GODSTOGET KJØRTE FOR FORT:  En teknisk feil førte til at nesten hundre reinsdyr ble påkjørt og drept.

GODSTOGET KJØRTE FOR FORT: En teknisk feil førte til at nesten hundre reinsdyr ble påkjørt og drept. Foto: John E. Utsi

Reineier fortviler: Minst 106 dyr påkjørt og drept av godstog

Reinsdyreieren hadde forsikret seg om at togene skulle kjøre sakte forbi dyrene hans. Men på grunn av en teknisk feil ble minst 106 dyr drept.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Sent lørdag ettermiddag kjørte et godstog inn i en flokk reinsdyr nær Kvalfors sør for Mosjøen, melder Helgelendingen. Kollisjonen på lørdag tok livet av flest dyr, men ved to anledninger tidligere denne uken skjedde det samme.

– Vi har det helt for jævlig, det er ikke noe mer å si enn det, sier en fortvilet reineier Ole Henrik Kappfjell til VG søndag ettermiddag. Han og kollegaen forklarer at dette får store konsekvenser for dem, som lever av disse dyrene.

Dag Svinsås i Bane NOR sier til VG at de ikke har nøyaktige tall på hvor mange dyr som er drept ennå. NRK skriver imidlertid at det skal være snakk om 106 dyr som ble meid ned.

– Onsdag ble 26 reinsdyr påkjørt av tog, 15 på fredag, og lørdag skjedde det igjen – denne gangen et større blodbad da et godstog kjørte ned 65 dyr, sier lederen for reinbeitedistriktet Jillen-Njaarke, Torstein Appfjell, til NRK.

Områdedirektør for område nord, Thor Brækkan, beklager dyretragedien.

– Det er flere tog som har kjørt, og tatt med seg dyr. Nå har vi redusert hastighet på denne strekningen, sier han til VG. Brækkan sier at kadavrene nå skal bli samlet inn og sendt til destruksjon.

Har du informasjon eller bilder? Tips VG her.

DREPT AV TOG: 95 dyr antas å være påkjørt og drept av tog i løpet av tre dager. Det hele skyldes en teknisk feil. Foto: John E. Utsi

– En alvorlig dyrevernssak

Det var et nordgående godstog som traff dyrene i den verste ulykken på lørdag.

– Helt forferdelig. En alvorlig dyrevernssak, sier Carola Karl Urvik i Vefsn kommunestyre til Helgelendingen.

Til VG forteller Urvik, som bor like ved jernbanelinjen, at det ikke er første gang reinsdyr blir påkjørt ved den samme strekningen:

– Jeg fikk melding fra reineiere om dette i går kveld, og de var helt fortvilet. Jernbanestrekningen er ikke godt nok sikret her, og jeg mener vi må få til et politisk møte så det kan bli satt opp et gjerde, sier hun.

DREPT AV TOG: Nå blir det en erstatningsprosess, og Bane NOR beklager den grusomme ulykken. Foto: John E. Utsi

Meldingen nådde aldri toget

Hun sier at terrenget rundt sporet er vanskelig:

– Slik jeg forstår det var det en svikt i systemet i går. Reineiere skal slik jeg har skjønt det forsøkt å varsle lokfører om at det var dyr på sporet, uten å komme igjennom. Bane Nor skal nå undersøke hva som skjedde, slik jeg forsto det, sier hun.

Reineier Ole Henrik Kappfjell kontaktet Bane NOR gjentatte ganger, og ble forsikret om at de skulle kjøre sakte forbi strekningen:

– Dette er helt meningsløst. Det er et psykisk mareritt vi opplever nå, sier han til NRK Nordland.

Områdedirektør Thor Brækkan, sier at de ble varslet og at meldingen ble lagt inn i systemet, men at meldingen aldri nådde frem til toget på grunn av en teknisk svikt.

– Dette skjer svært sjeldent. Rutinene fungerer bra, men dessverre skjedde det en teknisk svikt nå, sier han.

Sametinget reagerer: – Grusomt

Sametinget reagerer kraftig på ulykken.

– Det er grusomt. Sametingsrådet har gjentatte ganger hatt kontakt med samferdselsdepartementet om den forferdelige situasjonen hvor store mengder reinsdyr regelrett blir meid ned, sier sametingsråd Silje Karine Muotka til VG.

Hun forklarer at de nå vil prøve å få til et nytt møte, fordi de ønsker ytterligere gjerding og vedlikehold av eksisterende gjerder.

– Det er fullstendig uakseptabelt at dette fortsetter. Jeg ønsker at det skal vurderes hvordan vi kan sikre at Bane NOR har dette øverst på sin prioriteringsliste, sier Muotka.

VG har ikke lykkes i å få en kommentar fra samferdselsdepartementet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder