159 døde i Scandinavian Star

Se bilder som aldri er vist tidligere - og VGs interaktive grafikk

Grafikk med hittil upubliserte bilder: Klikk deg inn på grafikken via linken i artikkelen og se bildene fra det utbrente skipet.

Se de unike brannbildene fra dødsskipet

GÖTEBORG (VG) I disse korridorene tok giftig røyk og gass 159 liv i det verste massemordet i Norden etter krigen.

 • Anne Stine Sæther
 • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over seks år gammel

VG kan i dag vise en lang rekke bilder fra innsiden av Scandinavian Star. Bildene er hentet ut fra Riksarkivet, og de aller fleste av dem er aldri blitt publisert tidligere.

Se VGs grafikk over Scandinavian Star med unike bilder fra innsiden av dødsskipet!

STO ÅPEN: Denne branndøren sto åpen under brannen. I disse korridorene døde 14 mennesker. Foto: Politi/Granskingskommisjon

«Hvis det finnes et helvete på jord, så er dette helvete på sjøen». Brannmester Ingvar Brynfors glemmer aldri den slitne, rystede brannmannens utbrudd da han kom ut fra lugarområdet og møtte sjefen på akterdekket.

Brannen natt til 7. april 1990 var for en stund under kontroll. De forsøkte å få en oversikt over hvor mange omkomne som befant seg inne i skipet. Brannlaget ble sendt inn med en taperull.

Hver kropp de registrerte, ble merket med en tapebit. På den måten sørget de for å holde orden i tellingen. I et lugarområde lå det 71 døde. Brannmannen var rystet.

- Jeg glemmer aldri «Scandinavian Star». For en vanlig brannmann var det nesten for mye. Det var som en film. Jeg slo øksen i veggen nede i en av korridorene. Det glødet i stålkonstruksjonen bak platene. Isolasjonen brant. Jeg har aldri vært med på noe som ligner, sier den pensjonerte brannmann Jan-Olof Sandstrøm. Han så to arnesteder i skipet.

- Det var tydelig tent på i to sengetøyskap, sier han.

Aldri sett lignende

Bildene er tatt av granskere og politiet. De viser at deler av fergen var totalskadet etter mange timers brann. I andre deler så korridorene nærmest uskadet ut. Branndørene hadde hindret flammene i å spise seg innover.

Torsdag skal Stortinget debattere dødsbrannen på Scandinavian Star, etter inititativ fra Oslo Aps Jan Bøhler. 132 av de 159 omkomne var nordmenn.

Det hadde brent i mer enn tre timer da det første brannlaget fra Göteborg ble senket ned på dekk fra Forsvarets helikopter. De hadde sett skipet på lang avstand. Flammene var så intense at det så ut som solen var på vei opp - i vest.

Om bord var det allerede norske brannmenn fra Vestfold. Etter hvert kom det også mannskaper fra Sotenäs og Kungshamn.

- - Jeg har jobbet i mer enn 20 år etterpå, men aldri støtt på noe verre. Båten krenget og vi krøp gjennom korridorene. Slukkevannet la seg i hjørnene. Det brant i etasjen under. Det gjorde vannet kokende varmt, sier brannmann Henrik Sjøstrand i Göteborgs Brandforsvar.

- Vi tok oss inn i korridorene og inn i lugarene. Noen korridorer hadde ikke så store brannskader. Men på lugarene lå det mange døde som hadde tydelige merker etter å ha pustet inn dødelig røyk og gass. Vi så døde familier. Det var forferdelige syn å ta med seg videre. Men vi hadde en oppgave og konsentrerte oss om den.

Gift i luften

Hans lag avløste slitne kollegaer klokken 14. De første åtte hadde jobbet fra 05.30. De reddet ut to passasjerer og en kvinne som var ansatt i taxfree-butikken om bord.

- Presset på den første gruppen var voldsomt. Da var det fortsatt en sjanse for å redde liv. For oss som kom etter, handlet det om brannslukking, sier Ola Lie.

Røykdykkerne krøp under den giftige røyken og dro slangene med seg. De var dypt nede i skipets 90 centimeter brede korridorer. Det var stupmørkt, det var vått. Luften var full av dødelig gass og røyk. For hver liter vann de sprøytet inn i flammene, kom det tilbake 1700 liter damp.

- Vi så ingen ting. I slike situasjoner konsentrerer du deg om de fem neste sekundene. Lenger fram kan du ikke planlegge, du vet ikke hva som møter deg, sier Sjøstrand.

Mennesker brant opp

Bildene viser at brannen herjet ekstra hardt i boligområdet ved resepsjonen på femte dekk og etasjene over.

- Det er bilder som ikke forsvinner, kommenterer Ola Lie. Den pensjonerte brannmannen ledet «Grupp Lie». De jobbet fra 11.30 og til skipet ankom Lysekil 21.30 om kvelden.

- Skipet var tett, varmen hadde ingen steder å ta veien. Vi fikk ikke ned temperaturen. Det var så varmt at mennesker brant opp. Brannmennene måtte trekke seg tilbake, sier Lie.

- Neppe riktig metode

Noen av de ni brannmennene VG har snakket med, forteller at de i mørke, varme ganger krøp over døde mennesker.

- Vi gjorde så godt vi kunne. Ingen hadde erfaring med slukking av skipsbranner. Metoden vi brukte var den samme som ved leilighetsbranner. Den var neppe riktig å bruke. Det er viktig å være ydmyk og lære. Vi var også altfor få. Vi var sjanseløse, sier Ola Lie.

På det meste var det 36 brannmenn om bord i det 141 meter lange skipet.

Mer om

 1. Scandinavian Star

Flere artikler

 1. Krever svar på hvem som tente på

 2. Pluss content

  Titalls redningsmenn aldri avhørt om dødsbrannen

 3. Scandinavian Star-rapporten: Politiet: Madrassene ble plassert i gangen av politets etterforskere

 4. Politiet tilbakeviser Thue Jensens påstander om «Scandinavian Star»-brannen

 5. Politiet med Scandinavian Star-avgjørelse i dag

Fra andre aviser

 1. «Jeg måtte bare fortelle hvor forferdelig det er der inne», sa moren. Så gikk hun om bord.

  Bergens Tidende
 2. Starter ny etterforskning

  Bergens Tidende
 3. Politimesteren vil etterforske dødsbrannen på Scandinavian Star

  Aftenposten
 4. Hørespill om «Scandinavian Star» kommer med klump i halsen-garanti

  Aftenposten
 5. – «Scandinavian Star»-brannen var ikke bare en tragedie, den var et massedrap på uskyldige mennesker.

  Bergens Tidende
 6. - Norsk politi har selv spolert «Scandinavian Star»-saken

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no