NY RUNDE: KrF-nestleder Hans Olav Syversen, her under innspurten på forhandlingene i fjor høst da KrF fikk gjennomslag for reservasjonsretten med Høyre og Frp. Foto: Therese A. Sanne

KrF om reservasjonsretten: Må gå en runde til

KrF-nestleder Hans Olav Syversen reagerer på at store kommuner kan nekte leger reservasjonsrett, og sier det er problematisk for samarbeidsavtalen med regjeringen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Syversen sier Kristelig Folkeparti vil gå en ny runde med regjeringen om dens forslag til å gi fastleger reservasjonsrett fra henvisning til abort.

I forslaget som helseminister Bent Høie (H) sendte ut på høring i forrige uke skriver Helse- og omsorgsdepartementet at det blir opp til landets kommunestyrer om det skal innføres reservasjonsrett:

Høyre-Julie om dagens abort-ordning: - Et overgrep

«Det vil være opp til den enkelte kommunen å avgjøre om de ønsker å inngå avtaler om reservasjon», skriver Høie i høringsnotatet.

Høyre-topper avviser

I ettertid har både Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland og Bergen-ordfører Trude Drevland sagt klart fra at det ikke er aktuelt med noen reservasjonsrett for fastleger i deres byer.

Det får ledelsen i Kristelig Folkeparti til å stille spørsmål ved om regjeringen følger opp intensjonene i samarbeidsavtalen de borgerlige partiene signerte i Stortinget 30. september i fjor.

SJØLI KOMMENTERER: Høies paradokser

- Vil det være i tråd med intensjonene i avtalen og det KrF ønsker at store byer som nettopp Trondheim, Bergen, Oslo og Tromsø kan avvise reservasjonsadgang for fastleger?

- Jeg vil si at det synes jeg ville vært problematisk. Hvis alle større kommuner som har full mulighet til å kombinere dette sier nei, så tyder det på at vi må gå en runde til, sier Syversen til VG, og legger til:

- Det er veldig forskjell på kommunestørrelse. Kommuner med bare én fastlege har et annet behov enn folk i Oslo, som kan gå direkte til sykehuset og be om abort, slik mange også gjør. Jeg kan ikke skjønne at ikke en kommune som Oslo ikke skal kunne gi rom for fastleger som vi har i dag og kan gi en reservasjonsadgang, sier han.

Mange har reagert

Syversen sier han har fått en rekke reaksjoner på forslaget regjeringen har utformet.

- Det er veldig mange hos oss som har reagert på den delen som går på kommunenes mulighet til å avgjøre dette selv, og det skjønner jeg godt. Det har vi en vei å gå.

KrF frykter at mange av de store kommunene vil avvise reservasjonsadgangen, og at hele formålet med reservasjonsadgangen blir borte.

- Vi har jo ikke inngått en slik avtale for at den skal bli illusorisk, sier KrF-nestlederen.

IKKE ENIGE: Venstre-leder Trine Skei Grande nektet å signere avtalen om reservasjonsrett. Her sammen med fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen på et møte i Statsministerboligen mandag. Foto: Roger Neumann

Må finne kriterier

Derfor forventer også ledelsen i partiet at regjeringen sørger for at det gis rom for fastleger får en reell adgang til å reservere seg.

- Det betyr at man må finne noen kriterier sentralt som er saklige og forståelige for kommunene. Det er også det kommunene ber om, sier Syversen.

Han får også støtte fra KrFs fungerende partileder, Dagrunn Eriksen.

- Jeg tror ingen er tjent med den situasjonen vi har kommet i nå; at dette blir en sak i alle kommunestyrer. Jeg vil si til dem som synes dette er en kjempegøy sak å profilere seg på ute i kommunestyrer og bystyrer: Se litt på dybden i denne saken, sier Eriksen.

Innenfor avtalen

Helseminister Bent Høie sier til VG at hans høringsforslag er godkjent av KrF.

- Jeg har snakket med Syversen. Han sier at det som er sendt ut på høring er innenfor avtalen, men at de ønsker å få inn kriterier for når kommunene ikke skal kunne si nei.

- Hvis det viser seg at mange kommuner ikke ønsker å gi fastlegene mulighet til å reservere seg mot aborthenvisning, er det da en vellykket regel?

- Fastlegeordningen er lokal. Den er kommunen sitt ansvar, og derfor mener jeg at kommunen må ha siste ordet i denne saken, sier Høie.

Kvinner betaler prisen

SVs Snorre Valen er ikke imponert over måten de borgerlige partiene håndterer spørsmålet om reservasjonsrett på.

- Det er norske kvinner, og spesielt unge jenter, som må betale prisen for Høyres logring for KrF. At Høyre skyver problemet videre til kommunene hjelper ingenting, de ødelegger kvinners grunnleggende trygghet i helsevesenet, sier Valen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder