HEKTA PÅ NETTHANDEL: Nordmenn ligger i verdenstoppen når det gjelder handel på nett. Ferske undersøkelser viser at vi stadig kjøper mer på internett. Foto: BJØRN FROSTAD

Nordmenns netthandel øker dramatisk

Annenhver nordmann handler på nett minst en gang hver fjortende dag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det kommer frem i den ferske rapporten Norsk e-Handelsbarometer som utgis hvert kvartal av Hovedorganisasjonen Virke.

I 2013 økte netthandelomsetningen med detaljvarer med hele 20 prosent fra tredje til fjerde kvartal.

Milliardhandel

Den totale omsetningen utgjorde 17,6 milliarder kroner i slutten av 2013, hvorav varer utgjorde 48 prosent, mens tjenester utgjorde 46 prosent. De øvrige 6 prosent av netthandelen er uspesifisert, ifølge rapporten.

- Den kraftige økningen i fjerde kvartal skyldes til dels at vi handlet julegaver på nett. Men vi ser en økende trend hvor det å handle på nett begynner å bli like vanlig som å handle i butikk. Barrierene i forhold til sikkerhet og levering er ikke like store som før. Nå er det like enkelt å handle på nett som i butikk - noen ganger også enklere, sier leder for analyse og bransjeutvikling Johanne Kjuus i Virke.

eHandelsbarometeret følger netthandelen til 1000 personer som hver 14. dag rapporterer inn hva de har handlet på nett av varer og tjenester.

Kjøper ferie og reise på nett

Den dominerende utgiftsposten i nordmenns handling på nett er ferie - og fritidsreiser, som utgjør hele 41 prosent av den samlede nettomsetningen. Av varer er det data, hjemmeelektronikk og hvitevarer og klær og acessories som dominerer.

FORBRUKERØKONOM: Silje Sandmæl i DNB. Foto: DNB

Barometeret viser også at menn bruker mer penger på netthandel enn kvinner. I snitt bruker norske forbrukere 1060 kroner per person, hvor menn bruker 22 prosent mer per kjøp enn kvinner.

Ferske kundetall fra DNB viser også at den samlede varehandelen over nett (bøker, klær, elektronikk o.l.) totalt økte med 29 prosent i omsetning fra 2012 til 2013. Samlet sett hadde netthandelen til DNBs kunder en økning på 16 prosent i omsetning i 2013.

- Den økende omsetningen for nettvarehandel kan tilskrives en økt mengde nettbutikker. Samtidig vil lettvint bruk av nettbutikker gjøre at handlingen blir enkel for forbrukeren. Når utvalget er større samtidig som det er billigere er valget ofte enkelt for forbrukeren, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

På Europa-toppen

Ifølge direktør Ragnar Wiik i Forbruker Europa er Norge det landet i Europa som handler mest på nett.

DIREKTØR: Ragnar Wiik i Forbruker Europa. Foto: NILS BJÅLAND

- Vi har en høy forekomst av kort og kortløsninger som fungerer bra, og det er ikke mange barrierer for å handle trygt på nett, sier Wiik.

Wiik mener det er viktig å være bevisst på å handle trygt på nett, og viser til en undersøkelse fra 2013 om svindel på nett som viser at 19 prosent av klager vedrørende nettsvindel handler om handel fra falske nettsider.

- Tenk deg om når du handler på nett! Noen få sjekkpunkter kan gjøre netthandelen tryggere. Søk opp nettsiden i Google, og lær deg hvordan en trygg og ordentlig nettside skal fremstå. Det innebærer at du skal få svar på det du lurer på, som for eksempel avtalevilkår, hvem som står bak, hvor butikken er registrert, leveringsvilkår, valuta du betaler i og så videre, råder han.

Bruk kredittkortet

Sandmæl råder netthandelkunder til bare å bruke nettbutikker de vet er seriøse.

- Nettbutikkene du bruker må også ha sikkerhetsgodkjente betalingsløsninger. Bruk alltid kredittkortet ditt ved kjøp på nett, fordi da får du regningen i ettertid for godkjenning, sier Sandmæl.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder