AKSJON: Inne på Turøya står politi-, brann- og redningsbiler tett i tett. Bilene som kjører inn og ut av øya blir nøye kontrollert av politiet, og beboerne har blitt bedt om å holde seg hjemme inntil videre.
AKSJON: Inne på Turøya står politi-, brann- og redningsbiler tett i tett. Bilene som kjører inn og ut av øya blir nøye kontrollert av politiet, og beboerne har blitt bedt om å holde seg hjemme inntil videre. Foto: Camilla Huuse

Ulykken i Hordaland: Så helikopter med søskenbarnet styrte

INNENRIKS

TURØY (VG) Mannen peker på et hvitmalt hus på Turøy. Det var rett over denne boligen at rotoren på helikopteret som styrtet, løsnet. Om bord i helikopteret satt fetteren hans.

Publisert: Oppdatert: 30.04.16 10:28

– Søskenbarnet mitt vokste opp i denne boligen. Han jobbet for Statoil og var om bord på helikopteret som styrtet, forteller mannen.

VG er inne på Turøy. Det var i vannet utenfor denne øya at et helikopter med 13 mennesker styrtet rundt klokken tolv fredag. Over bruer og bak politisperringene finner vi beboere i sjokk.

– Det som har skjedd er helt forferdelig. Jeg må konstant klype meg i armen. Slike ting som dette skal bare ikke skje, sier mannen VG snakker med.

På Turøy bor det rundt 150 mennesker. Flere kjenner eller vet hvem de omkomne er. Blant dem mannen vi snakker med. Han vil være anonym. Dagen har vært for tung til at han ønsker særlig oppmerksomhet akkurat nå.

– Søskenbarnet mitt ble permittert fra jobben i Statoil for kort tid siden. Dette var mest trolig en av hans siste flyturer, sier han.

Mannen forteller at han har vært i kontakt med søskenbarnets familie, som ikke bor på øya.

Les også: Ulykkeshelikopteret hadde fått utsatt service

Jobbet på øya

Selv vokste han opp på Turøy. Her pleide han og søskenbarnet å leke når de var små. Mannen beskriver en barndom fylt med rekeplukking i fjæra og høye bølger.

– Det var en ganske annen barndom enn den barnebarna mine får i dag. Her var vi nært på naturkreftene hele tiden, forteller han.

Ulykkesdagen var mannen VG møter på øya for å fikse noen småting på barndomshjemmet, som ligger et steinkast fra huset til søskenbarnet. Mens han var ute og arbeidet hørte han lydene fra et helikopter som nærmet seg. På Turøy er dette en lyd beboerne kjenner godt, og ikke reagerer på. Allikevel var det noe som fikk mannen til å titte opp.

– Det kom en rar lyd fra helikopteret. Jeg så opp akkurat i tide til å se hovedrotoren løsne. Helikopteret var kanskje 500 meter over bakken, rett over det hvite huset der, sier han og peker.

– Rotoren fløy nordover til venstre, mens helikopteret fortsatte i bue nedover i fritt fall til høyre. På veien ned forsvart også halerotoren.

Han kjører oppover bakken, mot bruen som skiller Turøy fra fastlandet. På en fjellknaus ute i vannet skimter vi halerotoren.

– Rett før jeg mistet det av synet kom det åpne flammer ut av girkassen. I det helikopteret styrtet eksploderte det i svart røyk. Jeg så høye flammer og en stor røyksky før det forsvant ut av syne, sier mannen.

Måtte løpe for livet

En bekjent av mannen, Anton Turøy møter oss på øya. De to tar hverandre i hendene og forsikrer seg om at den andre har det bra.

Turøy var ute og gikk tur over bruen til Turøy akkurat da helikopteret styrtet. Han og kona måtte løpe for livet for ikke å bli truffet av delene.

– Det kom et smell, masse røykt og helikopteret fløy i spiral over broen vi gikk på. Rotoren hadde løsnet og fløy i en motsatt retning, sier Turøy.

– Brutalt sett så kan man si at vi løp for livet. Det var nære på.

Også han har vokst opp på den lille øya og kjenner de berørte godt. Det har vært en tung dag, forteller han.

– Hele dagen har vært vanskelig. Jeg kjørte hit i bobilen for å besøke familien, men dagen ble ikke som planlagt.

Her kan du lese mer om