SYMBOLSK: En grønn plante er plassert utenfor kontoret til klimaminister Vidar Helgesen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

Helgesen: – Inntil vi har 100 prosent fornybar energi i verden, vil fossile energikilder spille en rolle

Norges nye klimaminister Vidar Helgesen (H) mener det ikke er snakk om å sette en stopper for norsk olje og gassvirksomhet med det første.

 • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

Helgesen mener at klimaavtalen fra Paris har gitt en tydelig beskjed til regjeringer, næringsliv og folk flest. Han har tro på at verdens regjeringer vil følge opp Parisavtalen, ikke minst fordi mange land nå opplever klimaendringene som høyst reelle.

NY STATSRÅD: Klimaminister Vidar Helgesen (H). Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

– Forurensning er også blitt en politisk belastning mange steder, sier han.

– Hva da med norsk oljenæring, fortsatt produksjon og ny konsesjonsrunde? Mange mener at alle bremsene må på for at Norge skal klare å oppfylle våre forpliktelser.

– Det ikke er snakk om å sette en stopper for norsk olje og gassvirksomhet med det første. Inntil vi har 100 prosent fornybar energi i verden, vil fossile energikilder spille en rolle, og av de fossile er gass den reneste. Vi skal ikke ha dårlig samvittighet for at vi har store gassreserver å tilby, mener Helgesen.

På spørsmål om hvordan vi skal oppfylle våre forpliktelser, sier han at Norge nå skal starte diskusjonene med EU om det, men uten å være mer konkret enn at vi skal tilpasse oss Parisavtalen.

– Mange frykter at det grønne skiftet vil bety oppofrelser og en vanskeligere hverdag. Jeg tror heller på mulighetene i ny teknologi, sier han.

Helgesen mener utvikling av ny teknologi er en forutsetning for at nordmenn skal beholde vår høye velferd.

– Vi må få folk til å skjønne risikoen dersom vi ikke omstiller oss i tide, sier han, og presiserer at en økonomi med flere bein å stå på sikrer både arbeidsplasser og konkurranseevne.

Les også: Venstre: Ikke ny oljevirksomhet i nord

Les også: Frederic Hauge: – Betyr full stopp for norsk olje og gass

Les også: Olje-Lien slakter Bellona-Hauge

Grønt skatteskift

Han understreker at bruken av økonomiske virkemidler gjennom grønn skatteomlegging blir viktig for å nå utslippsmålene, og poengterer at de fire samarbeidspartiene er enige om et betydelig grønt skatteskift.

Den ferske klimaministeren sier det er for tidlig å si hva det konkret vil innebære for de enkelte næringer, deriblant olje og gass. Men han legger vekt på at regjeringen skal stimulere næringsliv, forskning, innovasjon og utdanning.

Markedskrefter

– Det er viktige klimatiltak, mener Helgesen som ikke akkurat skjuler sin tro på markedskreftene.

– Vi ser at markedene og investorene flytter penger inn i fornybar energi Forskning og innovasjon går i grønn retning, understreker Helgesen, som nettopp har overtatt stolen etter Tine Sundtoft (H). Fram til Paris-suksessen fikk Sundtoft mye pepper fra norske miljøorganisasjoner for ikke å gjøre nok på hjemmebane.

I sin tidligere post som statsråd ved statsministerens kontor og europaminister scoret ikke Helgesen høyt på avisenes terningkast. Dagbladet ga ham en toer tidligere i høst, blant annet som følge av lite synlighet i debatter.

På spørsmål om hvor viktig det er å være en synlig klima- og miljøminister, svarer han:

– Synlighet er viktig når det bidrar til å få jobben gjort. Og denne jobben kommer til å medføre mer synlighet, jeg ønsker å bidra til en opplyst debatt.

God samvittighet

– På en skala fra en til ti - hvor klimabevisst er Helgesen i hverdagen?

– Godt hjulpet av kona mi vil jeg si 8, svarer han, hvis jeg kan trekke fra alle flyreisene i embeds medfør.

Han har god samvittighet når det gjelder både kildesortering og inntak av rødt kjøtt. Elbil er bestilt og diselbilen på vei ut.

– Den el-bilbestillingen kom altså før jeg fikk spørsmål om denne ministerposten, bedyrer han.

Mer om

 1. Miljøvern
 2. Solberg-regjeringen
 3. Klimatoppmøtet

Flere artikler

 1. Tid for grønn omstilling

 2. Eiffeltårnet og Holmenkollenbakken
  blir farget grønn fredag

 3. Den nye klimaministeren om den norske veien videre: Klimasjefen vil at Norge skal lede an for sjåførløse biler

 4. Helgesen møtte Trumps klimarådgiver: – Veien videre fremstår uklar

 5. Siv Jensens miljø-søster: – Regjeringen har sendt sin avskjedssøknad

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder