BIDRAR MILITÆRT: Erna Solberg, som i vår gratulerte Jens Stoltenberg med toppjobben i NATO, vil trolig bestemme Norges militære utenlands-bidrag torsdag. Foto:Krister Sørbø,VG

Her er Forsvarets nye utenlands-oppdrag

Kilder til VG: Regjeringen sender 110 soldater til Irak

Ny Afghanistan-styrke fra nyttår: 75 soldater

Ifølge VGs opplysninger ligger det an til at regjeringen vil sende 110 norske soldater til Irak, og inntil 75 soldater til Afghanistan i løpet av de neste månedene.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Flere kilder bekrefter nå overfor VG at regjeringen nå er klar til å ta en beslutning om å sende norske soldater til to nye utenlandsoppdrag.

Beslutningen kan komme på allerede på regjeringskonferansen i morgen torsdag, og da er det ventet at Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité blir orientert umiddelbart etter regjeringskonferansen, får VG opplyst.

I Irak skal det være snakk omom lag 110 soldater som gjennom 12 måneder skal stå til disposisjon for den USA-ledede koalisjonen mot IS.

Avløser ISAF

Det andre norske styrkebidraget er opptil 75 norske soldater til en helt ny NATO-kommando i Afghanistan, Resolute Support Mission, får VG opplyst av kilder med inngående kjennskap til saken.

Regjeringen mener de står på solid folkerettslig grunn når de senter soldater ut av NATOs område og til en USA-ledet operasjon i Irak. De vil argumentere med at den internasjonale styrken er invitert av Irak, og at kampen mot IS er et anliggende for hele den vestlige verden.

Ifølge VGs opplysninger er en viktig del av begrunnelsen, at også flere arabiske land har sluttet seg til koalisjonen. SV har imidlertid varslet et krav om redegjørelse og debatt i et åpent møte i Stortinget, og ikke bare i det lukkede forumet som ventes å bli orientert torsdag.

Statsminister Erna Solberg (H) i august sa at Norge foreløpig bare skulle bidra med humanitære ressurser i Irak og kampen mot IS, den islamske stat, men bestemte seg etter NATO-toppmøtet i slutten av august for likevel å delta militært.

Nå tyder VGs opplysninger nå på at det norske bidraget blir 110 norske militære som skal inn og delta i den USA-ledede koalisjonen mot IS.

Flyene blir hjemme

Statsminister Erna Solberg (H) har tidligere sagt at regjeringen ikke ønsker å sende norske kampfly, blant annet fordi de mener det er viktigere å holde F-16-flyene i beredskap hjemme nå.

Frithjof Jacobsen kommenterer: De som elsket Amerika

Det norske bidraget blir imidlertid langt bak frontlinjen. Norske styrker skal ikke delta i direkte militære aksjoner mot IS, men skal ligge langt bak fiendens linjer og bidra med styrkeoppbygging på irakisk side.

VGs kilder sier at det i stor grad handler om offiserer som skal trene opp Iraks sikkerhetsstyrker og drive taktisk og strategisk rådgivning i langt fredeligere deler av Irak.

VG har også fått bekreftet fra flere kilder at en mindre styrke fra Forsvarets Spesialkommando skal delta i Irak, slik Vi Menn meldte onsdag formiddag.

Skulle ut, men blir igjen

I Afghanistan har Norge nå om lag 60 soldater, etter at store deler av den norske kontingenten er trukket hjem i løpet av 2013 og hittil i 2014.

Planen var å trekke Norge ut av Afghanistan sammen med amerikanerne ved årsskiftet, Men nå i høst har den nye presidenten undertegnet en sikkerhetsavtale med USA, som gjør at NATO har fått et nytt, men sterkt begrenset mandat etter mer enn 10 års krigstilstand i landet.

NATOs nye styrke, Resolute Support Mission, skal bestå av om lag 12 000 soldater fra NATO og partnerlandene, og vil overta langt færre sikkerhetsoppgaver i landet etter at ISAF-styrkens mandat går ut ved nyttår.

Blant annet skal det tyngste norske bidraget i øyeblikket, spesialstyrkenes mentorering av de afghanske sikkerhetsstyrkene i Kabul, avsluttes.

Trolig vil imidlertid spesialsoldater fra Marinejegerkommandoen stå i Afghanistan det neste året for å kjøre et taktisk opplæringsprogram – men ikke delta i skarpe oppdrag, skulder ved skulder med afghanerne, slik soldater fra Forsvarets spesialkommando har gjort de siste årene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder