Mulla Krekar hevder Rawti Shax er politisk parti

Da mulla Krekar var ute av fengsel denne vinteren, hadde han kontakt med Rawti Shax – det italiensk politi mener er et terrornettverk.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Grytidlig torsdag morgen ble mulla Krekar pågrepet i cellen sin i Kongsvinger fengsel. Dette ble gjort som et ledd i en større europeisk antiterroraksjon, og totalt er 17 personer pågrepet i både Norge, Tyskland, Sveits, Finland, Storbritannia og Italia.

Det hele dreier seg om terrornettverket Rawti Shax, som skal være tilknyttet Ansar al-Islam, en kurdisk organisasjon som står på FNs liste over terrororganisasjoner – og som også knyttes til al-Qaida.

Bakgrunn: Mulla Krekar pågrepet i storstilt antiterroraksjon i Europa

Sendte ideologisk plattform til England

Politiet i Italia hevder at det har foreligget planer om å angripe norske diplomater og stortingspolitikere for å få mulla Krekar ut av fengsel – og at Krekar er lederen for hele nettverket.
Ifølge mullaens forsvarer, Brynjar Meling, avviser Krekar selv at han har noe med saken å gjøre. Italiensk politi har foreløpig lagt frem en rekke påstander og ingen beviser, mener forsvareren.
Imidlertid har Krekar hatt kontakt med nettverket, forteller forsvareren til VG – og at dette slett ikke handler om terror.

– Krekar beskriver selv Rawti Shax som et mulig politisk parti en gang i fremtiden. De siste fire årene har han kun hatt én måned i frihet, sist vinter, og det eneste han gjorde i tilknytning til dette i den perioden var å sende over en slags ideologisk plattform til kontakter i England, som skulle distribuere materialet videre, sier Meling, før han forsetter:

– Det er viktig å understreke at Krekar selv har hatt ønske om å trekke dette i en demokratisk retning.

Les også: Politisk lettelse etter Krekar-pågripelse

Flere pågrepne i Norge

Mulla Krekar fremstilles for varetektsfengsling fredag – men om han vil utleveres til Italia, slik italienske myndigheter krever, vil trolig ikke avklares med det aller første.

– Utlevering er et lengre løp, sier politiadvokat Signe Aalling i Politiets sikkerhetstjeneste.

Kommentar: Farvel, Krekar!

I tillegg til Krekar har to andre menn blitt pågrepet i Norge så langt: En 38 år gammel tobarnsfar, bosatt i Fredrikstad, og en 42 år gammel mann fra Drammen. Sistnevnte er ikke norsk statsborger, men har permanent oppholdstillatelse.

– Han ble pågrepet på bopel. Pågripelsen var udramatisk, sa PST-leder Tom Hinrichsen i Søndre Buskerud politidistrikt til VG torsdag ettermiddag.
Ingen av de to pågrepne er tidligere straffedømt i Norge, men skal altså ha en tilknytning til Rawti Shax.

Les også: Disse ble pågrepet sammen med Krekar

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder