LÆRER UNGDOM Å KJØRE: Stig Ohrvik er mangeårig trafikklærer og leder i Trafikkforum, som er bransjeorganisasjonen for trafikkskoler. Foto: Trafikkforum ,

Slakter ny fraværsregel: Elever som tar lappen i skoletiden risikerer å miste karakterer

18-19-åringer som tar førerkort i skoletiden risikerer fravær som overskrider den nye maksgrensen og dermed ingen karakter i enkeltfag. Nå krever både elever, kjøreskoler og FpU unntak fra den nye fraværsregelen.

 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over fire år gammel

– Det kan være gode grunner for at elever har fri fra skolen uten at det er skulk. Vi mener trafikkopplæring er en slik god grunn, sier leder Stig Ohrvik i Trafikkforum til VG.

Han reagerte som en årvåken sjåfør på vei inn i en rundkjøring da han leste VGs sak tirsdag. Ohrvik tråkket inn bremsepedalen da han så hva et maksimalt fravær på ti prosent av timetallet i faget kunne medføre. Nå forlanger han at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen bremser i tide.

Se når elev-lederen gir kunnskapsministeren skjenn på Elevtinget.

For det begås en stor feil mot elever i videregående skoler dersom timer til trafikkopplæring, sikkerhetskurs på vei og bane, teoriprøve og førerprøve inngår i ulovlig fravær, mener Ohrvik.

Les lovteksten: Her er den nye fraværs-forskriften

– Det naturlige hadde vært at elevene fikk godkjent fraværet til dette formålet som lovlig fravær. Med den nye regelen risikerer elevene faktisk å bli fratatt karakter i enkeltfag fordi de skaffer seg førerkort på lovlig vis, sier Ohrvik til VG.

REFSER EGEN REGJERING: Atle Simonsen er formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU). Foto: Audun Braastad , NTB scanpix

Frp-ungdom støtter elevene

Han får støtte fra ungdomslederen i det ene av regjeringspartiene, Atle Simonsen i Fremskrittspartiets Ungdom.

– Vi mener det er viktig at ungdommer får muligheten til å både ta førerkort og fullføre videregående skole. Førerkort gjør det enklere å få innpass på arbeidsmarkedet, og kunne ta utdanning, samt delta i samfunnslivet, skriver Simonsen i et kort brev til både partifelle og samferdselsminister Ketil Solvik Olsen og til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Også Simonsen mener førerkort-opplæring må unntas fra å kunne bidra til å sprenge maksimalgrensen på ti prosent ugyldig fravær og i verste fall frata elevene karakter i enkeltfag.

– Utdanning må ikke ødelegge for utdanning. Fraværsgrensen gjør at elever kan droppe ut fordi de er lei av å ta buss. Skoleelever må få fri for å ta førerkort, forlanger Simonsen.

Han understreker at lærerne på videregående kjenner elevene bedre enn politikerne.

– De vet om eleven har oppnådd læringskravene eller skal strykes, sier FpU-lederen.

Røe Isaksen møter elevene

Autoriserte trafikkskolers landsforbund har på sin side henvendt seg til Utdanningsdirektoratet med forespørsel om trafikkopplæring kan anses som gyldig fravær.

BLIR KJØRT: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og helseminister Bent Høie på vei inn i en statsråd-limousine. Foto: Terje Bringedal , VG

Trafikkskolenes organisasjoner argumenterer spesielt for at førerkort er spesielt viktig for elever som har valgt yrkesfag.

– Men svaret vi fikk fra direktoratet ga ingen åpning for at dette ville bli tatt til følge, skriver administrasjonssjef Rolf Gregersen i et brev til samferdselsminister Ketil Solvik Olsen (Frp) som har det politiske ansvaret for Statens vegvesen og førerprøven.

Undersøkelse blant 15-18-åringer: Én av tre går på skolen selv om de er syke

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har hittil tirsdag ikke svart på VGs henvendelser om føreropplæring som mulig unntak fra de nye fraværsreglene.

Han skal møte Elevorganisasjonen på det pågående Elevtinget i Oslo torsdag, og vil ventelig bli konfrontert med temaet da.

Statssekretær: – Det er rimelig

Statssekretær Birgitte Jordahl (H) bekrefter i en e-post til VG at fravær i forbindelse med kjøretimer og lignende blir å regne som fravær fra opplæringen.

«Trafikkopplæring er ikke en del av opplæringen i videregående skole. Det er rimelig at elever som velger å ta kjøretimer i skoletiden, får dette fraværet registrert», skriver hun.

Til VG mandag sa Røe Isaksen at forespørslene om unntak allerede er vurdert.

– Elevene mister viktig opplæring når de er borte fra undervisningen. Høringsrunden vi hadde i fjor viste at mange skoleeiere, skoleledere og lærere delte denne bekymringen. Samtidig er det klart at elever i videregående opplæring er en sammensatt gruppe. Derfor har vi også bestemt at det skal være unntak fra fraværsgrensen, blant annet. for sykefravær og politisk arbeid. Dette er nettopp for å sikre at grensen kun skal gjelde ubegrunnet og udokumentert fravær. Det er selvsagt en risiko for at noen likevel ikke vil møte frem til opplæringen. Jeg tror skolene allerede ser på høyt fravær som en risiko for frafall, og har ulike tiltak rettet mot dette. Jeg forutsetter at skolene vil fortsette dette arbeidet, skriver Røe Isaksen i en e-post til VG.

Ifølge trafikkskole-bransjen er langt over femti prosent av de som tar lappen hvert år, i alderen 18-19 år og elever ved videregående skoler.

Les også

 1. Mer enn ti prosent fravær gir null karakter - elever raser mot lovendring

  Elever i videregående er rivende uenig i regjeringens nye fraværs-regel: Dersom en elev har minst ti prosent ugyldig…
 2. Tiltakene som hindrer skole-frafall

  Voksne som bryr seg. Voksne som holder ut. Voksne som oppnår gjensidig tillit til eleven.
 3. Ekspert: Politikken mot mobbing er mislykket

  En av Norges fremste eksperter på mobbing, spesialrådgiver André Baraldsnes, mener politikere og skoleledere ikke har…

Mer om

 1. Skole og utdanning

Flere artikler

 1. Kjøreskoler: Ungdommer avbestiller kjøretimer etter nye fraværsregler

 2. Frp vil liberalisere reglene for oppkjøring

 3. Mer enn ti prosent fravær gir null karakter - elever raser mot lovendring

 4. Får fravær for å streike mot nye fraværsregler

 5. Fraværsgrensa bør på plass igjen fra høsten av!

Fra andre aviser

 1. Lemper på fraværsgrensen for kjøretimer

  Aftenposten
 2. Mener kjøretimer burde gi gyldig fravær

  Fædrelandsvennen
 3. Obligatoriske kjøretimer skal ikke telle med i fraværsgrensen på videregående

  Bergens Tidende
 4. Kjøretimer skal ikke telle med i fraværsgrensen i videregående

  Aftenposten
 5. Tre ting kunnskapsministeren gjør feil

  Aftenposten
 6. – Vi burde ikke straffes fordi vi vil ta lappen

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder