Rødt farenivå for Veslemannen: – Alle håper på skred

Det har regnet og regnet de siste timene. Derfor heves farenivået for fjellpartiet Veslemannen til rødt. Det får ordføreren til å håpe at skredet kommer - en gang for alle.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er snart to år siden at kameraer fra omtrent hvert mediehus i Norge stod rettet mot Mannen. Kommuneledelsen måtte evakuere de som bor under og flere titalls journalister satt i dagevis under fjellet i påvente at det massive skredet man trodde kom.

I 2015 skjedde det samme. Nå er det på an igjen.

Farenivået ble hevet fra gult til rødt nivå tirsdag ettermiddag, etter at det har regnet 20 millimeter de siste timene.

– Vi anser det som sannsynlig at det kan komme et skred, muligens i løpet av det neste døgnet, sier seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat, Lars Harald Blikra, til VG.

Ni evakuert - for tredje år på rad

Dermed må de ni personene som bor under fjellet - fordelt utover tre hus - belage seg på en ny evakuering. For ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune er det et håp om at skredet skal komme, så de kan bli ferdig med den bokstavelig talt overhengende faren.

– Alle håper på et skred. Til og med de som bor der vil det, sier han til VG.

Etter skredfaren i 2015: Gunn er endelig tilbake på gården under Mannen

I mellomtiden er det nedlagt ferdselsforbud i området. Rasfaren påvirker også Raumabanen, hvor strekningen mellom Dombås og Åndalsnes er stengt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

2014-ALARMEN: Rauma-ordfører Lars Olav Hustad (t.v) fikk i oktober 2014 besøk av justis-og beredskapsminister Anders Anundsen ved foten av Mannen da geologene trodde fjellpartiet skulle rase ut. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Mens de årlige bevegelsene i Mannen utgjør noen få centimeter i året, har den mest aktive delen av Veslemannen forskjøvet seg noe over én meter det siste året.

Les også: Derfor sprenger de ikke Mannen

Tett tåke rundt fjellet

NVE frykter både et skred i det mest ustabile fjellpartiet, men også at et lite skred vil få en dominoeffekt for resten av fjellpartiet.

Det er tett tåke i området og geologene har ikke foretatt befaring fra helikopter.

Veslemannen har et volum på 120.000-180.000 kubikkmeter – om lag 1 prosent av det totale volumet av Mannen.

2014: Lyddesigneren Vidar (23) ventet i timesvis på skredbraket

Se rasklipp: Frykter Mannen-skredet blir ti ganger større enn dette

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder