MØTER PÅ NY: Finansminister Siv Jensen (Frp) på høringen om SSB-striden med kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget Foto: Vagenes, Hallgeir, VG

Siv Jensen må møte i ny SSB-høring med kontrollkomiteen

Stortinget er ennå ikke fornøyde med svarene finansminister Siv Jensen (Frp) har avgitt i forbindelse med striden som endte med at SSB-sjef Christine Meyer gikk av.

  • Kristian Aaser
  • NTB

Artikkelen er over to år gammel

les også

Stortinget ber igjen om hemmeligholdte dokumenter fra Finansdepartementet

Kontroll og konstitusjonskomiteen på Stortinget besluttet tirsdag ettermiddag at de ønsker at finansminister Siv Jensens (Frp) møter til ny høring om SSB-striden.

Det besluttet komiteen som følge av at Finansdepartementet gjorde nedtegninger på dokumenter som ble sendt til Sivilombudsmannen, som Dagens Næringsliv omtalte tirsdag.

– Nå har dette blitt så spesielt at vi ser grunn til å stille spørsmål og be om forklaring. Det er interessant å finne ut av prosessen som ledet frem mot dette, sier Dag Terje Andersen (Ap), som leder kontroll- og konstitusjonskomiteen, til VG.

Ifølge DN ble de hemmeligholdte notatene redigert og påført «forklarende merknader» fra to dager før de ble sendt fra Finansdepartementet til Sivilombudsmannen, som trengte å se dem etter en klage fra VG, som var blitt nektet innsyn.

Gjorde nedtegnelser i ettertid

Dokumentene det dreier seg om, er notater fra møter mellom departementet og SSB-ledelsen. De er unntatt offentlighet, men etter en klage fra VG slo Sivilombudsmannen fast at de er å betrakte som sakspapirer og at Stortinget dermed kunne få se dem.

Tidligere SSB-sjef Christine Meyer måtte gå av i november i fjor, etter at hun ikke lenger hadde finansminister Jensens tillit.

Meyer har hevdet at hun hadde ryggdekning for en omorganisering i etaten, mens Jensen har hevdet at det ble advart allerede fra januar i fjor.

les også

Intern strid om Meyer i SSB-styret

De hemmelige notatene er nedtegnelser departementets folk gjorde under og etter møter med SSB-ledelsen 13. januar, 26. januar og 19. september i fjor.

– Det er en ganske alvorlig situasjon, rett og slett. Vi kommer til å ha en kontrollhøring som knytter seg direkte til dette, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

Først i et nytt brev seks dager senere opplyste Finansdepartementet at notatene var påført ekstra merknader i ettertid.

Høyre og Frp uenige

Regjeringspartiene Høyre og Frp har gått mot en ny runde med høring.

– Vi stemte mot å ha denne grunnløse høringen da det ikke har noe med saken som ligger til behandling i komiteen. FrP har stilt seg bak alle spørsmål som er sendt av komitén, vi var med på å åpne sak og avholde høring, og vi stilte oss bak innsynsbegjæringen om de interne nedtegningene i departementet fordi det hadde relevans for saken, sier Frps Mazyar Keshvari.

Han sier at opposisjonen åpenbart ikke har funnet noe å kritisere statsråden for «i noe av dette», og at de sporer av og ønsker høring om noe som er avklart av Sivilombudsmannen, og som Finansdepartementet har oppklart klart og tydelig i følgebrevet.

– Dette blir bare spill for galleriet og overspilling fra opposisjonens side som vi ikke kan være med på, slår han fast.

Helomvending

Torsdag i forrige uke gjorde Jensen helomvending og ga kontroll- og konstitusjonskomiteen innsyn i notater fra tre møter mellom Finansdepartementet og SSB, som hun hele tiden har ment er interne og ikke å regne som dokumenter i saken.

les også

Siv Jensen vil ikke gi dokumenter til Stortinget

En vurdering fra Sivilombudsmannen førte imidlertid til at Jensen likevel sendte over dokumentene, samtidig som hun fastholdt at de er unntatt offentlighet. Det er med andre ord bare Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité som får se dem.

Mer om

  1. Stortinget
  2. Finansdepartementet

Flere artikler

  1. Stortinget ber igjen om hemmeligholdte dokumenter fra Finansdepartementet

  2. Finansdepartementet vil holde sentrale SSB-dokumenter hemmelig

  3. Siv Jensen kalt inn på teppet om hemmelige dokumenter

  4. Hva har du å skjule, Siv?

  5. Siv Jensen inn på teppet – forsvarer redigering av hemmelige dokumenter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder