Justisministeren vil sende flere asylbarn ut av Norge

FEIL FOKUS: Statsminister Erna Solberg mener man nå må konsentrere seg om de mange asylsøkerne som kommer, og som trenger god hjelp og oppfølging. Her på rundtur i Lofoten i august. Foto: Kyrre Lien , VG

Solberg: Uaktuelt med nye innstramminger for asylbarn

Det er ikke aktuelt å innføre nye innstramminger for mindreårige asylsøkere, sier statsminister Erna Solberg (H). Men «kyniske menneskesmuglere» må stoppes.

 • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

Flyktningkrisen har ført et stort antall enslige mindreårige asylbarn til Norge. Nå har justisminister Anders Anundsen (Frp) gitt Utlendingsdirektoratet (UDI) i oppdrag å utrede «forslag til hvordan ankomstene kan reduseres», skriver Aftenposten.

Les også: Luster kommune tar imot tre ganger flere flyktninger enn de ble bedt om

Statsministeren avviser på sin side at det er aktuelt med nye innstramminger.

– Nå må vi konsentrere oss om de mange asylsøkerne som kommer, og som trenger god hjelp og oppfølging. Det er ikke aktuelt å gjøre innstramminger på mindreårige asylsøkere, sier Solberg til NRK.

Vil stoppe smuglere

Solberg understreker likevel at man må sikre at ikke familier sender barn ut på en slik farefull ferd som er i regi av menneskesmuglere. Det er farlig for dem som reiser, advarer hun.

– Vi må alltid diskutere hvordan vi kan hindre at barn blir sendt ut i regi av kyniske menneskesmuglere, sier Solberg til NRK.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) sier han tror økningen i antall asylbarn skyldes at menneskesmuglere tilpasser seg regelverket i Norge og Europa, skriver Aftenposten.

– Vi er opptatt av det ikke skal bli en industri for menneskesmuglere å få enslige, mindreårige til Europa. Det haster med tiltak, for å redusere ankomsten. Vi ser med stor bekymring på dette fenomenet, sier Kallmyr.

Får støtte fra V og KrF

– Vi er glad for at statsministeren slår fast at vi nå må konsentrere oss om de mange asylsøkere som kommer hit som følge av krigen i og rundt Syria, og som trenger vår hjelp, sier partilederne Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide i en felles uttalelse til NTB.

– Det er en viktig avklaring fra statsministeren at regjeringen og Justisdepartementet skal prioritere arbeidet med å forberede Norge på hvordan vi kan ta del i en europeisk flyktningdugnad og ta imot flere syriske asylsøkere som flykter fra konflikten, sier de to partilederne.

Les også: Slike reiser flyktningene i dagens Europa

Hareide og Grande støtter ikke initiativet fra Justisdepartementet. Ifølge Aftenposten, BT og Adresseavisen skal departementet i juli ha gitt Utlendingsdirektoratet i oppdrag å utrede hvordan ankomstene av enslige mindreårige asylsøkere kunne reduseres.

Mener Norge må avvike fra Dublin-avtalen

Miljøpartiet De Grønne mener Norge må avvike fra Dublin-avtalen og ta imot flere flyktninger og asylsøkere fra Syria-krigen.

– Norge må midlertidig avvike fra Dublin-avtalen og behandle flere søknader. I dagens ekstreme krise er det uholdbart at flyktninger tvinges til å søke om opphold i det første landet de kommer til, sier talsperson Rasmus Hansson til NTB.

VIL REDUSERE: Justisminister Anders Anundsen ber UDI om hjelp for å få ned tallet på enslige, mindreårige asylsøkere som kommer til Norge. Foto: Klaudia Lech , VG

Han mener norske kommuner må belage seg på å ta imot flere flyktninger, og at antallet mottaksplasser må økes.

– Syria-avtalen skal evalueres, og da må Stortinget bli enige om å ta imot enda flere flyktninger enn de 8.000 det er enighet om i dag. Situasjonen er prekær og har allerede forverret seg siden avtalen ble inngått, sier Hansson, som mener Norge må «åpne porten» og møte asylsøkerne som kommer hit, med respekt.

– Disse menneskene har i desperasjon lagt ut på en livsfarlig reise, og det er kritisk viktig at Norge er en trygg havn, sier han.

UDI vil ikke kommentere

Blant tiltakene som utredes, er om familien til flere asylsøkere kan spores opp, om det kan gis opphold på humanitært grunnlag, noe som gir færre rettigheter enn asyl, og om oppholdstillatelsen kan trekkes tilbake dersom en enslig mindreårig søker familiegjenforening.

Les også: Ingen har fulgt Siv Jensens (Frp) boikottoppfordring.

UDI blir også bedt om å vurdere retur til første asylland. I henhold til Dublin-avtalen er dette vanlig praksis for voksne asylsøkere, men avtalen gir et unntak for personer under 18 år. Enslige mindreårige skal få søknaden sin behandlet i det landet der de oppholder seg, skriver avisen.

UDI-direktør Frode Forfang ønsker ikke å si hva UDI har svart.

– Vi svarer på en del av spørsmålene i brevene, men jeg har ikke lyst til å gå inn i det. Det får nesten departementet gjøre rede for, sier han til avisen.

V og KrF: – Uaktuelt

KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande sier i en felles uttalelse natt til lørdag at de ikke støtter nye innstramminger «i en tid hvor verden er vitne til den største humanitære katastrofen siden andre verdenskrig».

– Dette handler om barn som er på flukt. Barn som har forlatt både hjemland og familie, sier de to partilederne.

De slår også fast at innstramminger overfor enslige, mindreårige asylsøkere ikke er en del av asylavtalen mellom regjeringen, KrF og Venstre.

SV-leder Audun Lysbakken reagerer kraftig på prosessen departementet har startet.

– Det går kaldt nedover ryggen på meg. Det er smålig, selv til justisminister Anders Anundsen å være. Det er opprørende at han er opptatt av hvordan Norge skal kvitte seg med de svakeste av de svake, sier Lysbakken.

– Jeg mener barn skal behandles bedre enn andre, vi skal ikke ha som mål å kaste ut barn, sier Lysbakken og kaller det en forråelse av norsk asylpolitikk.

Les også

 1. Slik har Middelhavet blitt dødehavet

  Her er tallene som viser hvordan Middelhavet er i ferd med…
 2. Slik reiser flyktningene til Europa

  På det smaleste er det bare et par sjømil som skiller Tyrkia…
 3. Luster kommune tar imot tre ganger flere flyktninger enn de ble bedt om

  Luster ble bedt om å ta imot ti ekstra flyktninger i år. De svarte: - Vi tar 25!
 4. Jubelbildene: Her slipper flyktningene over grensen fra Ungarn

  HEGYESHALOM/OSLO (VG) Etter at flyktningene i flere dager har blitt nektet å krysse grensen, ble situasjonen lørdag…
 5. Ungarn vil kjøre flyktningene til grensen

  Den ungarske regjeringen sender busser for å plukke opp flyktningene som er på vandring, og tilbyr å kjøre dem til…

Mer om

 1. Innvandring
 2. Politikk
 3. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Barnefamilier kan bli returnert til Syria

 2. Asylbarn på flukt alene: Kun et fåtall får familien til Norge

 3. Imdi-ansatte protesterer
  mot Listhaug-forslag

 4. Asylavtalen: Partiene strammer inn

 5. Barneombudet slår alarm om asylbarnas helse: – En akutt krise

Fra andre aviser

 1. Solberg: Uaktuelt med nye innstramminger for asylbarn

  Bergens Tidende
 2. Solberg: Uaktuelt med nye innstramminger for asylbarn

  Fædrelandsvennen
 3. Støre støtter ikke Anundsens «utkastelsesretorikk»

  Aftenposten
 4. Tusenvis er på flukt til Europa.Nå ønsker Anundsen å la færre enslige asylbarn få bli i Norge.

  Bergens Tidende
 5. Tusenvis er på flukt til Europa. Nå ønsker Anundsen å la færre enslige asylbarn få bli i Norge

  Fædrelandsvennen
 6. Tusenvis er på flukt til Europa. Nå ønsker Anundsen å la færre enslige asylbarn få bli i Norge.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder