Arbeiderpartiet får 14,6 prosent i ny måling

OSLO: Velgerflukten fortsetter fra Arbeiderpartiet. Med 14,6 prosents oppslutning i en ny meningsmåling er partiet passert av SV som landets største venstreparti.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

Aps parlamentariske leder Jens Stoltenberg sier meningsmålingen Opinion har gjort for Aftenposten viser en "dramatisk utvikling" for partiet. Arbeiderpartiet går tilbake 3,7 prosentpoeng siden den forrige krisemålingen i februar, som for første gang plasserte partiet under 20 prosent-streken.

-Jeg håper intenst at bunnen er nådd, sier Stoltenberg, som nå ønsker å vise at han duger i motgang.

-Jeg er overbevist om at våre sosialdemokratiske verdier har godt fotfeste i befolkningen. Vi må vise velgerne at vi er partiet som kan sette verdiene ut i livet, enten det gjelder billigere barnehager eller bedre skole, sier Stoltenberg.

Frp størst

Frp er landets største parti i målingen med 24 prosent, en framgang på 3,1 prosentpoeng fra februar. Høyre går tilbake, men er nest størst med 21,6 prosent (-1,6), mens SV bykser fram og inntar tredjeplassen på lista med 19 prosent (+2,1).

Målingen, som ble utført 11.-13. mars gir dermed Høyre og Frp til sammen 45,6 prosent, mens Ap og SV bare har 33,3 prosent sammenlagt.

-Bunnen ikke nådd

Fylkesledere i Ap Aftenposten har snakket med, er forsiktige med å komme med kritikk av ledelsen, men gir uttrykk for at partiet ikke lenger automatisk kan regne med å ligge i toppen av meningsmålingene.

Tor Bremer, leder i Sogn og Fjordane Ap, tror ikke partiet kan stole på at "grunnfjellet" nå er nådd.

-Slike tendenser har en tendens til å bli selvforsterkende. Ingen hiver seg på et parti i nedtur. Det tyder på at vi ikke har nådd bunnen. Vår historiske rolle har vært å fronte samfunnskritikken. I det siste er vi blitt oppfattet som å forsvare alt som har vært av systemer. Det må være feil i et samfunn i konstant endring, mener Bremer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder