LUNSJKØ: Unge gutter står i matkø ved det som i januar var et transittmottak for enslige mindreårige asylsøkere på Torshov i Oslo. Foto: Helge Mikalsen VG

UDI avlyser 8000 mottaksplasser

Se hvilke kommuner som får nye asylmottak

Behovet for nye asylmottak er langt mindre enn forventet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tidligere i vår lyste UDI ut en konkurranse på 10.000 mottaksplasser over hele Norge. Interessen var stor – innen fristen var omme 11. april, hadde de fått inn totalt 97 tilbud.

Men fredag ettermiddag opplyser direktoratet at de kun vil opprette 2000 mottaksplasser. Årsaken er at det har kommet få asylsøkere til Norge så langt i år.

Det vil derfor ikke opprettes nye mottak i Nord-Norge, Indre Østland eller på Sørlandet.

Fem nye til Hero

Abri Vekst, som eies av Acta-gründer Alfred Ydstebø, har blitt tildelt to kontrakter. Ydstebø har siden i fjor høst drevet det gigantiske transittmottaket Forus i Stavanger. De hadde opprinnelig lagt inn tilbud om seks ordinære mottak.

Les også: På dette mottaket er asylsøkerne selv sjef

Hero Norge, som allerede er Norges største driver av asylmottak, ekspanderer ytterligere. De skal drive fem nye mottak i henholdsvis Molde, Stjørdal, Verdal, Haugesund og Stord.

«Supermottak» i Oslo

To kommuner står også på UDIs liste – Steinkjer, som nå får totalt tre nye mottak, og Oslo.

Oslo kommune skal drive et såkalt integreringsmottak på Ila. Hit skal asylsøkerne som har fått opphold eller med stor sannsynlighet vil få det.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har tidligere forklart at asylsøkerne skal signere en kontrakt på at de aksepterer strenge krav til motivasjon og egeninnsats.

– Jeg har veldig tro på belønning og krav, sa Listhaug under fremleggelsen av integreringsmeldingen tidligere denne måneden.

Disse har fått tildelt kontrakter med plasser til totalt 2017 asylsøkere:

* Hero Norge: Molde, Stjørdal, Verdal, Haugesund og Stord

* Lukas Stiftelsen: Steinkjer

* Steinkjersannan Hotell AS: Steinkjer

* Steinkjer kommune

* Abri Vekst: Sandnes og Sola

* Norsk Folkehjelp: Radøy

* Oslo kommune

* Haraldvangen AS: Hurdal

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder