DOKUMENTSLIPP: Advokatselskapet Mossack Fonsecas kontor i Panama City blir nå gransket av medier verden over i det som søndag kveld ble avslørt som Panama Papers, tidenes største lekkasje av dokumenter til media. Foto: Arnulfo Franco, Ap

Anonym ville selge norske skatteparadis-navn til skatteetaten

Norske skattemyndigheter fikk i fjor tilbud om å kjøpe
dokumenter som angivelig skulle avsløre nordmenn med hemmelige verdier i utlandet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Skattedirektoratet takket imidlertid nei, av prinsipielle grunner.

– Vi har en prinsipiell holdning til at vi ikke betaler for tips eller tilgang til bevis, sier Mariken Holter, kommunikasjonsdirektør i Skattedirektoratet, til VG.

– Var det et tilbud om å kjøpe de samme dokumentene som nå er avslørt av de internasjonale gravejournalistene?

– Det kan vi ikke utelukke, men heller ikke bekrefte. Vi har ikke sett Aftenpostens materiale fra Panama og ikke kunnet sammenligne med det vi ble tilbudt å kjøpe fra en anonym tipser. Vi mener løsningen på hemmelighold går gjennom internasjonalt samarbeid, lovregulering, åpenhet og deling av informasjon. Vi ønsker heller ikke å bidra til at slike skatteopplysninger blir en internasjonal handelsvare, sier Holter.

Les mer: Dette er «Panama Papers»-lekkasjen

På innsynsjakt

Skattedirektør Hans Christian Holte har tidligere mandag uttalt at direktoratet nå ønsker å skaffe seg innsyn over nordmenn som er nevnt i det store materialet som sies å være på 11,5 millioner dokumentsider fra advokatselskapet Mossack Fonseca.

Aftenposten, som eneste norske medium med tilgang til Panama-dokumentene, har skrevet at omlag 220 nordmenn, bosatt i Norge er omtalt i materialet, og at det er omlag 150 selskaper som nordmenn har opprettet i skatteparadiser.

– Vi har kontakt med samarbeidspartnere, og er i dialog med DnB om tilgang til materialet, sier Holter.

Jobben med å gå gjennom den enorme dokumentasjonen som er lekket ut, koordineres gjennom organisasjonen International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ.

Tyskland kjøpte tilgang

I en artikkel på ICIJs hjemmeside skriver organisasjonen at tyske skattemyndigheter har kjøpt en mindre del av Mossack Fonseca-dokumentene tidlig i 2015, før den tyske avisen Süddeutsche Zeitung fikk tilgang til dokumentene.

Tyske myndigheter skal ha kjøpt dokumentene fra en ikke navngitt varsler, ifølge ICIJ. Dokumentene førte til flere aksjoner mot personer og selskaper. Dokumentene som tyskerne fikk tilgang til, ble senere delt med skattemyndigheter i Storbritannia, USA og andre land.

– Vi har ikke hatt tilgang til dette materialet som nå omtales. Derimot har vi gjennom skatteavtaler og samarbeid med andre lands myndigheter fått dokumentasjon i tilsvarende saker, sier Mariken Holter.

Betalte ikke

I en kommentarartikkel som Aftenposten publiserte i sin mandagsutgave, skriver sjefredaktør Espen Egil Hansen at det ikke er betalt noe for Panama-dokumentene:

«Det er ikke betalt noe for materialet eller gitt andre motytelser. Av hensyn til å bevare kildens anonymitet og sikkerhet kommer vi ikke til å gi nærmere detaljer rundt omstendighetene for lekkasjen», skriver sjefredaktøren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder