Angrer sine synder

(VG Nett) «The Passion of the Christ» fikk drapsdømte Johnny Olsen (41) til å ta avstand fra fortiden. I dag ble han varetektsfengslet i to uker.

Begrunnelsen for varetektsfengslingen er bevisforspillelse i den ti år gamle bombesaken.

- Tar avstand

Det er en tilsynelatende veldig angrende eks-nynazist som nå står fram for å ta et oppgjør med fortiden sin.

-Jeg tar avstand fra fortiden min og fra nazismen, sa en gråtkvalt Johnny Olsen da han kom til Oslo Tinghus sammen med sin forsvarer Fritjof Feydt mandag ettermiddag. Før retten ble satt, fikk han også tilføyd: - Jesus lever!

Fikk en vekkerJohnnyOlsen som har vært kjent i det nynazistiske miljøet siden han deltok i Hadelands-drapene i 1981, fikk en vekker da han så Mel Gibsons omstridte «The Passion of the Christ» forrige uke.

Han bestemte seg da for å tilstå at han sto bak to bombeattentat i 1994 og 1995, fortalte han til Dagbladet søndag. Han har i lengre tid vært en kristen, men filmen skal ha fått ham til å innse at han måtte fortelle hva han har vært med på.

- Aldri opplevd lignende

Advokat Fritjof Feydt karakteriserer tilståelsen som svært spesiell og sier at han aldri i løpet av sine 30 år som advokat har opplevd at noen har tilstått en så alvorlig forbrytelse etter så mange år. Feydt er uenig i politiets begrunnelse for varetektsfengsling.

- Hvis min klient hadde ønsket å forspille bevis, så har han hatt ti år på å gjøre dette, sa Feydt, som også understreket at hans klient ikke kom til å dra andre inn i sin tilståelse.

På spørsmål om hvorfor Johnny Olsen nå står frem med sin historie, sier forsvareren:

- Min klient vil begynne et nytt liv og brenne alle broer til det gamle, sier Feydt.

Ikke den eneste

Johhny Olsen er ikke den eneste som har tilstått en forbrytelse etter å ha sett filmen.

Dan Leach (21) var inspirert av TV-serien «CSI» da han drepte sin gravide kjæreste. Etter å ha sett Mel Gibsons Jesus-film tilsto han drapet.

Kvalm av filmen

Biskop Gunnar Stålsett, som sa at han ble kvalm da han så Jesus-filmen, sier til VG at han ikke har endret syn på filmen selv om kriminelle innrømmer forbrytelser.

-Det er aldri så galt at det ikke er godt for noe, sa Gunnar Stålsett til VG mandag.

Johnny Olsen er siktet etter mordbrannparagrafen, samt for ulovlig oppbevaring av våpen og sprengstoff.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder