Fastleger i Stavanger har oppdaget flere alvorlige feil i pakker med ferdigdoserte tabletter fra Norsk Medisinaldepot til pleietrengende i kommunen. Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Har oppdaget flere feil i medisinleveranser: – Situasjonen er bekymringsfull

Statens legemiddelverk har mandag bedt om et møte med Norsk Medisinaldepot (NMD) om feilleveransen av ferdigdoserte tabletter.

NTB


– Vi har gitt saken full prioritet i dag, og ser svært alvorlig på situasjonen som har oppstått, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, til Rogalands Avis.

Legemiddelverket ønsker å holde møtet allerede mandag og venter på svar fra NMD.

– Vi vil vite hvor mange som er berørt og hvordan sørge for at dette ikke skjer igjen. Slike ting skal ikke skje, sier Madsen.

Bakgrunnen er at det i Stavanger, Kristiansand og Trondheim er oppdaget flere alvorlige feil i pakker med ferdigdoserte tabletter til kommunene.

Norsk Medisinaldepot (NMD) leverer multidoseruller blant annet til kommunenes sykehjem og hjemmesykepleien. NMD eier apotekkjeden Vitus, som etter en anbudsrunde er leverandør av multidoseruller til 72 kommuner. Feilene kan dermed gjelde flere kommuner, ifølge Rogalands Avis.

Helsepolitisk talsperson Sveinung Stensland i Høyre reagerer kraftig på saken.

– Kommunene bruker multidose for å hindre feil og sikre riktig legemiddelbruk, samt for å bruke sykepleierressurser til pleie fremfor pakking. Det er virkelig uholdbart å levere så mye feil, det kan ikke aksepteres, sier Stensland til NTB.

Han har selv har jobbet med multidoser som farmasøyt. Han sier kommunene må bli flinkere til å vektlegge kvalitet og ikke bare pris når de gjør innkjøpsavtaler.

– Vi er bekymret

Siden midten av januar har helsesjef Tord A. Haaland i Stavanger kommune mottatt en rekke avviksmeldinger fra fastleger og sykehjemsleger. De rapporterer blant annet om feil styrker på medisiner eller manglende medisiner.

– Situasjonen er bekymringsfull og potensielt ille, sier Haaland. Han vurderer sanksjoner mot leverandøren.

les også

Rekordstor legemiddelmangel i Norge: – Ble desperat og fikk panikk

Kommunaldirektør Helge Garåsen i Trondheim betegner situasjonen som alvorlig og sier kommunen må bruke mye tid og ressurser på å rette feilene.

Også helse- og sosialdirektøren i Kristiansand er bekymret.

– Vi er bekymret og velger å dokumentere medisineringen fra dag til dag for å unngå å gi pasientene feildoseringer. Denne typen kvalitetssikring mener jeg er den eneste måten å unngå fatale konsekvenser på, sier Wenche Dehli.

– Ikke tilfredsstillende nivå

NMD opplyser at alle feil har blitt rettet så snart de er oppdaget og beklager hendelsen.

– Vi erkjenner at leveransen de første to driftsmånedene ikke har vært på et tilfredsstillende nivå. Grunnet ekstraordinære problemer med legemiddelmangel i Norge har ikke alltid kommunene fått beskjed så tidlig som ønskelig. Her må vi jobbe med å bli bedre, sier strategidirektør Miriam Skåland i NMD.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder