GÅR OG TAR KOLLEKTIVT: Happy Feet feirer russetiden uten buss. Fra venstre: Saje Kierluf Sarkanoi, Laleh Rezaei, Kristin Klæboe, Haldis Døvle Kalland, Vanja Revold Olberg og Sarah Shariff. FOTO: TROND SOLBERG. Foto: Trond Solberg VG

Disse jentene dropper russebussen

De eneste utgiftene jentene i Happy Feet 2016 har på buss i russetiden er billettene til kollektivtrafikk.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Jentene i vandregruppen Happy Feet 2016 skal gå og reise kollektivt i russetiden. De åtte jentene fra Bærum har planlagt konseptet siden sommeren i fjor. De ønsket å gjøre litt ut av russetiden selv om de ikke ville være på buss.

– Mange tror at enten så er du bussruss eller så er du ingenting, vi mener at det er mulig å gjøre noe ut av russetiden uten å være på buss, forteller Saje Kierluf Sarkandi.

Navnet er inspirert av filmen «Happy Feet», fordi de måtte ha et konsept som er koblet til at de skal gå.

– Vi kunne ikke ha same type konsept som bussene hadde blitt helt feil på en vandregruppe, sier Saje Kierluf Sarkandi.

Husker du? Disse guttene syklet seg gjennom russetiden

Happy Feet ønsker å fokusere på hvor koselig det er å være vandreruss, og ikke henge seg opp i likheter og ulikheter mellom vandreruss og bussruss.

– Vi ønsket oss konsept og tilhørigheten til en gruppe, men jeg hadde ikke behovet for å være med på buss. Derfor startet vi en vandregruppe, forteller Laleh Rezaei.

Jentene tror deres russetid blir ganske lik alle andres, men med sin egen vri. De skal på treffene, og lager fester sammen. Om de får lyst til å rulle har de venner på buss som de kan rulle med.

Vil arrangere eget treff

Eneste ulempen er at vandreruss ikke har samme mulighet til og samles som bussrussen, forteller de. Jentene mener at om det legges litt bedre opp til at vandrerussen kan møtes på tvers av gruppene, vil det minske presset på å være på buss. De ønsker å kunne møtes utenom treffene som koster penger.

– Jeg er i kontakt med kommunen for å få arrangere et treff for vandrerussen i Asker og Bærum. Vi har ikke samlingsstedet som bussrussen har i bussene, sånn sett blir du litt presset inn på buss, sier Laleh Rezaei.

Fikk du med deg? Stavangerrussen «kidnapper» og «terroriserer» medelever og russ

Ole Magnus Jensen, politioverbetjent og leder for forebygging i politiet i Asker og Bærum sier at de ikke jager russen, men at de må svare på klagene de får inn.

– Bussene har et høyt lydnivå, og i Asker og Bærum finnes det ingen steder de kan være hvor de ikke forstyrrer natteroen, sier han.

PASSER PÅ HVERANDRE: Jentene har bedre oversikt over hvor alle er når de bare er åtte (to er ikke med på bildet). Fra venstre: Kristin Klæboe, Laleh Razaei, Saje Kierluf Sarkanoi, Haldis Døvle Kalland, Vanja Revold Olberg og Sarah Shariff. FOTO: TROND SOLBERG. Foto: Trond Solberg VG

Jensen forteller at de henvendelsene de hadde fått inn på russen, omtrent utelukkende var på støy. Laleh Rezaei mener støy ikke vil være noe problem om de får ha sitt vandrerusstreff på Kalvøya.

– Det er ikke mulig for bussene å komme ut hit, dermed blir våre anlegg ikke større enn det vi klarer å bære selv. Lydnivået vil bli et helt annet uten bussanleggene, sier hun.

Mye kollektivt

Happy Feet gjengen angrer ikke på at de droppet buss, og sier vandreruss tilværelsen har fungert bra en uke inn i russetiden.

– Det går ofte kollektivt her i Asker og Bærum, så om vi må vente litt eller gå litt lenger gjør ikke det noe. Vi er en gjeng og vi gjør dette sammen, så det blir en del av pakka, sier Laleh Rezaei.

Les også: Russelåten som skapte skandale i fjor nådde VG-lista

Jentene er ikke redde eller bekymret før russetreffene. De er nøye med å gå sammen to og to, og passe på hverandre. Jentene har fått med seg tipset fra lensmannen i Gjesdal kommune, om å bruke sykkelbukse under russedressen.

– Det var et litt klønete utsagn. Hvorfor sier han ikke det til gutter? Hadde de drukket litt mindre, og gått med sykkelbukser så hadde det vært vanskeligere for dem å voldta, sier Vanja Revold Olberg, før Haldis Døvle Kalland legger til:

– Jeg kommer ikke til å ta på meg sykkelbukse, men jeg bruker jo stillongs på treffene, så tenker at det er omtrent det samme, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder