TRUES: Meddommerne som stemte for frifinnelse av tre menn i Borgarting lagmannsrett utsettes nå for trusler og sjikane. Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Meddommere i Hemsedal-saken trues: – Er bekymret for rettssikkerheten

Meddommerne som stemte for frifinnelse av de tre mennene i Hemsedal-saken har fått navn, bilde, og kontaktinformasjon brettet ut på sosiale medier. Nå trues også de.

  • Hilde Sandvær
Publisert:

Tidligere ble det kjent at de tre mennene som ble frikjent for gruppevoldtekt i Hemsedal mot en 18 år gammel kvinne, mottar trusler etter frifinnelsen.

Nå har også navn, adresse og telefonnummer til meddommerne blitt spredt på sosiale medier, og to av meddommerne forteller til VG at de mottar trusler og sjikanerende meldinger. Det var TV 2 som først omtalte disse truslene.

– Det er ille å bli hengt ut. Jeg har fått trusler på SMS og Facebook, og jeg har latt være å lese alt for å skjerme meg. Jeg føler at jeg mangler rettssikkerhet som meddommer, skriver en av meddommerene som stemte for frifinnelse i saken til VG.

Meddommer: – Veldig ubehagelig

Etter dommen har meddommerne som stemte for frifinnelse fått utallige telefoner og meldinger fra folk som vil diskutere saken, og noen er langt fra hyggelige.

– Det er klart at det er veldig ubehagelig. Jeg har fått sjikanerende meldinger, og det finnes mange gale folk der ute, sier en annen av meddommerne som stemte for frifinnelse.

BAKGRUNN: Voldtektssaken som opprører Norge

Hun forteller at hun har blitt oppfordret av Borgarting lagmannsrett til å kontakte politiet om meldingene hun mottar.

– Vi er privatpersoner som gjør en samfunnstjeneste og vi burde bli beskyttet mot sjikanering for å ha gjort det. Jeg er usikker på hva jeg kommer til å gjøre videre, men det kan hende at jeg tenker meg om to eller tre ganger før jeg stiller til gjenvalg som meddommer.

Den kjente advokaten John Christian Elden forsvarer meddommeren på bloggen sin. I det lange innlegget «La meddommerne i fred» skriver han:

«Jeg har vært med på voldtektsanklager der fagdommere ville frifinne, men hvor de ble overstemt av lekdommere. Jeg hørte ikke lynsjemobbens angrep mot lekdommerne i den saken. Et systems berettigelse kan vanskelig være avhengig av hvilket konkret bevisresultat de kommer til.»

Blogger: – Ønsker å holde dem ansvarlig

En blogger har publisert navn, bilder, adresser, telefonnumre og linker til facebookprofiler til både de frikjente mennene og de tre meddommerne som stemte for å frikjenne dem. Opplysningene spres nå på sosiale medier.

– Grunnen er at jeg ønsker en høyere grad av transparens. Jeg mener at alle skal forstå at de står personlig ansvarlig for sine handlinger uavhengig om de er statsminister, høyesterettsdommer eller Ola Nordmann, sier mannen bak bloggen.

Les historien til Andrea Voll Voldum: – De har tatt fra meg noe jeg aldri får tilbake

At meddommerne og de frikjente mennene mottar trusler synes han imidlertid er trist.

– Jeg synes det er trist at de får trusler, og jeg har akkurat skrevet et innlegg der jeg oppfordrer folk til ikke å skade dem. Jeg er redd for at noen skal gjøre noe mot dem som gir myndighetene en unnskyldning til å stramme inn på ytringsfriheten.

Frykter meddommere ikke tar gjenvalg

Etter at tingretten dømte de tre mennene til fengsel for å ha dopet ned og voldtatt en 18 år gammel kvinne i Hemsedal i 2014, ble mennene frikjent i Borgarting lagmannsrett. Her opprettholdt fire av syv dommere tingrettens beslutning, men mennene ble frikjent ettersom det i slike meddomssaker kreves et flertall på minst fem dommere.

Bakgrunn: Slik vurderte dommerne skyldspørsmålet

Avdelingsdirektør Erling Moe i Domstoladministrasjonen er redd for at nettopp dette kan gjøre at sittende meddommere vegrer seg for å ta gjenvalg, i tillegg til å skade rekrutteringen.

– Disse er rekruttert for å gjøre en samfunnstjeneste, og har frivillig tatt på seg et verv. Da skal de ikke bli sjikanert. Folk har et ansvar for ikke å piske opp stemningen mot folk som gjør en jobb på vegne av fellesskapet, sier Moe.

Domstoladministrasjonen: – Trussel mot rettssikkerheten

UHELDIG: Avdelingsdirektør Erling Moe i Domstoladministrasjonen mener det er uheldig at folk pisker opp stemningen og deler personopplysninger og bilder av meddommerne. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Til det at mannen bak bloggen peker på at han ønsker åpenhet, sier Moe på at det nettopp er åpenhet ved at navnene til meddommerne er offentlige og står i dommen.

– Også hvem som helst kan besøke en straffesak - akkurat det handler om åpenhet og innsyn. Det er noe annet å spre navn med formål å sjikanere eller skade, sier Moe.

Les også: – Ikke det norske rettssystemet noe er riv ruskende galt med

Han opplyser at det ikke er ulovlig å navngi dommere, men mener at det er kritikkverdig og viser manglende respekt for jobben de gjør og våre samfunnsinstitusjoner.

– Dommerne skal være uavhengige og gjøre det de mener er riktig basert på bevisene i saken. Hvis de blir presset av opinionen til å ta et standpunkt de ikke mener, er det en trussel mot rettssikkerheten, sier Moe.

Har bedt klienten om å forlate landet

HAR REIST UT: Advokat Arne Seland forteller at hans klient har forlatt landet til ting roer seg. Foto: Jarle Grivi Brenna VG

Arne Seland, forsvarer til en av de frikjente mennene forteller at han er bekymret for utviklingen.

– Det er ikke nødvendigvis ulovlig, men det er svært uheldig at man lager en gapestokk og lynsjemobb både mot de frikjente og mot meddommerne, som har gjort en viktig jobb. Man trenger et godt domstolapparat og det settes på spill hvis dommerne skal gå rundt å være redde for å dømme, sier Seland til VG.

Les også: Hadia Tajik mener kvinners rettsvern må styrkes i overgrepssaker

Han har nå rådet sin klient til å reise ut av landet til ting har roet seg.

– Han har en rettskraftig dom på at han er uskyldig, og noen må nå gå ut og be folk om å roe seg ned, om det er statsministeren eller justisministeren. Dette er en farlig utvikling, sier Seland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder