GÅR AV: Avdelingsdirektør i Utdanningsetaten, Ragnhild Røed, har fått en storm av varsler mot seg. Ekstern granskning kom med sterk kritikk mot hennes lederstil allerede i 2016. Foto: Tore Kristiansen

Omstridt utdanningstopp går av

Avdelingsdirektør i Utdanningsetaten i Oslo har fått over 100 varsler mot seg. En ekstern granskning konkluderte med brudd på arbeidsmiljøloven. Nå slutter hun i Osloskolen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Avdelingsdirektør, Ragnhild Røed, fratrer sin stilling 1. mars 2019, det melder Utdanningsetaten til VG.

– Jeg har i en periode vurdert muligheten av å søke nye utfordringer, og opplever det nå som et passende tidspunkt å ta dette steget, sier Røed i en mail fra etaten.

VG har tidligere avslørt at det de tre siste tre årene har kommet inn over hundre varsler mot Røed.

Varslene går på mobbing, trakassering og forskjellsbehandling, og at ledelsen har skapt en fryktkultur.

les også

Slik prøvde skolesjef Søgnen å påvirke behandling av varsel mot sin egen underdirektør

Omstridt leder

Dokumenter VG har fått innsyn i viser at det er kommet ny varsler på avdelingsdirektøren så sent som 8. januar i år.

– Går Røed av på grunn av varslene hun har fått mot seg?

– Ragnhild Røed har selv tatt initiativ til å fratre stillingen, sier Kari Andreassen, direktør i Utdanningsetaten.

Det er blitt foretatt en ekstern vurdering av arbeidsmiljøet i UDA (PWC-undersøkelsen), har funnene fra rapporten bidratt til at Røed nå slutter?

– Det viktigste for meg nå er hvordan vi sammen med ledere og ansatte i EFT kan bruke undersøkelsen fra PWC og Oslo kommunes egen medarbeiderundersøkelse til å arbeide videre med arbeidsmiljøet i EFT. Det skal jeg følge opp, sier Andreassen.

les også

Fylkesmannen: Skolebyrådsavdelingen gir et misvisende bilde

les også

Gransker om Søgnen-møte: - Surrealistisk forestilling

Søgnen prøvde å påvirke granskning

Den tidligere skolesjefen Astrid Søgnen, var Røeds nærmeste overordnende. Hun var underrettet om varslene i alle år. Oslo kommune, som mottok alle varslene, beordret granskning i 2016.

Denne viste at ledelsen brøt arbeidsmiljøloven overfor en ansatt. I tillegg ble det rettet kraftig kritikk mot Røed.

VG har tidligere vist hvordan Søgnen prøvde å påvirke behandling av varslene , og også fikk fjernet kritikk fra den eksterne rapporten.

Slakt i ny granskning

7. januar i år leverte konsulentselskapet PwC sin rapport etter en ekstern granskning av arbeidsmiljøet i Utdanningsetatens administrasjon. Granskning var bestilt av skolebyråd, Inga Marte Thorkildsen.

Granskningen konkluderte med sterk kritikk av ledelsen i etaten. Om Røeds avdeling sto det:

«En del ansatte har i intervju med PwC trukket frem artikler i VG om resultatet fra undersøkelsen i 2015 og føler seg ført bak lyset da undersøkelsen ble presentert for de ansatte i 2016, fordi konklusjonene ble opplevd ikke å være gjengitt fullstendig og korrekt. Dette har skapt en mistillit til ledelsen fra mange av de ansatte i avdelingen.»

I desember måtte Astrid Søgnen gå av etter 18 år som sjef for Osloskolen. Avgangen kom etter langvarig konflikt med skolebyråd, Inga Marte Thorkildsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder