FUNNET DØD: Lille Alan ble funnet av en soldat på en strand i Tyrkia. Bildet har rystet en hel verden. Foto: Nilufer Demir , Ap

Alans (3) skjebnehistorie har endret nordmenns syn på flyktningkrisen

Flyktninghjelpen: Bilder av barn vekker beskyttelsesinstinkt

Røde Kors: Alan har gitt krisen et ansikt

Bildet av tre år gamle Alan som ligger død på en strand i Tyrkia har fått én av fem nordmenn til å endre syn på flyktningkrisen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det viser en ny måling InFact har gjort for VG. På spørsmålet «har bildet av tre år gamle Alan endret din mening om Norges bidrag i flyktningkrisen?» svarer 21,9 prosent «ja» når «vet ikke»-gruppen er fjernet.

Spesielt kvinner har endret syn på krisen som følge av bildet, viser undersøkelsen.

29,3 prosent av kvinnene svarer at de har endret mening om Norges bidrag, mot 14,7 blant menn.

LES OGSÅ: Dette er Aylans historie.

Druknet på vei til Europa

Alan (3), broren Galip (5) og moren Rehan (35) omkom da båten de satt i, kantret i sjøen mellom Tyrkia og Hellas.

Familien ville ta seg over til Canada fra Tyrkia, hvor de allerede hadde slektninger, men så langt kom de aldri.

Fotografiet av minstemann i den syriske familien, som ble funnet på en strand i Tyrkia, har vakt sterke reaksjoner internasjonalt.

Også i Norge har bildene satt følelsene i sving blant folk. VG har tidligere skrevet om hvordan bildene av treåringen har skapt giverboom.

RYSTET VERDEN: Bildet av lille Alan (3) er blitt et symbol på flyktningkrisen. Foto: Nilufer Demir , Ap

Røde Kors: – Krisen har fått et ansikt

President Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors tror bildet av Alan har hatt en dramatisk innvirkning på folk fordi den lille gutten har gitt krisen i Syria et ansikt.

– Dette handler om en gutt som har et navn, og som er på en strand vi selv kunne vært på. Det gjør at krisen kommer tett og nært på oss, sier han.

– For meg som har vært inne i krigen i Syria siden den startet, og som har ropt om hjelp for de mange jeg har sett dø, er det lett å være litt fortvilt over at folk ikke har sett dette før. Samtidig har jeg forståelse for at bilde mobiliserer fordi folk får krisen tett på.

OMSORG: President Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors sier han er glad for at det norske folk viser en enorm givervilje i den nåværende flyktningkrisen. Foto: Scanpix ,

Riktig å publisere bildene

Mollekleiv mener det var riktig å publisere bildene av den døde gutten, men understreker at måten bildene blir brukt på er avgjørende.

– Jeg er glad for at redaksjonene har diskutert dette grundig, for det er en vanskelig balansegang. Det eneste man ikke må gjøre i en slik situasjon er å frata en død person verdigheten. Derfor er det måten bildene blir brukt på som understreker om publisering er riktig eller ikke, sier han.

Fått med deg denne? Alan-bildene har skapt giverboom

Flyktninghjelpen: – Barn skal ikke ligge døde på en strand

Blant de politiske partiene er det spesielt Arbeiderpartiets velgere som har latt seg røre av bildet. Her svarer 27,8 prosent av velgerne at de har endret syn på flyktningkrisen som følge av Alans skjebne.

Pål Nesse i flyktninghjelpen tror årsaken er enkel: Bilder av barn vekker et beskyttelsesinstinkt i oss.

– Barn skal ikke ligge døde på en strand. De skal leke og vokse opp i trygge omgivelser, sier han og legger til:

– Dramatiske bilder av barn som synliggjør dramatikken i situasjonen. Dette skal ikke skje med barn, men nå skjer det fordi vi ikke har klart å hindre denne krisen.

LES OGSÅ: Jan Egeland: – Dette er enkeltmennesker

Så langt i år har mer enn 260.000 flyktninger og migranter krysset Middelhavet ifølge UNHCR. Over 2.300 migranter er bekreftet omkommet i forsøket, de fleste på vei fra Nord-Afrika til Italia og Hellas.

Les også: Her tar de et siste farvel med Alan

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder