Fylkesleder: Har brukt mye tid på å forsvare Hagen-utspillene

NEDTUREN: Carl I. Hagen og Eli Hagen ser her på valgresultatene på Grand Hotell der Frp holdt valgvake mandag kveld. Foto: Sandblad Mattis , VG

Kritiserer Hagen og media etter den store Frp-kollapsen

Frp har gjort sitt dårligste kommunevalg på 24 år. Flere partifeller mener Carl I. Hagens flyktningutspill kan være noe av forklaringen.

 • Axel Støren Wedén
 • Bjørn Haugan
 • Bjørn-Martin Nordby
 • Emil Mogård

Artikkelen er over fire år gammel

Med 9,5 prosent oppslutning nasjonalt må vi tilbake til 1991 for å finne et svakere valg for Fremskrittspartiet. Med unntak av Finnmark, går de tilbake i alle landets fylker sammenlignet med kommunevalget i 2011 – også det et dårlig Frp-valg.

Nå diskuteres årsakene til Frp-fiaskoen. Under partilederdebatten på valgnatten tok ikke Siv Jensen selvkritikk for at hun hadde rådet kommuner til å si nei til å ta imot flyktninger før valgkampen.

– Jeg mener at det å være tydelig i de politiske standpunktene Frp har, er helt nødvendig. Jeg tror også at bildet rundt den debatten kommer til å endre seg fremover, men jeg er skuffet nå og hadde håpet på et bedre resultat, sa hun.

Isfront

Opptakten til valget har også vært preget av en isfront mellom partileder Siv Jensen og partiveteran Carl I. Hagen. Jensen refset den tidligere partilederen og Frps førstekandidat i Oslo, og uttrykte at Hagens flyktning-utspill ikke var forenlig med Frp-politikk.

Riften mellom de to kom til syne etter Hagens Facebook-innlegg der han beskylder det folkelige engasjementet for flyktningene for å være populistisk.

Og varselslampene har blinket for Frp også før kommunevalget; i skolevalget fikk partiet 10,5 prosent av stemmene.

Høyre føler Hagen rammet dem

I Oslo Høyre har det i lengre tid vært stor irritasjon over hvordan Fremskrittspartiet i Oslo har ført sin valgkamp.

De har vært spesielt irriterte over Carl I. Hagen, som de mener har kjørt et sololøp, spesielt i striden om Syria-flyktningene, hvor han har lukket dørene som Fabian Stang har åpnet.

Les også: Frp mister nesten alle ordførerne

Mens Stang og Berger Røsland har rost det humane engasjementet det norske folk generelt, og Oslo-folk spesielt, har vist, har Hagen kjørt knallhardt og krevd at flyktningene skal behandles der de kommer fra og at det er bedre å bruke milliarder på å hjelpe dem i leirer og ellers i nærområdene.

Irritasjonen toppet seg da Hagens råkjør bidro til at Fremskrittspartiet bare fikk vel fire prosent av stemmene i skolevalget i Oslo.

– Det er liten tvil om at Hagen har bidratt til å skremme unge velgere. Det er et problem for Fremskrittspartiet, men det er også for Høyre, fordi det har bidratt til at vårt flertall ser ut til å ha forsvunnet. Så Hagen har også rammet Høyre, sier en sentral Høyre-kilde i Oslo-politikken.

– Jeg opplever at vi i stor grad har levert varene, men vi er selvsagt avhengige av at våre politiske venner også lykkes, sier Høyre-ordfører Fabian Stang.

Stang etter valget: - Sitter til jeg blir kastet

– Gjør det tøft å være lokalpolitiker

VG tok tirsdag en ringerunde til alle landets 19 fylkesledere i Frp. Fire av dem var imidlertid ikke tilgjengelig for kommentarer til valgresultatet.

Flere av dem som svarte mener at lokalsakene deres har druknet i oppmerksomheten rundt flyktningkrisen, og peker på medieoppslag om situasjonen som en vesentlig faktor for partiets katastrofevalg.

Men også Hagens mange utspill får kritikk ute i det vide Frp-land.

Les også: Valgsmell i Ap-bastion

Flere av landets fylkesledere var svært nedbrutte etter valgnederlaget.

– Gjør det tøft å være lokalpolitiker

Det var også fylkesleder for Sør-Trøndelag, Roy Angelvik. Partiet har mistet 2,6 prosentpoeng siden forrige kommunevalg, og står i dag tilbake med 5,9 prosent oppslutning.

– Jeg er utrolig skuffet i dag. Jeg synes vi i Sør-Trøndelag likevel har drevet en god valgkamp i forhold til de ressursene vi har hatt, sier han.

Han tror noe av årsaken til det elendige valgresultatet er at de lokale valgkampsakene til Frp har druknet i flyktning-utspill.


– I stedet for å fronte våre lokale saker har vi brukt mye tid på å forsvare disse utspillene, og greie ut om hva vi faktisk mener om Syria-flyktningene. Når dette frontes på så direkte og harde måter fra høyere hold, kan det være tøft å være lokalpolitiker, sier han.

Han tror Carl I. Hagen har bommet med sine mange utspill om flyktninger.

– Når man fronter sånne saker i en tid når mannen i gaten føler en dugnadsånd, blir du oppfattet som kald, sier han.

Les også: Taus Erna dro hjem etter nederlaget

Angelvik mener det er på sin plass med en skikkelig gjennomgang av valgresultatene i landsstyret, også for å diskutere Frps videre rolle i regjering.

– Vi er ikke flinke nok til å få frem budskapet i politikken vår. Enten får vi fortsette i regjering, og få gjennomslag for politikken vi kan, eller så får vi velge opposisjon – og være klar og tydelig i talen, sier han.

Anders Gievær mener: Carl i utakt

Ikke for å legge munnkurv

I Østfold ser Frp en nedgang på 1,5 prosentpoeng, og ender på en oppslutning på 11,6 prosent ved årets kommunevalg.

Fylkesleder Leif Eriksen mener Siv Jensens forsøk på omkamp om Syria-flyktningene hadde en positiv innvirkning – til media var med å endre opinionen.


– Da Siv nevnte dette om flyktningene, så merket vi en oppgang. Men trenden ble snudd da media kjørte dag inn og dag ut med bildet av han lille gutten som lå og skvulpet i vannkanten, og andre oppslag om flyktningkrisen. Det ble fokusert på bilder, og ikke hva denne saken egentlig handler om, sier han.

Eriksen legger likevel ikke skjul på at Hagens flyktning-utspill har vært uheldig for oppslutningen.

– Jeg er ikke for å legge munnkurv på noen. Men han har synset altfor mye om situasjonen, noe som ikke har vært lurt. Det har ikke gjort det noe bedre for Frp akkurat, sier han.

Fylkesleder i Møre og Romsdal, Frank Sve lar seg heller ikke imponere av partinestorens flyktningutspill:

– Det er klart at det er en fordel om slike uttalelser som får medieoppmerksomhet er forankret i hele partiet.

Morgan Langfeldt i Buskerud Frp, som var en av fylkeslederne VG ikke fikk i tale tirsdag, uttaler til Aftenposten at ordene folk i partiet bruker må være moderate, blant annet i flyktningpolitikken.

– Når Carl I. Hagen går ut som han gjorde med uttalelsene sine i valgkampen, blir folk skremt. Det blir for sterkt, sa han.

– Uklokt

Da VG vil konfrontere Carl I. Hagen med hva de ulike fylkeslederne konkret har sagt om hans rolle, vil han ikke høre det.

– Jeg respekterer fullt ut dersom de er uenige med meg. Jeg har også innrømmet at det ene flyktningutspillet mitt var uklokt, sier Hagen, og legger til at han «ikke alltid er politisk korrekt».

– Jeg har alltid vært en omstridt politiker som har fått både ris og ros, både av mine egne og andre, sier Frp-nestoren, før han nekter å svare på flere spørsmål om sin innvirkning på partiets valgkamp.

Forsvarer Carl

Frps stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen mener at den tidligere partilederen ikke kan bebreides for resultatet.

– Carl har gått altfor langt i et par saker i valgkampen – det er nesten så jeg ikke kjenner ham igjen – men å gjøre ham til syndebukk for at vi nå havner under ti prosent, det blir helt feil. Jeg tror ikke Carl har så stor innflytelse i dag, sier han, og legger til:

– Det vil være å gjøre Frp en stor bjørnetjeneste å legge skylden på Carl I. Hagen. Vi må lete etter langt flere årsaker.

– Vrient for oss

Nordland har hatt den største prosentvise Frp-nedgangen i hele landet. Fylket i Nord-Norge har mistet 5,9 prosentpoeng, og står nå med 8,3 prosent.

Fylkesleder Jonny Gulbrandsen tror flyktningkrisen har hatt en negativ innvirkning for oppslutningen til partiet.

– Det massive trøkket som har vært i mediene, har vært vrient for oss. Vi har ikke maktet å få frem budskapet vårt så klart som vi ønsker. Men jeg vil ikke spekulere i hvilken effekt de politiske utspillene fra høyt hold har hatt å si, sier fylkeslederen.

Til tross for langt lavere oppslutning i regjering enn i opposisjon, mener han det er åpenbart at Frp må sitte i regjering.

– Vi har sittet 40 år i opposisjon, uten å ha fått til noe. Vi er sterkere som regjeringsparti, fordi vi da får reell innflytelse på det som skjer, sier han.

Dårlig internkommunikasjon

Nord-Trøndelag går tilbake 2,7 prosent fra kommunevalget i 2011, og ender på 4,8 prosent. Fylkesleder Einar Almaas mener Frps forsvar av kommunereformen har hatt stor innvirkning på valgresultatet.

– I et fylke som Nord-Trøndelag har det vært veldig vanskelig for oss å forsvare den reformen. Jeg har møtt mye motstand med de fleste jeg har hatt kontakt med, sier han.

Selv om han tviler på at Hagens flyktning-utspill har hatt noe positivt å si for oppslutningen til partiet, mener han dårlig kommunikasjon innad i Frp må ta noe av skylden for det dårlige resultatet.

– Det er mye idealister i Frp som ikke tenker organisasjon. Vi har en organisasjon som passer størrelsen til partiet. Der har vi et stort forbedringspotensial. Men det blir for lettvint å si at man skal gå ut av regjering, sier Almaas.

En mening som gikk igjen blant fylkeslederne VG snakket med, var at flyktningstrømmen har gjort det vanskelig for dem å få oppmerksomhet om de lokale sakene i kommunevalgkampen. Medieoppslagene om krisen har hatt negativt utslag for partiet, mener flere.

Flere er også mindre villige til å snakke, og henviser til at valgresultatet vil bli drøftet internt under landsstyremøtet i oktober.

Les også

Mer om

 1. Kommunevalg 2015
 2. Fremskrittspartiet (Frp)
 3. Høyre (H)
 4. Carl I. Hagen

Flere artikler

 1. Hagen om valgkamp-kritikken: «Vi skulle lyttet til Carl I. Hagen»

 2. Frp mister nesten alle ordførerne sine

 3. Frp i Oslo: Gikk fra styringsparti til miniparti

 4. KrFs fylkesledere åpner for å bryte samarbeid

 5. Aarebrot mener lav valgdeltakelse skyldes Høyre-svikt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder