VOLDSDØMT: – Vi skal jo bli en eller annens nabo når vi kommer ut, sier Jon-Remo (29). Han sitter andre året på Ullersmo fengsel, og er bekymret for at voldsdømte innsatte - som ham selv - ikke lenger får tilbud om sinnemestringskurs. Foto:Helge Mikalsen,VG

Innsatte mister sinnemestringskurs:
– Frykter mange vil bli farligere

ULLERSMO FENGSEL (VG) Da Jon-Remo (29) kom til Ullersmo slo han fengselsbetjentene. Kurset Alternativ Til Vold hjalp ham å mestre sinne sitt. Men nå forsvinner tilbudet.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det høres nok sykt ut, men for meg var det hverdagskost å banke opp folk, sier Jon-Remo (29), som ikke ønsker at VG skal skrive etternavnet hans.

Han har vært innsatt på Ullersmo fengsel på Kløfta siden februar 2014, og soner en dom på seks år og ni måneder for besittelse av narkotika og våpen, utpressing og vold. Den første tiden i fengslet var preget av vold mot fengselsbetjenter.

– Det var ganske mange situasjoner hvor sinne tok over og jeg reagerte med å slå. Det var nok verst da jeg satt på isolasjon, og ikke fikk snakke med noen.

Les også:De farligste fangene på avdeling g (krever innlogging)

Fra sommeren 2014 fikk Jon-Remo tilbud om å være med på sinnemestringskurset Alternativ Til Vold (ATV), et kurs der en psykolog en gang i uken har gruppesamtaler med innsatte som har utfordringer knyttet til vold. Fra høsten forsvinner dette tilbudet, som et resultat av regjeringens budsjettkutt på 25 millioner kroner.

– Når du har levd et helt liv med vold tenker man ikke over hvorfor man slår. Man bare gjør det. ATV har lært meg å reflektere over handlingene mine. Når jeg kommer opp i situasjoner der jeg tidligere ville ha reagert med vold, tar jeg et skritt tilbake og tenker meg om. Jeg kan håndtere sinnet mitt nå.

Les også:Mugg og porøse vegger - fanger rømmer eldgamle fengsler

NYTT LIV?: – Jeg prøver å bli en bedre person, men det koster. Jeg har jobbet hardt for å komme dit jeg er i dag, sier Jon-Remo. Han håper hans liv som kriminell er over, men frykter at det ikke gjelder andre innsatte som mister tilbudet om ATV. Foto:Helge Mikalsen,VG

– Farligere når de kommer ut

Lørdag kunne VG vise bilder av hvordan innsatte raserer celler, angriper vakter og skader seg selv med våpen laget i fengslene (krever innlogging). Leder for Kriminalomsorgens Yrkesforbund, Knut Are Svenkerud, uttrykte da bekymring for at betjentene ikke får tid til forebyggende arbeid og rehabilitering.

Jon-Remo er av samme oppfatning som Svenkerud.

– En av de viktigste tingene et fengsel gjør er å forberede oss på livet utenfor. Om man ikke har blitt rehabilitert i fengsel vil man lettere gå tilbake til det livet man levde før. Da har jo fengselsoppholdet hatt liten nytte, sier 29-åringen.

Jon-Remo frykter at mange av de som sitter på Ullersmo vil være farligere når de kommer ut.

– Det er katastrofe at sinnemestringskurset forsvinner fra et høysikkerhetsfengsel . Når man ser rundt seg på Ullersmo ser man sterke personligheter som aldri vil slutte med vold uten profesjonell hjelp.

– Når ATV forsvinner frykter jeg at mange vil være farligere når de kommer ut enn da de ble satt inn. Vi skal jo bli en eller annens nabo når vi kommer ut.

Les også:Viggo Kristiansen: – Jeg er Norges mest forhatte mann

Fengselsleder: – Snudd alle steiner

– Vi har snudd alle steiner i forsøk på ikke å kutte dette tilbudet, men det er dessverre ingen annen utvei. Vi unngår i det lengste å kutte i tilbudene til de innsatte, og derfor har vi også fjernet tre administrative stillinger i fjor og i år, sier fengselsleder Bernt W. Nordheim på Ullersmo.

ATV startet opp på Ullersmo i 2012, og er et særegent tilbud for fengselet. På to og et halvt år har rundt 45 personer vært på kurs.

– ATV er et svært godt tilbud som vi har fått positive tilbakemeldinger på, men det har også en prislapp. Årlig koster det oss 1, 5 millioner kroner, og når vi nå skal spare flere millioner kroner er det umulig å beholde tilbudet. Vi har skåret ned til benet, men ennå har vi røde tall, sier Nordheim.

– Hvor kritisk er det at dette tilbudet kuttes?

– En av våre hovedoppgaver er å drive med rehabilitering og det er veldig uheldig at vi nå må kutte ut dette tilbudet.

– Jon-Remo mener at flere innsatte vil bli farligere uten ATV. Frykter du at dine ansatte oftere kan bli angrepet som et resultat av at kurset forsvinner?

– Det har jeg ikke noe grunnlag til å si noe om. Vi har hatt ulike former for kurs tidligere, ledet av våre tjenestemenn, men vi mener at et profesjonelt tilbud er best for innsatte med spesielle utfordringer. Vi skulle gjerne hatt en romsligere ramme, og det er beklagelig at dette tilbudet nå forsvinner.

Se video:Her forsøker han å rømme fra Oslo fengsel

Ikke bare ATV forebygger vold

Da VG spør direktør for Kriminalomsorgsdirektoratet, Marianne Vollan, om betydningen av at ATV kuttes, sier hun at programvirksomheten er en viktig del av straffegjennomføringen, men at også den kan rammes ved budsjettkutt.

FENGSEL DISPONERER SELV: Direktør for Kriminalomsorgsdirektoratet, Marianne Vollan, sier det enkelte fengsel må disponere sine midler innenfor gitte rammer, og også programvirksomheten kan bli rammet når det må spares penger. Foto:Frode Hansen,VG

– Fengselsbetjentenes relasjons- og motivasjonsarbeid er viktig, sammen med et godt aktivitets-, skole- og helsetilbud. Det enkelte fengselet må disponere sine midler innenfor gitte rammer, og også programvirksomheten kan bli rammet når det må spares penger.

– Blir de innsatte mer «farlige» når de ikke får behandlingstilbud som skal bidra til at de ikke bruker vold?

– Det er flere tiltak som både hver for seg og sammen kan bidra til å forebygge vold: Programvirksomheten, sikkerhetsarbeidet, relasjonen til fengselsbetjentene, aktivitetstilbudet og det tilbudet som gis gjennom skole- og helsevesenet for å nevne noen.

– Hvis det dreier seg om det rent helsemessige og medisinsk behandling, så er dette helsemyndighetenes ansvar. Fra kriminalomsorgens side ønsker vi at den enkelte innsatte skal få et så relevant og godt behandlingstilbud som mulig, og gjennom samarbeidet med helsemyndighetene gjør hva vi kan for å legge til rette for dette.

Vil bli skipsmegler

VIL PÅ ÅPEN SONING: Jon-Remo håper å kunne ta utdanning og bli skipsmegler. Første mål er å komme på åpen soning. Foto:Helge Mikalsen,VG

Jon-Remo sier at det er over ett år siden han sist gikk til fysisk angrep på en fengselsbetjent. Som et resultat av ATV-kurset tror han aldri at det vil skje igjen.

– Jeg tror ikke jeg vil slå til en betjent igjen, og jeg håper heller ikke det vil skje når jeg kommer ut. Men hva som vil skje med dem som ikke får tilbud om kurs, vet jeg ikke.

29-åringen har sittet på Ullersmo i ett år og fire måneder. På den tiden har han fullført videregående skole. Nå søker han seg mot åpen soning. Aller helst vil han til Bastøy.

Les også:Slik soner de på Bastøy (krever innlogging)

– Jeg har tatt utdanning og ønsker å kunne starte som skipsmegler. Dette vil gi meg en helt annen fremtid enn det livet jeg hittil har levd. Jeg vil takke ATV, Ullersmo fengsel og min advokat, som alle har vært med å bidra til at jeg nå ser for meg en ny fremtid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder