DREPT: Birgitte Tengs (17) ble funnet drept ved Kopervik på Karmøy 6. mai 1995. Siden har drapet vært en gåte for politiet. Foto: ÅGE PEDERSEN ,

Fetteren til VG: – Viktigst å finne den som drepte mitt søskenbarn

Fetteren til Birgitte Tengs (17) har stor tro på at Kripos' Cold case-gruppe kan oppklare den over 20 år gamle drapsgåten.

Artikkelen er over fire år gammel

– Vi har lenge jobbet for at saken skal ses på med nye øyne, og jeg tror det kan oppklare saken. Det viktigste er å finne ut hvem som drepte mitt søskenbarn, sier fetteren til VG.

Birgitte Tengs ble drept 6. mai 1995. Om lag to år seinere ble hennes ett år eldre fetter siktet for det grufulle drapet.

Les også: Kripos' Cold case-enhet vil løse Tengs-saken

Fetteren ble først dømt til 14 års fengsel i Karmsund herredsrett. Siden ble han frikjent av juryen i lagmannsretten, og politiet mottok massiv kritikk fra eksperter for etterforskningsmetodene i saken.

Les mer om saken i VGs spesial: Dette gikk galt i etterforskningen

– Det er mye som kan gjøres

Politiet er i dag klare på at Birgittes fetter ikke lenger er mistenkt i saken.

– Jeg er glad for at saken tas opp på nytt og blir sett på med nye øyne. Det er mye i denne saken som kan gjøres for å oppklare den, sier han.

Podcast: Hør «Uløst»-serien her

Fetteren og hans forsvarer, Arvid Sjødin, har i flere år kjempet for nye DNA-analyser – i håp om at det kan medføre en endelig frifinnelse av fetteren.

Tapte søksmål

Ifølge advokaten, mener både et norsk privat laboratorium og engelske DNA-eksperter at det med ny teknologi er mulig å finne DNA-spor på materiale sikret fra åstedet.

– Det er mulighet til å se på tekniske spor på nytt, og vi har lenge ment at det finnes materiale som aldri er blitt undersøkt, sier fetteren.

I fjor høst var et søksmål mot staten oppe i retten, der fetteren og faren hans krevde et millionbeløp fordi de mente de var utsatt for en systemsvikt. De vant ikke frem i Oslo tingrett.

Kripos har opprettet en egen tipstelefon og e-post som kan benyttes av personer som mener å ha nye opplysninger i saken: Telefon: 458 78 112 E-post: tips.coldcase@politiet.no

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder