William og Kate møtte Magnus Carlsen - droppet sjakken

Det britiske hertugparet møtte torsdag sjakkverdensmesteren sammen med det norske kronprinsparet ved gründerfellesskapet MESH. Det ble dog ikke noe sjakkspill mellom de kongelige og Carlsen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Magnus Carlsen er en av dem som får hilse på hertugen av Cambridge under hans to dager lange Norges-besøk.

Torsdag ankom prins William (35) og hertuginne Kate (35) Norge - og etter to aktive dager under sitt besøk i Stockholm, har paret et rolig program under den første dagen i Oslo.

Før besøket har Kate og William uttrykt et ønske om å se eksempler på hva som er typisk for skandinavisk oppvekst.

MØTE PÅ MESH: Prins William og hertuginne Kate ankom torsdag gründerkolletivet MESH i Oslo for å snakke med britiske og norske oppstartsbedrifter. Foto: Krister Sørbø, VG

Droppet sjakken

Kate, som er gravid i sjette måned med sitt tredje barn, trakk seg først fra besøket ved gründerfellesskapet MESH, men bestemte seg likevel for å bli med. Sammen med William, kronprinsesse Mette Marit, og kronprins Haakon, snakket hun med norske og britiske oppstartbedrifter.

Deriblant skaperne bak sjakkverdensmester Magnus Carlsens «Play Magnus», skaperne bak spillet «Kahoot», skaperne bak nettbrettet «ReMarkable», og menneskene bak bedriften «No isolation», som jobber med roboter som kan hjelpe langtidssyke barn å holde kontakt med venner.

– Et parti lynsjakk hadde vært moro, ja, sa Carlsens manager, Espen Agdestein, til NTB før besøket.

Hertugparet hilste på Carlsen under besøket, men så ikke ut til å ta seg tid til et parti lynsjakk.

– William og Kate har spilt sjakk tidligere, og er opptatt av barns utvikling. De er enige i at sjakk er bra for nettopp dette, sier Arne Horvei, kommunikasjonsansvarlig i «Play Magnus» til VG.

Carlsen fortalte blant annet paret om hvordan det var faren som først lærte ham å spille sjakk, før han gikk videre til å snakke om selskapet «Play Magnus», som har to apper. Den tredje kommer snart, og er rettet mot barn under åtte år.

Da de kongelige gikk videre forsvant Carlsen raskt ut av lokalet.

FORTALTE OM FAREN: Magnus Carlsen hilste på hertugparet på MESH, der han blant annet fortalte dem at det var faren som først lærte ham å spille sjakk. Foto: Skjermdump, VGTV

Spilte «Kahoot»

De kongelige spilte ikke sjakk, men de spilte derimot «Kahoot», som også er en norsk oppfinnelse.

Kahoot-Medgründer Johan Brand sier til VG at det er «vanvittig kult» at både William, Kate, Haakon og Mette-Marit ble med på å spille spillet.

– Det er 70 millioner som spiller Kahoot hver måned, og nå også «the Royals», sier Brand til VG.

Gründeren av MESH, Anders Mjåset, er glad og fornøyd med det kongelige besøket torsdag.

– At kronprinsparet valgte å ta dem med hit betyr mye for det norske gründermiljøet, og for oss! Kronprins Haakon har vært her flere ganger. Han har tidligere sagt at dersom han ikke skulle bli konge, ville han blitt gründer. Han er genuint interessert i innovasjon, sier Mjåset til VG.

Ifølge Mjåset viste også William en glødende interesse for teknologien oppstartbedriftene brukte, og måtte nærmest dras igjennom programmet fordi han hadde så mange spørsmål.

Rundt klokken 17.00 forlot de kongelige MESH - for å dra videre til en middag på slottet, som den norske kongefamilien arrangerer til ære for gjestene.

HILSTE PÅ «FANSEN»: Prins William tok seg tid til å hilse på den norske «fansen» som hadde møtt opp da paret gikk en runde i Ingrid Alexandras skulpturpark. Denne tilnærmingen til sin kongelige gjerning har prinsen til felles med sin avdøde mor, som også verdsatte å snakke med vanlige folk. Prinsesse Diana var i Norge i 1984. Foto: Frode Hansen, VG

Møter «Skam»-gjengen

Hertugparet har i likhet med det norske kronprinsparet engasjert seg i barn og unges helse. Fredag er det satt av tid til å møte skuespillere og andre deltakere i NRK-suksessen «Skam» på Hartvig Nissens skole. Det er lovet diskusjoner om utfordringer som kan møte ungdom i dag – som identitetsproblemer, mobbing, seksuelle overgrep og spiseforstyrrelser.

Deretter blir det fredagslunsj på Skaugum, før det bærer til Holmenkollen for besøk i hoppbakken, på skimuseet og i Marka. Det er på dette tidspunktet ventet betraktelig kjøligere vær enn dagen før, muligens ned mot 10 minusgrader.

De kongelige skal få oppleve noe som med britiske øyne er temmelig kuriøst: Utendørsbarnehage i vintervær, grilling av pølser på bål i kulda og skiskole.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder