NJET: Olje-og Energiminister Tord Lien sier det er uaktuelt å stanse olje- og gassvirksomhet i Norge som følge av Paris. Foto: Robert S. Eik , E24

Olje-Lien slakter Bellona-Hauge

PARIS (VG) Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) slakter Bellona-leder Frederic Hauge og fastslår at regjeringen vil pumpe opp olje og gass, akkurat som før.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

Ikke uventet er Bellona-Hauge og Lien rykende uenige om fremtiden til norsk olje- og gassvirksomhet.

– Har drukket for mye Møllers tran

– Jeg visste ikke at de hadde Møllers Tran i Paris; det ser ut som om Hauge har fått i seg altfor mye tran, sier Lien, etter at Hauge i ettermiddag gikk ut og krevde full stans i norsk olje- og gassvirksomhet, som følge av utkastet til klimamål for toppmøtet i Paris. Der står det at temperaturstigningen skal være godt under to grader og at det langsiktige målet er at temperaturen ikke skal stige med mer enn 1,5 grader sammenliknet med førindustriell tid (1850).

– Vil ikke stanse noe

– Det er bra at Paris får på plass en ambisiøs avtale. Det er gledelig at så mange land forplikter seg til å kutte i sine utslipp.

– Hauge mener det må få som konsekvens at Norge må strupe oljevirksomheten hvis vi skal nå klimamålene?

– Det er verken grunn til å stanse den 23. konsesjonsrunden eller noen annen olje- og gassvirksomhet. Det er bred enighet i Stortinget om at vi skal utvikle en bærekraftig energisektor og at det skal være krav om at alle utslipp på norsk sokkel skal inngå i klimakvotesamarbeidet med EU. Selskapene på norsk sokkel betaler i tillegg en meget høy CO2-avgift.

Les også: Slik blir klimaavtalen

– Gass bedre enn kull

– Norge skal kjøpe kvoter slik at de går til å rense enda verre klimautslipp, som kull?

– Ja. Det er eksempelvis ikke mer enn 14 dager siden Storbritannia sa at de vil erstatte kull med gass. Den gassen vil trolig i stor grad komme fra Norge, slik at vi gjennom klimakvoteordningen bidrar til at kull blir byttet ut med mye renere gass.

Les også: Norge i drama i natt

– De fleste er enige om at det ikke holder hvis Norge skal bli klimanøytrale i 2050?

– Vi jobber hele tiden med å utvikle en mer bærekraftig energisektor og gjennom teknologiutvikling har vi klart og skal klare å gjøre vår olje- og gassproduksjon mer miljøvennlig. Jeg tror nok at de mest karbonintensive prosjektene av den grunn ikke vil bli lønnsomme.

– Klimafornekter

Hauge svarer på kritikken ved å be Lien vise litt edruelighet.

– Petroholikeren Lien bør bli edru og innse realiteten. Vi er klar over at det er flere klimafornektere i regjeringsapparatet enn i Paris. Han bør lese avtaleteksten når han kan si noe slikt.

De Grønne Rasmus Hansson er kritisk.

– Lien og regjeringen vil innvestere milliarder av kroner i å lete etter mer olje og gass på norsk sokkel, til tross for at vi allerede har funnet nok til å koke kloden. Om de 195 landene som har signert Parisavtalen mener alvor med 1,5 graders målet, vil dette være en gigantisk feilinvestering som kommer til å koste skattebetalerne dyrt, sier han.

– Og Tord Lien antyder at forurensende gass er en gave til verdens klima og framstiller norsk petroleumsindustri som «ren» fordi andre lands kullindustri er enda skitnere. Det er den ikke. en En fortsatt satsing på gass kan fortrenge utbygging av fornybar energi. Dette er det motsatte av hva verden trenger, sier Hansson.

Les også

Mer om

 1. Klimatoppmøtet
 2. Miljøvern
 3. Solberg-regjeringen
 4. Bellona
 5. Olje og gass
 6. Tord Lien

Flere artikler

 1. Borgerlig feide om Paris-avtalen: Venstre: Ikke ny oljevirksomhet i nord

 2. Norsk olje og gass-analyse: Så mye koster det å stanse oljekranene

 3. Typisk norsk å redde klimaet?

 4. «Norsk naturgass er en del av løsningen for Europa.»

 5. Ordene «bør» og «skal» holdt på å velte klimaavtalen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder