REDD: Jannicke har alltid elsket naturen, og spesielt følelsen av å kunne spenne skiene på beina. Etter skredulykken tok det lang tid før hun turte å gå i fjellet igjen. Foto: Torbjørn Pedersen /privat

Ble tatt av snøskred: Jannicke (42): – Alt jeg klarte å tenke var: «Jeg skal ikke dø i dag»

Alt Jannicke Høyem (42) husker er snømassene som slukte henne og et stummende mørke. På en helt vanlig skitur opplevde hun marerittet.

 • Camilla Fredstad Huuse

Artikkelen er over fire år gammel

– Jeg så etter lys og prøvde desperat å lage en luftlomme foran ansiktet. Alt jeg klarte å tenke var: Jeg skal ikke dø i dag, forteller Jannicke Høyem til VG.

19. mars for akkurat ti år siden ble hun tatt av et stort snøskred ved Middagstinden på Kvaløya i Tromsø. Det er i det samme området hvor to skikjørere ble tatt av snøskred i 2012. Begge omkom.

Har du vært utsatt for en ulykke, og kanskje fått hjelp fra uventet hold? Eller selv hjulpet noen som hadde kjørt seg fast på fjellet? Del dine historier fra påskefjellet her!

Så snøen komme mot seg

Jannicke var på topptur med sin samboer og et vennepar. De hadde gått turen mange ganger tidligere. Etter å ha spist lunsj i sola på toppen av fjellet satte de kurs nedover.

Selv om følget på fire kjørte en og en, nettopp for å redusere risikoen for å bli tatt av skred, tok det ikke lang tid før ting begynte å gå galt.

Det startet med at den bakerste personen utløste et lite løssnøskred. Et slikt skred forårsakes ofte av ferskt snøfall i bratt terreng.

LES OGSÅ: Erling fant fire døde ungdommer på fjellet

Ble begravet

– Vekten av løssnøskredet påvirket snøen i hele fjellsiden og løste ut et stort flakskred. Vi så hvordan bruddkanten spredte seg bortover fjellkanten. Den var sikkert 250 meter lang, og jeg skjønte at det ville komme et stort skred, forteller Jannicke.

Hun og de to vennene sto og så snøen løsne. De skjønte raskt alvoret – her var det bare å komme seg unna.

Fordi Jannicke hadde skiene vendt i en annen retning enn vennene, endte hun opp med å kjøre i motsatt retning. Det var hun som fikk skredet etter seg. Med redselen i halsen kjørte hun nedover fjellet med snøen i helene.

Det tok ikke lang tid før kappløpet var over. Snøen fikk overtaket og trakk henne ned, slukte alt dagslys og bedøvet sansene.


– Jeg har lært at man skal ta av seg skiene, slippe stavene og svømme oppover. Det er letter sagt enn gjort når man er i en slik situasjon.

SKADET: – Jeg mistet litt av skigleden etter ulykken, forteller Jannicke. Hun brukte tre år på å komme seg tilbake i jobb etter snøskredet. Hovedgrunnen var en alvorlig nakkeskade. Foto: Torbjørn Pedersen /privat

Traumer etter ulykken

– Jeg rakk ikke å bli redd. Jeg merket bare at alt lyd ble borte. Det var som om hørselen koblet ut. All konsentrasjon gikk til å fokusere på å se, og på å prøve å finne lys og luft, sier Jannicke.

Blått, hvitt, mørkt. Og så himmel igjen. I mer enn 250 meter ble Jannicke slept nedover fjellsiden. Da skredet stoppet, var kroppen begravet, men hodet fritt.

– Jeg satt bom fast, men vennene mine kunne se meg og kom for å grave meg ut. Jeg skalv over hele kroppen og kjente adrenalinet pumpe. Det var nok derfor jeg ikke merket hvor hardt skadet jeg var.

Først noen timer senere når sjokket hadde lagt seg, merket Jannicke hvor forslått hun var. Det verste var nakkeskaden, som har fulgt henne i mange år etter ulykken.

– Noe av skigleden ble ødelagt for meg etter ulykken. Jeg brukte lang tid på å komme meg til fjells igjen.

Husker du denne ulykken? Et barn døde etter snøskredet på Svalbard

Jobber med snøskred

I dag jobber Jannicke som førstelektor i friluftslivsfag ved Norges Idrettshøgskole. Hun holder også skredkurs, jobber frivillig for Røde Kors og er snøobservatør for NVE. Men selv ti år etter ulykken, merker hun fortsatt en skjelving i bena hver gang det snakkes om snøskred.

Da Longyearbyen ble rammet av et dødelig snøskred 19. desember i fjor var Jannicke på jobb. Flere hus ble tatt av snøen og to personer omkom, blant annet en to år gammel jente.

– Det føles meningsfylt å bidra i slike situasjoner. Det er slik jeg har kommet meg videre etter min egen ulykke, sier Jannicke.

Hun forteller at marerittene om snøskred, som ble en gjenganger i livet hennes for ti år siden, kom tilbake etter skredet i Longyearbyen. Det er ingen tvil om at minnene alltid vil prege henne, tror hun.

– En ting jeg har lært er at ingen skitur er så fantastisk at den er verdt å bli tatt av snøskred for. Men når det først skulle gå så galt, er jeg glad for at jeg får bruke opplevelsen min til noe konstruktivt.

Røde Kors: Krevende å redde folk fra snøskred

Den typen snøskred som Jannicke ble utsatt for kalles et flakskred. Dette er den farligste typen skred og kan nå en fart opp mot 30 km/t på 2-3 sekunder.

Bjørn Arild Fjeldsbø er områdeleder for hjelpekorpsene i Indre Hardanger og med i ressursgruppen ettersøkning. Han forteller redningsaksjoner knyttet til skred er krevende.

– Alle typer oppdrag på vinteren er vanskelige på grunn av vær, temperatur og kulde. Når det er kaldt ute, kan et enkelt benbrudd fort bli alvorlig. Skred er spesielt krevende fordi situasjonen ofte er uforutsigbart.

Fjeldsbø legger til at folk bør bli flinkere til å følge med på skredvarsler, spesielt de lokale varslene. De er ofte mer presise enn det som meldes nasjonalt, forteller han.

Les også

 1. Dødspåsken 1967: Erling (84) fant fire døde ungdommer

  HURUM (VG) Påsken 1967 står igjen som den dødeligste i Norges historie.
 2. Dette er de nye fjellvettreglene

  Det er fortsatt «ingen skam å snu», men i de nye fjellvettreglene har også skredvarsel og digitale hjelpemidler fått…

Mer om

 1. Vær
 2. Røde Kors

Flere artikler

 1. Pluss content

  Jannicke (42) ble tatt av snøskred: «Jeg skal ikke dø i dag»

 2. Frykter økt snøskredfare i årene fremover: – Flere kjører utenfor løypene

 3. Advarer mot snøskred-sommer i nord

 4. Familien var på båttur, så kom snøskredet

 5. Faren for snøskred øker mot helgen

Fra andre aviser

 1. Mot rekordår for snøskred i Norge. Slik kan du redde deg ut av raset.

  Bergens Tidende
 2. Derfor bør du kaste stavene hvis du blir tatt av skred

  Bergens Tidende
 3. - Sjekk skredvarselet før du drar på tur

  Bergens Tidende
 4. Derfor bør du kaste stavene hvis du blir tatt av skred.

  Aftenposten
 5. Liten fare for å havne i snøskred nå

  Fædrelandsvennen
 6. Høysesong for dødelige skred. Men det er enkelt å beskytte seg.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder