Forskere: Vi trenger mer fysisk kontakt

KOZ OG KLEMZ: Venninnene Ane Selstad (20) og Ina Strander (20) er enige om at unge jenter er de ivrigste klemmerne. - Jenter på vår alder klemmer nok mer enn voksne. Vi klemmer når vi møter hverandre og når vi går fra hverandre, sier Ane Selstad. Foto: Magnar Kirknes

- Gi oss i dag vår daglige klem

Har du gitt noen en klem i dag? Britiske psykologer mener at vi alle trenger minst en klem om dagen for å klare oss i våre hektiske liv.

Artikkelen er over 12 år gammel

Av SUN IREN BJØRNÅS, MAIKEN NØTSUND FOTLAND og MAGNAR KIRKNES (foto)

De får støtte av norske sosionomer og psykologer.

Jeg tror det er viktig å prioritere å ta seg tid til å gi hverandre en klem i en travel hverdag. Fysisk kontakt og omtanke gir oss en god følelse av tilhørighet, sier Gunvor Ek, sosionom og familieterapeut ved samlivssenteret på Modum Bad.

For travle

Men vår stressede livsførsel - politisk korrekthet - gjør at vi enten er for usikre eller for travle til å daglig legge armene rundt en vi kjenner og bryr oss om.

En undersøkelse gjort av forskere ved Manchester Metropolitan University viser at en tredjedel av de spurte aldri hadde kroppskontakt med andre daglig, mens tre fjerdedeler lengtet etter å bli klemt mer enn de faktisk blir.

Vi glemmer

- Unge karrierebevisste par glemmer å klemme hverandre fordi de jobber så mye. En klem er en viktig del av livet. Vi er jo i bunn og grunn dyr, og behøver fysisk kontakt på samme måte, sier seniorpsykolog David Holmes til Daily Mail.

Studien viste også at innad i familien er det de yngste familiemedlemmene som mottar de fleste klemmene, spesielt de under tre år.

Klemmingen avtar når barna når elleveårsalderen. I perioden elleve til 18 år er det lite klemming, mens mellom 18 og 21 år øker antallet klemmer betraktelig igjen.

Kvinner flinke

Berøring og fysisk kontakt er et godt lim i et parforhold. Ofte er vi mer opptatt av å klemme på barna og barnebarna våre enn å klemme på partneren vår. Der tror jeg folk må prøve å være litt mer bevisste. Gi hverandre en klem før man går på jobb, sier Ek.

Ifølge førsteamanuensis Ingela Lundin Kvalem ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo er kvinner generelt flinkere til å ta på hverandre enn menn.

- Det har med kjønnsroller å gjøre, men det er også noe som endrer seg over tid. Nå er det også mange menn som klemmer når de hilser på hverandre, sier hun.

Mer om

  1. Helse

Flere artikler

  1. Pluss content

    Klem eller håndtrykk? Slik gjør du et bedre førsteinntrykk

  2. - Norske par kysser for lite

  3. Pluss content

    Slik får du et bedre parforhold

  4. Krisepsykolog: - Arbeiderne vil bli overrasket

  5. En bamseklem kan beskytte deg mot influensa

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder