KAN FÅ TILBAKEFALL: May Gunn Balnes (63) har allerede hatt eggstokkreft to ganger. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

May Gunn (63) kan få kreft igjen. Da kan en ny medisin være redningen

DRAMMEN (VG) May Gunn Balnes (63) sier hun vet at kreften kommer tilbake, hun vet bare ikke når. Nylig kom en ny medisin som gir henne håp for fremtiden.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg har så mye å leve for. Samboeren min, familien min, barnebarnet mitt – og hagen min, sier May Gunn Balnes (63)

Hun sitter i en skinnsofa hjemme i et det brune trehuset i Drammen. Her er stua er fylt opp med krukker, bøker og engler. Her har hun vært gjennom to runder med eggstokkreft, og venter nå på den tredje.

Hun ble kreftsyk for første gang i 2010. Da fjernet hun flere organer, blant annet eggstokkene. Legene fant ut at hun også hadde genfeilen BRCA, som gjør at risikoen for brystkreft øker, og fjernet derfor brystene også. Kreften ble behandlet med cellegift, og May Gunn ble erklært kreftfri.

Fire år senere kom kreften tilbake. Da hadde den samme kreftformen spredt seg til lungehinnen. Også da klarte legene å fjerne den med cellegift.

Studie: Blodprøve kan oppdage eggstokkreft tidligere

Samtidig ga de ifølge May Gunn beskjed om at hun kom til å få tilbakefall igjen. Nå går 63-åringen til kontroll hver tredje måned for å holde kreftcellene på avstand.

– Jeg har fått beskjed om at jeg aldri blir frisk. Så nå sitter jeg og venter på nissen på lasset, sier Balnes.

– Men jeg har så stor tro på cellegiften at jeg håper den sammen med alle disse flinke legene vi har, gjør at jeg tåler en omgang til, sier hun, og understreker at hun er svært takknemlig for støtten og hjelpen hun har fått på Drammen sykehus, hos samboeren og hos to gode venninner.

Nytt legemiddel

Dersom cellegiften ikke fungerer, har hun nå fått enda et håp. Nylig ble det godkjent et nytt legemiddel, Olaparib, eller Lynparza, mot eggstokkreft.

Kristin Svanqvist, seksjonssjef i Statens legemiddelverk, sier til VG at legemiddelet er beregnet på pasienter som har eggstokkreft og vært gjennom ulike behandlinger, både kjemoterapi og kirurgi.

– Når du har kommet langt i sykdommen, er dette et legemiddel du kan ta hjemme, via munnen, det er en kapsel du tar morgen og kveld.

Britisk forskning: Kvinner som får assistert befruktning får oftere eggstokkreft

Hun sier man kan fortsette å ta medisinen så lenge kreften ikke utvikler seg. Olaparib kan ikke helbrede. I stedet skal medisinen kunne utsette spredningen av kreften med syv måneder – men det koster.

Høy listepris

Listeprisen er 876.936 kroner per kvinne per såkalt kvalitetsjusterte leveår, men norske myndigheter har fått den noe billigere.

– Prisen er slik at når man ser på nytteeffekt så er det greit. Det er dyrt, men effekten er såpass god, sier Lars Vorland, direktør i Helse Nord RHF, og leder i Beslutningsforum for nye metoder, som har godkjent den nye medisinen.

Han anslår at de har vurdert mellom 20 og 25 medisiner, og sagt nei til seks av dem. Det kan for eksempel være fordi medisinene er for dyre i forhold til nytteeffekt, eller at effekten ikke er godt nok bevist.

Blant medisinene som foreløpig ikke er godkjente, er såkalte PD1-hemmere, en type immunterapi som kan gjøre at kreftsyke lever lengre og får økt livskvalitet. Ifølge TV2 koster behandlingen 1,1 millioner kroner per pasient per år.

Mellom 20 og 40 kvinner vil kunne dra nytte av legemiddelet olaparib hvert år, og dersom cellegiften ikke virker neste gang, håper May Gunn å være en av dem.

Både hun og samboeren Jørn ble glade da de hørte om den nye livsforlengede medisinen.

– Jeg er ikke klar til å legge inn årene ennå, sier May Gunn.

Les også: Ble nektet i Norge - fikk krefthjelp i Sverige

– Veldig positivt

Kristine Flaten, seksjonsoverlege på gynekologisk avdeling på Drammen sykehus, sier det vil vurderes om May Gunn skal få medisinen når hun eventuelt får tilbakefall.

– Når det gjelder den aktuelle pasienten går hun til kontroller her og dersom vi oppdager eller mistenker tilbakefall henvises hun for vurdering ved OUS. De bestemmer da event om hun skal ha Olaparib, skriver hun i en e-post til VG.

– Sannsynlighet for tilbakefall av kreft er vanskelig å si noe om for den enkelte pasient.

Jeanette Hoel, leder i Gynkreftforeningen, sier de er glade for at det nye legemiddelet er innført.

– Vi synes selvfølgelig det er veldig positivt, for eggstokkreft er en veldig vanskelig diagnose. Mange kvinner får diagnosen for sent, det gjør at de ikke kan helbredes, men må leve med det. Dette medikamentet bedrer utsiktene og livskvaliteten deres, sier hun.

Symptomene på eggstokkreft kan ofte være diffuse, noe som kan gjøre at man får hjelp for seint. Derfor har Gynkreftforeningen nylig startet en kampanje og nettsiden kjennetter.no, hvor man selv kan sjekke om man har noen av symptomene.

Prisen er hemmelig

Først fikk norske myndigheter vite at prisen ville være 876.936 per såkalte «kvalitetsjusterte leveår». Det syntes norske myndigheter var for høyt, og har forhandlet seg frem til en lavere pris. Hva den nye prisen er, er hemmelig.

– I dette tilfellet var prisen for høy til at vi hadde råd til å ta det i bruk. Firmaet var enige med oss, og gjorde noe med prisen. Dette er et dyrt legemiddel. Men med rabatten vi fikk, mente vi at det gir nok effekt for pengene, og er altså kostnadseffektivt, sier Kristin Svanqvist, seksjonssjef i Statens legemiddelverk.

– Er det ikke problematisk at den endelige prisen er hemmelig?

– Jeg synes ikke det er det. For meg er det viktig at det er transparent hva som er gjort og at prosessen er helt åpen. Du kan gå inn på nett og lese alt vi har gjort, bortsett fra prisen. Prisen er bare en veldig liten del av dette. Det er også åpent at prisen som firmaet har som listepris ikke er kostnadseffektivt, og siden Beslutningsforum likevel har sagt ja til å innføre legemiddelet, så vet du at prisen nå er lavere enn det.

Lars Vorland, direktør i Helse Nord RHF og leder i Beslutningsforum sier de er varsomme med å gå ut med priser, men at dette var innenfor det de anser som greit.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder