TOM AVDELING: Onsdag ble det besluttet å midlertidig ikke bruke en av avdelingene ved Oslo fengsel. Det er for tiden unormalt mange ledige plasser i fengselet. Foto: Knut Erik Knudsen , VG

Tom avdeling i Oslo fengsel – har ikke nok fanger

Fagforeningsleder om fengselet i Nederland: Dårlig planlagt

Statssekretær: – Soningskøen går kraftig ned

Samtidig som norske fanger sendes til fengselet i Nederland, har de et delikat problem i Oslo fengsel: De har ikke nok fanger til å fylle opp cellene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Onsdag ble de ansatte ved fengselet informert om at en hel avdeling med 25 fengselsplasser – en av tre innkomstavdelinger – ikke skal brukes.

Med de øvrige ledige plassene, er det for tiden totalt 34 ledige plasser i Oslo fengsel.

– Avdelingen er ikke stengt, men den står tom. Vi har mange ledige plasser, derfor har vi samlet de innsatte på andre avdelinger, slik at vi får utnyttet staben vår på best mulig måte, sier fengselsleder Øyvind Alnæs til VG.

– Jeg kan ikke huske sist det har vært så mye ledig kapasitet her. Tidligere har vi slitt med et så høyt press at vi knapt rakk å vaske ned en celle, før en ny innsatt var på plass, sier leder i Oslo Fengselsfunksjonærers Forening, Farukh Qureshi.

PÅ VISNING: Her er justisminister Anders Anundsen (Frp) avbildet da han inspiserte og inngikk den formelle avtalen om leie av fengselet Norgerhaven i Nederland i mars i år. Foto: Sandblad Mattis , VG

– Sløst med fellesskapets penger

1. september overtok Norge fengselet Norgerhaven med 242 lukkede plasser.

Dagen etter landet det første flyet med fanger i Nederland.

Leieprisen er 270 millioner kroner i året. Avtalen går over tre år, og det er åpning for en forlengelse i ytterligere to år.

– Vi synes det er helt hinsides at man bruker så mye penger og prioriterer overføring av innsatte til Nederland, og så ender vi opp i en situasjon hvor vi ikke har nok innsatte.

– Regjeringen har i lengre tid mast om soningskøen, hvor har den blitt av? Det hadde vært mye smartere om man hadde planlagt dette bedre, og ikke sløst med fellesskapets penger, sier Qureshi.

For tiden skal det være cirka 850 personer i soningskø i Norge.

Les også: «Egon Olsens» ikoniske fengsel foreslås nedlagt

– Ser stor effekt

– Når en tillitsvalgt tar på seg Arbeiderparti-uniformen, så blir alt en blåblå regjering gjør feil. Vi er i ferd med å få til noe som hans parti aldri klarte, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp).

REAGERER: Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) finner det underlig at det fremmes kritikk fra en tillitsvalgt når antall insatte i Oslo fengsel har gått ned. Foto: Fredrik Solstad , VG

For tiden foregår en omfattende logistikk for å få overført fanger fra norske fengsler til Norgerhaven.

– Vi er i startfasen i Nederland, men allerede ser vi stor effekt her hjemme. Soningskøen går kraftig ned fordi vi er i ferd med å fylle opp fengselet i Nederland, sier Brein-Karlsen.

Fredag var det fattet 230 vedtak om overføring av fanger til Norgerhaven, ifølge Brein-Karlsen. Fortsatt jobbes det med å fylle plassene i fengselet i Nederland.

– Senest i dag gikk vi en ny runde med alle de innsatte som er i målgruppen for overføring til Nederland. De ble spurt om de kunne tenke seg å dra, sier Qureshi.

Les også: Mener tvangsutsending av norske fanger strider mot loven

– Vi skal gjøre dette varig

Han beskriver de mange ledige plassene som et delikat problem for de ansatte i Oslo fengsel.

– Det er positivt at vi får styrket bemanning på de øvrige avdelingene, med forbehold om at vi faktisk får styrket bemanning, slik at vi får gjort en bedre jobb. Men dette blir nok ikke en varig situasjon, sier Qureshi.

– Nå er det lenge blitt pekt på at det har vært for høyt belegg i Oslo fengsel. Jeg stiller et stort spørsmål til hvorfor de ansatte der nå klager over at det er færre innsatte. Vi skal gjøre dette varig, det er derfor vi har satt av 890 millioner kroner til kriminalomsorg i statsbudsjettet, sier Brein-Karlsen.

Tidligere denne måneden ble det kjent at Oslo fengsels avdeling A, også kjent som «Botsen», trolig blir lagt ned.

NEDERLANDS CELLE: Slik ser det ut i cellene i Norgerhaven, hvor mange norske fanger for tiden soner. Foto: Sandblad Mattis , VG

– Hvordan kan man bruke 270 millioner kroner i året på å leie et fengsel i Nederland, fremfor å bruke disse pengene til å rehabilitere avdeling A, som vil gi oss 172 plasser i flere tiår fremover, spør Qureshi.

– Jeg godtar ikke den sammenligningen om bruk av 270 millioner kroner i året i Nederland som et argument for en svært kostnadskrevende rehabilitering av en gammel bygningsmasse, sier Brein-Karlsen.

Også ledige plasser i andre fengsler

Leder i Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY), Knut Are Svenkerud, forteller at det for tiden rapporteres om uvanlig mange ledige plasser i flere fengsler.

– Det er en uvant situasjon. I forbindelse med at antall innsatte i Nederland skulle økes, så var det forventet et lite dropp i antall innsatte i fengslene. Spørsmålet er om droppet er blitt større enn forventet, sier Svenkerud.

KY har vært sterkt kritiske til overføringen av fanger til Nederland.

– Det er en beslutning som politikerne har fattet, og da er det lite vi får gjort med det nå, det er en tapt kamp. Vi får heller forsøke å vinne omkampen, når avtalen skal vurderes forlenges i ytterligere to år. Vi mener politikerne har påført skattebetalerne en merkostnad i stedet for å investere pengene her i landet, sier Svenkerud.

Les også

 1. Første norske fangefly landet i Nederland

  De første norske fangene som skal sone i leide celler i Nederland, er på plass.
 2. Mener tvangsutsending av norske fanger strider mot Grunnloven

  Neste uke sendes de 20 første fangene til soning i Nederland. Om norske innsatte overføres mot sin vilje, er det i strid…
 3. Tajik om Anundsens fengselsplan: – Han kaster bort tid

  Justisminister Anders Anundsen mener han har funnet løsningen for Fengsels-Norge. Men Hadia Tajik er lite imponert.
 4. Norske fanger kan bli tvangssendt til Nederland

  For få norske fanger har meldt seg frivillige til å sone i Nederland. Det kan ende med at innsatte trolig må overføres…
 5. – Bygg fengselsplasser i Norge
   - dropp soning i Nederland

  Cellene er uten do og dusj. Veggene preges av…
 6. Ny nøtt for Anundsen: Enorm motstand mot norsk soning i Nederland - skeptiske støttepartier

  Justisminister Anders Anundsen (Frp) møter en høy vegg av motstand mot sitt «norske» fengsel i Nederland.
 7. Nederland får flytte fanger fra «norsk» fengsel

  En nederlandsk domstol gir myndighetene tillatelse til å flytte fanger fra fengselet Norgerhaven for å gjøre plass til…
 8. Norske fanger til Nederland: Her skal 242 fanger fra Norge sone

  VEENHUIZEN (VG) I celler på ca. 8 kvadratmeter skal 242 fanger fra Norge sone straffen sin i Nederland.
 9. Ap om fengselsplasser i Nederland: – Justisministeren sender penger ut av landet

  Ap frykter at soningsavtalen med Nederland blir et pengesluk hvor penger unødvendig sendes ut av landet.
 10. Nederlandske fanger til sak fordi de skvises ut av norske fanger

  I Nederland har 18 langtidsfanger gått til retten fordi plassene deres skal overtas av norske fanger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder