 5. Stortingets tidligere direktør beklager uttalelser i byggesaken: – Jeg var upresis

  Bergens Tidende
 6. Nok nå, Thommessen

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder