RØDT ER VARMT: Slik ser våren ut, skal vi tro klimamodellene som står i Det europeiske værsenteret i Reading, England.
RØDT ER VARMT: Slik ser våren ut, skal vi tro klimamodellene som står i Det europeiske værsenteret i Reading, England. Foto: Graf: ECMWF

Varsler mild vår langs kysten

INNENRIKS

Venter du fortsatt på en god varig vinterperiode? Det kan vi fortsatt få, men et sesongvarsel varsler svært mild vår langs store deler av norskekysten.

Publisert:

Det europeiske værsenteret i Reading i England leverer rådata til Meteorologisk institutt i Norge, til StormGeo og til tilsvarende værvarsel-leverandører i mange land.

Sesongvarselet fra Reading tyder på at vi kan gå mot en svært mild senvinter og ikke minst vår langs norskekysten.

Før helgen: Snøen som falt – i Spania

Kulden borte

Sesongvarselet for januar gjelder for månedene februar, mars og april. I flere år har Norge og særlig havområdene vest for Norge vært en kald flekk på kartene i disse prognosene.

Men nå er dette borte – nå kommer varmen tilsynelatende nettopp fra havet utenfor Norges kyst – og særlig da i nord:

– Dette føyer seg godt inn i det store globale bildet, hvor vi ikke har en kjølende La Nina-situasjon i Stillehavet, og vi har varmere forhold enn normalen over store deler av kloden – både i havet og på landjorden. Samtidig har vi et Arktis med lite sjøis, og som dermed er betydelig varmere enn normalt, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

Al Gore: Klimakrisen gir mer flyktningstrøm

Varmt over alt

Sesongvarselet viser varmt hav langs hele kysten, men klart varmere i forhold til normalen jo lenger nord du kommer.

Reading-varselet gir ikke det samme varme signalet til Kontinentet, men på det globale kartet er det blodrødt: Stillehavet er varmt, store deler av Atlanterhavet er varmt, sentrale Afrika og Det indiske hav er hovedsakelig varmt.

– Vi ser nå klart at den globale temperaturen har steget – ikke jevnt – men varig i en kurve som ser ut til å bli brattere. Dette er i tråd med blant annet fremtidsutsiktene som er lagt til grunn av blant annet FNs klimapanel, men det kan hende den offentlige debatten ikke har tatt innover seg alvorligheten, sier Hygen.

Les også: Tyskland gir mer støtte til grønt skifte enn Norge

Bare varme varsler

Alle de fire sesongvarslene vi har sett for februar, mars og april gir varme signaler, men ikke så klart signal om varmt hav som Det europeiske værsenteret gjør:

Her kan du lese mer om